Czekoladowa gryczanka bounty

Gryczanka czekoladowa bounty

Czekoladowa gryczanka bounty

Jesień nadchodzi małymi kroczkami. Poranki coraz częściej są zasnute delikatną mgłą, a trawa mokra od porannej rosy lub wieczornego deszczu. Temperatury poranne skłaniają do sięgnięcia po ciepły sweter. Jest to pora, kiedy rano zaczynam odczuwać potrzebę zjedzenia czegoś ciepłego, żeby rozgrzać się na dzień dobry. Dlatego przez cały wrzesień będę prezentować Ci pyszne, zdrowe i pożywne propozycje śniadań na ciepło. 

Była już nie raz owsianka, czy jaglanka, więc dlaczego nie miałoby też być gryczanki? Zaskoczona? Ja byłam niezmiernie rok temu, kiedy to pierwszy raz dowiedziałam się, że coś takiego w ogóle można zrobić. Moja przyjaciółka przez całe wakacje była sama w domu, więc żeby zaoszczędzić sobie czas, który by przeznaczyłaby na robienie zakupów oraz gotowanie dla jednej osoby, postanowiła zaszaleć i zafundować sobie dietę pudełkowa z dowozem do domu. Bardzo byłam ciekawa jakie dania będzie dostawać. Liczyłam po cichutko na jakieś kulinarne inspiracje. Zatem codziennie rano wysyłała mi zdjęcie jadłospisu dnia.

Pewnego razu zobaczyłam w nim właśnie gryczankę. Zaraz się zapytałam mojej przyjaciółki co to jest i z czego się składa. Bardzo spodobał mi się ten oryginalny przepis. Lubię kaszę gryczaną, jest bardzo wartościowa. Zawsze mam jej mnóstwo w domu, ponieważ robię z niej chleb. Natomiast w połączeniu z kakao jest po prostu genialna! I takim sposobem powstała czekoladowa gryczanka, do której dodaję owoce oraz orzechy. Dzisiaj podzielę się z Tobą moim przepysznym, nie raz już wypróbowanym przepisem.

Czekoladowa gryczanka bounty

Lista składników: 

  • kasza gryczana niepalona [1/3 szklanki]
  • mleko kokosowe [1/2 szklanki]
  • banan [1 sztuka]
  • owoc granatu [1/4 sztuki]
  • nektarynka [1/2 sztuki]
  • orzechy włoskie [3 sztuki]
  • wiórki kokosowe [1 łyżeczka]
  • kakao [2 łyżeczki]
  • sól [1 szczypta]

Kaszę gryczaną niepaloną zalej 1/2 szklanki wody i gotuj przez około 15 minut. Gdyby woda nadmiernie odparowała, to dolej jeszcze trochę, żeby kasza się nie przypaliła. Po 15 minutach dodaj do kaszy mleko kokosowe, rozgniecionego banana, kakao oraz sól i wszystko ze sobą dokładnie wymieszaj. Jeśli kasza jest dla Ciebie jeszcze za twarda, to gotują ja jeszcze przez 5 minut. Na koniec udekoruj gryczankę ziarenkami granatu, pokrojoną w paski nektarynką, rozgniecionymi orzechami oraz wiórkami kokosowymi.

A Ty co lubisz jeść jesienią na śniadanie?

  • Próbowałam tej wersji z jaglaną ale gryczana? To odważne dość i jakoś mi nie pasuje, ale muszę spróbować by ocenić

    • Dość oryginalne połączenie, prawda? Pierwszy raz jak zobaczyłam przepis też byłam bardzo zaskoczona. Kasza gryczana ma specyficzny smak, ale to właśnie on świetnie komponuje się z kakao.

  • moi-mili.pl

    Wygląda prze-mega-apetycznie – koniecznie muszę wypróbować, może i dzieciaki ją polubią?

    • Hmmm, jest słodka, czekoladowa i kolorowa, myślę że dzieciaki powinny ją polubić albo możesz gryczaną wymienić na jaglaną kaszę, jest delikatniejsza.

  • Zrobię to sobie w weekend:-) Pysznie wygląda. Wiesz co Aniu? Dochodzę do wniosku, że w PL to jest duży wybór zdrowego jedzenia. Ile ja się naszukam w czeskim sklepach czasem kaszy gryczanej! Oni to głownie ryż i kus-kus mają. Na moje szczęście jaglaną też:-) A jakieś zdrowsze mąki typu jaglana, gryczana czy ryżowa są nie do znalezienia tutaj.

    • Jeszcze do nich nie doszła ta moda na zdrowe jedzenie. Może w razie czego spróbuj zamówić on-line z Polski? A macie Lidla? U nas teraz w Lidlu sporo takich produktów jest.

      • Lidl jest, ale i tak wszystkich tych kasz nie ma. Praga piękna, ale tutejsza kuchnia nudna jak flaki z olejem. Głównie mięsa w dużych ilościach. Dochodzę po raz kolejny do wniosku, że nasza kuchnia jest bardzo zróżnicowana i smaczna:-)

        • A my mieliśmy w ferie jechać do Vitkowic koło Szpindlerowego, ale wszyscy znajomi, którzy tam byli, to tak właśnie na czeskie jedzenie narzekali (chociaż ja osobiście bardzo lubię knedliki z sosem i mięsem), to żeśmy w końcu zdecydowali się na Zakopane :).

