Amerykańskie ciasto dyniowe, Pumpkin Pie

amerykańskie ciasto dyniowe

Amerykańskie ciasto dyniowe

Jesień nadchodzi wielkimi krokami, dyniowy szał trwa, zatem dzisiaj chciałam podzielić się przepisem na moją popisową tartą dyniową, czyli Pumpkin Pie, według przepisu Jamie Olivera. Oczywiście jak to ja, trochę przerobiłam recepturę, żeby deser był bardziej zdrowy i fit. 

Amerykańskie ciasto dyniowe

Kiedy upiekłam ją po raz pierwszy, to się w niej po prostu zakochałam i od tamtej pory nie raz, nie dwa gościła na moim stole. Smak pieczonej dyni zmieszanej z mlekiem jest po prostu unikalny. Ciasto jest bardzo delikatne, a także lekko strawne.
amerykańskie ciasto dyniowe

Amerykańskie ciasto dyniowe

Składniki ciasta:

  • mąka kokosowa [250 g]
  • ksylitol/miód [25 g]
  • masło [125 g]
  • mleko [2 łyżki]
    jajka [2 sztuki]

Sposób przygotowania ciasta:

  • Mąkę i ksylitol/miód wsypujemy do miski.
  • Kroimy masło na drobne plasterki, a następnie dodajemy do mąki.
  • Mieszamy wszystkie składniki.
  • Dodajemy jajko, mleko i zagniatamy wszystkie składniki, aż do uzyskania jednolitego ciasta.
  • Ciasto zawijamy w sreberko, a następnie wkładamy do lodówki na 30 minut, żeby się trochę schłodziło.
  • Po 30 minutach wyjmujemy ciasto z lodówki i wykładamy nim wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką formę do tarty (moja ma średnicę 27 cm).
  • Nakłuwamy ciasto widelcem po całej powierzchni i wstawiamy do lodówki na kolejne 30 min.
amerykańskie ciasto dyniowe

Amerykańskie ciasto dyniowe

Składniki nadzienia dyniowego:

  • obrana dynia (500 g)
  • mleko (1/2 litra)
  • ksylitol/miód (25 g)
  • budyń śmietankowy (3/4 opakowania)
  • jajka (2 sztuki)

Przygotowanie nadzienia dyniowego:

  • Dynię kroimy w kostkę
  • Następnie wrzucamy do rondelka dynię i ksylitol/miód
  • Wszystkie składniki zalewamy mlekiem i gotujemy tak długo aż dynia będzie miękka (około 15 minut)
  • Odstawiamy do ostygnięcia
  • Następnie miksujemy wszystkie składniki aż do uzyskania gładkiej masy
  • Na koniec dodajemy jajka, budyń (wcześniej rozpuszczamy go w odrobinie zimnego mleka) i ponownie miksujemy

Pieczenie ciasta

  • Piekarnik nagrzewamy do 180°C.
  • Ciasto wyjmujemy z lodówki, przykrywamy papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 15 minut.
  • Po 15 minutach usuwamy papier i pieczemy przez kolejne 10 minut.
  • Wyjmujemy ciasto z piekarnika i zmniejszamy temperaturę pieczenia do 160°C.
  • Wylewamy masę  dyniową na ciasto i pieczemy przez ok 35 minut w temperaturze 160°C, aż masa będzie sztywna (ale po dotknięciu  sprężysta).
amerykańskie ciasto dyniowe

Amerykańskie ciasto dyniowe

 

 Jak Wam się podoba ten przepis?
  • Ewa

    Wygląda pysznie!

  • I tak też smakuje;)

  • Świetna ta tara! 🙂

  • Wygląda przepysznie! uwielbiam tarty <3 Szkoda że już nie mam dyni 🙁 całą wykorzystałam na placuszki dyniowe i spaghetti 😀

  • Dziękuję:)

  • Ja kupuję takie małe 1kg, które można wykorzystać na jeden raz:).

  • Przepis genialny. Tarta obłędna. Kolor piękny :)))

  • Dziękuję bardzo:)

  • Już drugi blog dzisiaj, na którym spotykam podobny przepis, więc… chyba muszę w końcu wypróbować! 🙂

  • Koniecznie! Powodzenia:)

  • wygląda świetnie, jednak nie wiem czy lubię dynie w posiłku, chyba jednak jako dekoracja 🙂

  • Dynia jest taka uniwersalna;-)

  • Uwielbiam dynie za ten kolor 🙂

  • Wygląda jak sztuczna:)

  • gin

    Piękna! Kolor ma fantastyczny, taki intensywny 🙂 Jestem pewna, że smakowała wybornie 🙂

  • Powiem, że byłam bardzo zaskoczona smakiem i nie potrafię go w zasadzie do niczego porównać, ale muszę przyznać, że naprawdę tarta wyszła rewelacyjna. Aż sama byłam w szoku, bo jak już pewnie wspominałam dopiero zaczynam przygodę z pieczeniem, więc myślałam, że szału nie będzie;).

  • gin

    Trochę więcej wiary w siebie 🙂

  • Mam ogromną ochotę wypróbować Twój przepis, ale poczekam na sezon. 😉

  • Om om om – chyba się zakochałam! :O muszę to zrobić tej jesieni

  • Fajowy, wypróbuję, bo właśnie mamy sezon na dynie, a ja w zeszły weekend nabyłam całą kolekcję.

  • Omg! Mam śłinotok! Kocham dynię z mlekiem kokosowym w zupie ale taka musi być również pyszna 😀

  • Uwielbiam dynię! Porywam przepis 😉

  • przenigdy nie jadłam ciasta z dyni.. ale mam smaka po tych zdjęciach 😀

  • Michał Woroniecki

    No tak, trudno zrobić ciasto bez masła:P Miałbym wyrzuty sumienia, ale na pewno bym się skusił:)