Czerwcowy tygodniowy jadłospis

Czerwcowy tygodniowy jadłospis

Czerwcowy tygodniowy jadłospis

Chociaż wiosna miała problemy w tym roku, żeby do nas dotrzeć, to czerwcowa piękna pogoda wynagradza nam to opóźnienie z nawiązką. Wreszcie możemy cieszyć pysznym smakiem sezonowych warzyw i owoców od których uginają się stragany. Dzisiaj opowiem Ci o moich ulubionych przysmakach, a także o tym jak wplatam je w mój tygodniowy jadłospis. 

Od jakiegoś czasu bardzo dbam o to, żeby w moim codziennym jadłospisie było jak najwięcej sezonowych i lokalnych produktów. Dlaczego? Już Ci mówię. Mają one wiele zalet. Przede wszystkim są smaczne oraz zdrowe. Na dodatek tańsze niż produkty niesezonowe, które często są transportowane z daleka. Wiadomo, że jeśli owoc lub warzywo pochodzi z zamorskich krajów, to przebył bardzo długą drogę, żeby dotrzeć na nasz stół. Został zerwany jeszcze niedojrzały, a następnie był spryskany różnymi chemikaliami, żeby udało mu się dotrzeć do Europy i po drodze nie zgnić. Kiedyś nie zwracałam na to uwagi. Jadłam nawet latem sporo egzotycznych owoców takich jak ananasy, kiwi, czy mango. Oczywiście teraz nie unikam ich całkowicie, ponieważ dobrze jest urozmaicać swój jadłospis. Jednak staram się jeść głównie te owoce i warzywa, na które w danym momencie roku jest sezon.  Z egzotycznych rarytasów na co dzień jem ekologiczne banany, które często używam do słodzenia wielu potraw zamiast cukru. Na moim talerzu również pojawia się awokado, które posiada tak wiele właściwości, że nie chcę go wykreślać z mojego menu.

Czerwcowy tygodniowy jadłospis

Dzisiaj mam dla Ciebie propozycję jadłospisu obiadowego na cały tydzień roboczy. Codziennie jakieś sezonowe pyszności:

Poniedziałek i wtorek – chłodnik lub zupa z botwiny

Czerwcowy tygodniowy jadłospis

Czerwcowy tygodniowy jadłospis

Chłodnik lub zupa z botwiny na ciepło, to świetne propozycje na wakacyjny lekki obiad na minimum dwa dni. Tutaj podaję Ci dokładny przepis na chłodnik. Natomiast na zupę z botwiny jest następujący:

Składniki:

  • pęczek botwiny [1 sztuka]
  • pęczek białych szparagów [1 sztuka]
  • koperek [1/2 pęczka]
  • ziemniaki [1/2 kilograma]
  • marchewka [2 sztuki]
  • pietruszka [1 sztuka]
  • mały seler [1 sztuka]
  • filet z indyka [2 sztuki]
  • sól, pieprz, majeranek, lubczyk

Sposób przygotowania:

  • do 6 szklanek wody wrzuć filety z indyka i gotuj je przez około 10 minut
  • następnie dodaj seler i pietruszkę w całości oraz na drobno pokrojone ziemniaki – gotuj kolejne 10 minut
  • potem dorzuć pokrojoną na drobno botwinę (bulwy, łodygi, liście), oskrobane szparagi oraz marchewkę. Gotuj przez kolejne 10 minut aż do miękkości
  • na koniec dodaj przyprawy i zioła

Środa – szparagi z jajkiem sadzonym i ziemniakami

Czerwcowy tygodniowy jadłospis

Czerwcowy tygodniowy jadłospis

Jak już niedawno pisałam sezon na szparagi jest w pełni, więc trzeba go maksymalnie wykorzystywać. Świetna opcja na szybki obiad, to szparagi gotowane na parze, do tego ziemniaki i pomidory oraz sadzone jajko. Dokładny przepis na szparagi i jajko sadzone.

Czwartek i piątek – młoda kapusta z ziemniakami

Czerwcowy tygodniowy jadłospis

Czerwcowy tygodniowy jadłospis

Jednym z największych wakacyjnych hitów na naszym stole jest młoda kapusta duszona ze świeżym majerankiem i kminkiem. Jest to bardzo uniwersalna potrawa, ponieważ możesz ją podawać jako dodatek do mięsa, ale też może stanowić główne danie. Idealnie smakuje z chlebem lub gotowanymi ziemniakami. Poza tym można do niej wkroić chudą kiełbasę oraz dodać pomidory. Taki obiad wystarczy Ci spokojnie na dwa dni. Dokładny przepis na kapustę z kminkiem i majerankiem.

Na deser i dla ochłody jedz sezonowe owoce

Czerwcowy tygodniowy jadłospis

Czerwcowy tygodniowy jadłospis

Uwielbiam sezonowe owoce i jem je na kilogramy. Wolę świeże niż w deserach i przetworach. Obecnie zajadam się truskawkami, malinami, melonami, które o tej porze roku są słodkie jak miód i oczywiście (zwłaszcza mój mąż) arbuzami. Chociaż przyznam się, że mi ten owoc trochę kojarzy się ze słodkim ogórkiem. Ostatnio bardzo często wykorzystuję go do robienia mrożonej herbaty.

Mrożona herbata przepis:

  • zaparz zielona herbatę w przezroczystym dzbanku
  • kiedy wystygnie i będzie całkowicie chłodna, to wtedy dodaj pokrojone w trójkąciki kawałki arbuza oraz melona
  • na koniec wrzuć do dzbanka kilka kostek lodu oraz gałązki mięty i melisy – nadają wspaniały smak oraz aromat

A jakie są Twoje czerwcowe przysmaki?