          • Aniu, knedliki dobre są, ale raz na jakiś czas. Ale ile można tego mięsa jeść?…

          • Dokładnie! Zazwyczaj mięso jem może raz na 10 dni, ale powiem Ci, że w zeszłe wakacje w Pradze na rynku jadłam (co najśmieszniejsze, to w pizzerii) knedla z przepysznym mięsem wołowym gotowanym chyba w czerwonym winie :), Do dziś z Mężem wspominamy ;).

  • Super pomysł. Uwielbiam kaszę gryczaną a z kakao musi być przepyszna 😉

    • Oj jest i jeszcze w połączeniu z kokosem, pyszności, gorąco polecam :).

  • O rany! W życiu bym nie pomyślała, że kasza gryczana, jak dla mnie idealna do bitek z sosem i ogórkiem kiszonym może być jedzona na słodko.

    • Ja również! Dopiero jak przyjaciółka mi ten przepis przesłała, to stwierdziłam, że rzeczywiście ten specyficzny smak świetnie komponuje się z kakao. Znam osoby, które zawsze jadły jaglankę na wytrawnie i też mi zawsze mówiły, że nie wyobrażają sobie na słodko.

  • Ciekawe połączenie smaków 🙂

  • Agata Borkowska

    O matko! Muszę spróbować i to koniecznie. Wygląd obłędnie:)

  • Karolina Rzeźnik

    O mamusiu! Uwielbiam kaszę gryczaną i czekolade 🙂 musi być to pyszne!

  • Pierwszy raz słyszę o gryczance :O a tu jeszcze w wersji bounty <3 Chyba mnie namówiłaś żeby spróbować 😉

  • Paulina

    Jestem właśnie w trakcie wprowadzania zdrowych śniadań. Do tej poty moje śniadanie to były dwie kromki chleba z serem albo parówki. Ta gryczanka wygląda bardzo smacznie 🙂

  • Hania Zawisza

    Uwielbiam pasztet z dyni!

  • Ale pychotka, uwielbiam gryczkę 🙂

  • O rany. Nie przepadam za kaszą, ale na to chyba się skuszę. Brzmi obłędnie! No i właściwie można do takiej gryczanki dodać cokolwiek – dowolne orzechy, dowolne owoce – świeże i surowe… Nic, tylko kombinować! Dzięki za ten przepis. 🙂

  • Bardzo ciekawe danie.
    Jeśli bulisz smak kaszy gryczanej, to polecam Ci spróbować (jeśli jeszcze nie znasz) makaronu gryczanego lub pszenno-gryczanego „soba”. To jeden z popularniejszych makaronów w japońskiej kuchni – jedzony bywa na ciepło lub na zimno. Przepyszny!

    • Szczerze, to ja na zimno nie polecam, bo smak jest raczej nijaki…

      • Makaronu soba na zimno? Mi bardzo smakuje – z odpowiednim sosem do maczania makaronu (trochę podobnym do sosu do chińskich pierożków na parze) to idealne danie na upalne lato 🙂

        • Japończycy go jedzą oczywiście i tak i tak, ale mnie, ani mojemu małżonkowi nie smakuje na zimno i zaskoczyło nas, że w ogóle można go tak jeść. No ale może z odpowiednim sosem jest ok 🙂

  • Iwona Gogulska

    Świetnie to wygląda i z chęcią przygotuje sobie coś takiego 🙂

  • Zainteresowałaś mnie 🙂 Kaszy gryczanej na słodko nigdy nie jadłam 🙂 A chyba wypróbuję, bo proponowane przez Ciebie połączenie wygląda bardzo smakowicie 🙂

  • Wygląda i pewnie smakuje super, ale jak dla mnie nieco skomplikowany przepis, lubie proste bez granatów, mleka kokosowego itp… na mojej prowincji nie ma takich delicji 🙂

  • Ula De

    kiedyś robiłam sobie takie czekoladowe gryczanki, dzięki za przypomnienie! 🙂

  • Wow, też nie słyszałam o kaszy gryczanej na śniadanie, podejrzewam, że daje kopniaka energetycznego na pół dnia !

  • Anna Malik

    Czy to smakuje tak genialnie jak wygląda? Czas sprawdzić ! 😉

  • Coś mi nie pasuje kasza gryczana na słodko, próbowałam. Wolę jaglaną, ale może gryczanej warto dać kolejną szansę.

  • Pyszności! Chętnie bym spróbowała. 🙂

  • Ja się dzisiaj dowiedziałam, że kasze lepsze niż makarony, owsianki itp ( wiem, jestem ignorantem dietetycznym) i teraz szukam przepisów na kasze a tu Ty z ta gryczanką! Przypadek? Nie sadzę :D.

  • Często jadam kaszę gryczaną, ale jeszcze w takiej postaci nie miałam okazji. Bardzo fajny pomysł

  • Mega inspiracja!!!!!!!!!!!!!!!!! Dzięki Aniu 🙂