Chleb kukurydziany bezglutenowy

Chleb kukurydziany bezglutenowy

Chleb kukurydziany bezglutenowy

W zeszłym tygodniu miałam dla Was propozycję zdrowego ciasta na święta oraz garść trików jak odchudzić wielkanocne potrawy. Dzisiaj natomiast chciałam przedstawić propozycję dla zwolenników bardziej wytrawnych smaków, a mianowicie chleb kukurydziany bezglutenowy. 

Chleb kukurydziany bezglutenowy

Musze się Wam przyznać, że chleb kukurydziany bezglutenowy, czyli american corn bread, marzył mi się od wielu lat. Kiedy byłam nastolatką, to  miałam okazję spędzić jeden rok szkolny w Stanach Zjednoczonych, gdzie na wielu przyjęciach amerykańskie panie domu serwowały właśnie ten przysmak. Lata mijały, a ja jakoś nie mogłam się zabrać za to, żeby wreszcie ten chleb upiec. Jednak ostatnio świetnie się złożyło, ponieważ mój mąż przestał jeść pszenno – żytnie pieczywo, więc jak usłyszał o kukurydzanym, to ciągle się o niego dopominał. Zatem  nie miałam już większego wyboru, zakasałam rękawy i zabrałam się do pracy.

Na pewno zauważysz, że w składnikach na ciasto nie ma ani grama cukru. Jednak ze względu na mąkę kukurydzianą oraz 100 g kukurydzy z puszki chleb kukurydziany bezglutenowy wyszedł dość słodki. Dlatego polecam go przede wszystkim na śniadanie do masła, dżemu, miodu, a także serów. Myślę, że do wędlin jest zbyt słodki. Moim zdaniem jest to rewelacyjna alternatywa dla zwykłego chleba, ponieważ jest bardzo lekki oraz ma mniej kalorii. Poza tym jest to świetna opcja dla osób, które nie mogą lub nie chcą spożywać glutenu, ponieważ jak wiadomo, kukurydza go nie posiada.

chleb kukurydziany bezglutenowy

Chleb kukurydziany bezglutenowy

Składniki

  • mąka kukurydziana [400 g]
  • kukurydza z puszki [100 g]
  • jajka [2 sztuki]
  • kefir [400 g]
  • roztopione masło [2 łyżki]
  • sól [1,5 łyżeczki]
  • proszek do pieczenia [1 łyżeczka]

Wykonanie

  • Do miski wsyp mąkę kukurydzianą, odsączoną kukurydzę z puszki, proszek do pieczenia oraz sól.
  • Następnie dodaj do suchych składników dodaj wymieszane razem: kefir, jajka oraz topione masło.
  • Mieszaj składniki ze sobą zagniatając ciasto, aż do otrzymania elastycznej, równomiernej masy.
  • Wyłóż formę papierem do pieczenia i umieść w niej ciasto.
  • Formę wraz z ciastem wstaw do piekarnika i piecz przez 30 minut w temperaturze 200 stopni.
chleb kukurydziany bezglutenowy

Chleb kukurydziany bezglutenowy

A Ty, co masz zamiar upiec na Wielkanoc?

  • Hmm, całkiem prosty przepis, myślę, że nawet ja sobie z takim chlebem poradzę. 🙂 A biorąc pod uwagę jego zalety, jakie opisałaś w tekście, nie mam innego wyjścia i muszę ten chleb upiec! Wygląda pysznie i wcale mi nie przeszkadza, że jest słodkawy, bo wędlin i tak nie jem.

    • U mnie wszystkie przepisy są proste, bo lubię sobie podjeść, ale nie znoszę tkwić w kuchni godzinami ;).

  • W przekroju przypomina trochę chleb/ciasto bananowe.
    Przepis dodałam do notatnika – do wypróbowania 🙂

    • Bardzo chętnie wypróbuję ten przepis, ponieważ ciasto bananowe jest kolejne na mojej liście :). Dziękuję!

  • Wygląda trochę jak ciasto 🙂

    • W smaku też trochę jak ciasto bez cukru 🙂

  • Wygląda jak świąteczny mazurek 🙂

  • Zupełnie nie przypomina chleba, bardziej wygląda jak ciasto! 🙂 bardzo fajna alternatywa 🙂

    • W sumie, to rzeczywiście bliżej mu do ciasta bez cukru :).

  • Wygląda zachęcająco. A czym mogę zastąpić kefir, bo nie jem nabiału.

  • uwielbiam, jest pyszny !

  • ja nie piekę nic 🙂 chociaż na taki chlebek to bym się skusiła

  • Dla bezglutenowców to faktycznie ciekawa propozycja. Brawo dla męża 🙂 Mój też solidarnie ze mną już od dawna nie jada gluta 😉 PS Czy kefir można czymś zastąpić? My też bezlaktozowcy 😉

    • Myślę, że kefir można spokojnie zastąpić mlekiem roślinnym.

  • ola

    SAME PYSZNOŚCI !
    http://www.rozaliafashion.pl

  • Chleby kukurydziane do mnie nie przemawiają. Ostatnio łączyłam mąkę gryczaną, ryżową i z ciecierzycy.

  • wygląda jak ciasto 😉 ja przygotowywałam chlebki kukurydziane, ale w klasycznym wydaniu…ten przepis wygląda ciekawie, zwłaszcza ze względu na dodatki, na pewno wypróbuję