  • Aniu, uwielbiam Twoje zdjecia z kotem w tle. I ogolnie uwielbiam Twoje stylizacje kulinarne. Tez kupuje na okraglo ekologiczne banany (ja kupuje takie z Ekwadoru, bo w sprozywczaku, w ktorym sie zaopatruje pracuje wlasnie chlopak z Ekwadoru, i gdyby on nie zwrocil mi na to uwagi, pewnie bym tego sama nie zauwazyla, ale wlasnie wiele bananow ekologicznych pochodzi z tego kraju). A w tym sezonie oczywiscie nie ma jak arbuzy na upaly. Pozdrawiam serdecznie Beata

    • Dziękuje Beatko, z taką fotogeniczna modelką, to nic dziwnego, że zdjęcia dobrze wychodzą ;). O, to muszę koniecznie sprawdzić skąd są moje bio banany.

  • Wszystko wygląda mega apetycznie! Własnie ostatnio naszła mnie ochota na botwinkę! I mam zamiar ją sobie w tym tygodniu zaserwować! 🙂

    • Robię ją teraz kiedy tylko się da, póki jest sezon.

  • Ja ostatnio tak dramatycznie nie mam czasu, że nawet szkoda mi go na jedzenie marnować 😉 Wczoraj dopiero wieczorem żurek gotowałam, bo przypomniałam sobie, że warto by było tego dnia coś zjeść 😉

  • Uwielbiam szparagi i botwinę, ale nigdy ich nie łączyłam. Może jeszcze przed końcem sezonu uda mi się przygotować zupę 🙂

    • Lubie takie eksperymenty i łączenie różnych smaków :).

  • Świetne dani! Tak apetycznie wyglądają, że na każde mam ochotę 🙂

    • I o to chodziło ;). Mam nadzieję że któryś przepis się przyda.

  • Jakieś sugestie, jak namówić do jedzenia warzywnych obiadów męża-mięsożercę, który posiłku bez mięsa sobie nie wyobraża i którego cholesterol kilkukrotnie przekroczył normę?

    • Zawsze można pójść na kompromis. Czerwone mięso zamienić na białe i do każdego obiadu robić sałatkę i gotowane jarzyny :). A najlepiej jeszcze trochę postraszyć skutkami wysokiego cholesterolu, na facetów często to działa ;).

  • Ostatnie moje dni w Japonii więc zajadam się japońską kuchnią, gdzie króluję owoce morza, japońska wołowina, wieprzowina, pierogi, makarony i nie tylko, niestety z niewielkim dodatkiem wszelkich warzyw i owoców… a za tydzień z pewnością rzucę się na krzaczki porzeczek i agrestu w moim ogrodzie 🙂

    • Aniu, wracasz do Polski? Na stałe, czy na wakacje?

      • Na jakis czas wróciłam do domu bo musze pewne sprawy uporządkowac, ale jesienią polecę do męża, który jeszcze został w Japonii.

  • Jakie super zdrowe pomysły na obiadki, mniam 🙂 http://www.adriana-style.com

  • Bardzo podoba mi się twój jadłospis! Same smakołyki! <3

  • Ciekawy jadłospis, u mnie królują teraz truskawki pod każdą postacią 🙂

    • U mnie ostatnio też, chyba niedługo nawet kotlety będę z nich robić ;).

  • Ależ to pysznie wszystko wygląda 🙂 U mnie ostatnio zagościła kasza jaglana z owocami i pudding chia z arbuzem <3 Może to dziwne, ale dopiero niedawno zasmakowałam w szparagach.
    Może podpowiesz mi, jak okiełznać słodycze? Bo niestety, moje zdrowe odżywianie kończy się tam, gdzie pojawia się czekolada.
    Pozdrawiam

  • Przepis na herbatę z arbuzem skradł moje serce! Uwielbiam jedno i drugie, już sobie wyobrażam, jak musi smakować. jutro działam! a czerwcowe przysmaki to u mnie faktycznie arbuz i truskawki;) w tym tygodniu królują u nas na stole truskawy z bieluchem;)

    • Aż się boje spytać, co to jest ten bieluch;). U mnie jest podział, ja zajadam maliny i czasem truskawki, natomiast mój Mąż jest uzależniony od arbuza.

  • Może to dziwne, ale nigdy nie jadłam szparagów – wiele osób mówiło mi, że im nie smakowały, a wydaje mi się, że to była kwestia nieodpowiedniego przyrządzenia. Też staram się garściami brać sezonowe owoce i warzywa 🙂 Bardzo spodobał mi się przepis na mrożoną herbatę 😀

    • Najlepiej zawsze samemu przekonać się na własnej skórze, a w tym przypadku podniebieniu;). Ja uwielbiam szparagi, ale wolę białe. Tym razem wybrałam zielone, ponieważ lepiej wyglądają na zdjęciach ;).

      • Dokładnie, najlepiej przekonać się próbując 🙂 Myślę, że zaryzykuję – może czeka mnie podobna historia jak z brokułem – bardzo się go bałam, a teraz jest jednym z moich ulubionych warzyw 😀

  • Jadlospis bardzo smakowity, bo kocio pomagal ukladac i mieszal drinki lapa! 🙂

    • Najbardziej fascynująca była żółta słomka i Zuzinka kombinowała jakby się tu do niej dobrać ;).

  • Ale pyszności! Szczególnie kusi mnie ten chłodnik 😀
    Rewelacyjnie wykorzystujesz sezonowe produkty 🙂