Jaglanka z dynią śliwkami i orzechami włoskimi

Jaglanka z dynią, śliwkami i orzechami włoskimi

Jaglanka z dynią śliwkami i orzechami włoskimi

Rano za oknem jest coraz ciemniej i trudno zmobilizować się do wstania z ciepłego łóżka. Jednak dzisiaj mam dla Ciebie przepis na przepyszne, rozgrzewające śniadanie,o którym jak tylko pomyślisz, to od razu otworzą Ci się szeroko oczy i popędzisz w podskokach do kuchni.

Są osoby, które w okresie zimowo – jesiennym poddają się i sięgają po niezdrowe słodycze. Potrzebują ich, aby zdobyć niezbędną do funkcjonowania energię, a także żeby przegnać chandrę. Oczywiście można trochę osłodzić sobie życie, jednak niech to równocześnie będą zdrowe rozwiązania.  Do tego celu nadaje się doskonale kasza jaglana, która może być bazą do rozgrzewających, zdrowych, a jednocześnie słodkich śniadań, czy deserów. Uwielbiam ją za liczne zalety:

  • właściwości rozgrzewające,
  • jest niesamowicie sycąca,
  • oczyszcza organizm z toksyn
  • obniża poziom cholesterolu,
  • zawiera sporo żelaza, cynku, miedzi oraz witamin takich jak B1, B2, B6,
  • w przeciwieństwie do innych kasz ma charakter zasadowy, co jest wielkim plusem, ponieważ większość spożywanych przez nas na co dzień produktów jest jednak kwasotwórcza.

Kaszę jaglana odkryłam dopiero kilka lat temu kiedy zaczął się wielki szał na nią. Od tamtej pory przekonałam się, że ma bardzo uniwersalne zastosowanie. Można ją przyrządzać na słodko z owocami o poranku. Z kolei na obiad można serwować ją na wytrawnie z mięsem lub rybą i warzywami. Bardzo często używam ją do robienia deserów takich jak budyń, czy nawet ciasto. Czasem zagęszczam nią też zupy.

Natomiast dzisiaj mam dla Ciebie przepis na rozgrzewającą poranną jaglankę.

Jaglanka z dynią śliwkami i orzechami włoskimi

Jaglanka z dynią śliwkami i orzechami włoskimi

Jaglanka z dynią śliwkami i orzechami włoskimi

Lista składników

  • kasza jaglana [1/3 szklanki]
  • dynia bez skórki [100 g]
  • śliwka węgierka [5 sztuk]
  • banan [1 sztuka]
  • orzechy włoskie [3 sztuki]
  • cynamon mielony [szczypta]
  • sól [1 szczypta]

Przygotowanie. Kaszę jaglaną gotuj na wodzie ze szczyptą soli przez 10 minut wraz z pokrojoną w kostkę dynią. Następnie dodaj pokrojonego banana. Rozgnieć go wraz z dynią widelcem i wymieszaj z kaszą. Gotuj wszystko jeszcze przez 5 minut. Na koniec posyp jaglankę cynamonem oraz orzechami włoskimi. Podawaj ze świeżymi śliwkami, przybraną paskami dyni.

A Ty jak wykorzystujesz kaszę jaglaną?

  • W zasadzie rzadko jadam kaszę jaglaną. Trochę z lenistwa, ale muszę to zmienić.

  • Wygląda zachęcająco. ale jeszcze z dynią nigdy nic takiego nie próbowałam.

  • Danuta Brzezińska

    Ja jaglanki nie jadam, zawsze każda kasza mi szkodziła i teraz boję się sprawdzać. Ale może warto, twój przepis ciekawy.

  • Wyglada przepysznie 😀

  • Oj tak, czas wrócić do rozgrzewających jaglanek <3 Na pewno wypróbuję, zwłaszcza, że mam zapas dyni, tylko dodam jeszcze miód – rano musi być dla mnie słodko 😉

  • Bardzo lubię kaszę jaglaną, zresztą wszystkie kasze lubię, ale teraz je się ich chyba znacznie mniej niż kiedyś. Pamiętam, że w dzieciństwie często gościły na naszym stole.

    • Kasiu, to ja mam na odwrót. Kiedyś jadłam sporadycznie, a teraz non stop jakaś kasza jest u mnie w najróżniejszej postaci na talerzu.

  • Do kaszy akurat nie, ale uwielbiam dynię i orzechy. Orzechy mogę jeść kilogramami dosłownie, żeby tylko nie trzeba było ich obierać! Tego nienawidzę.

    • Też lubię to połączenie, a najbardziej dynie i smak kokosowy.

  • Jak na razie z kaszy jaglanej robię kotlety z jajkiem w panierce:) Bardzo mi one smakują, ale w takiej wersji, jak Twoja też bym ją kiedyś wypróbowała.

  • polegytravels

    Wygląda przepysznie 😊 My sami ostatnio coraz więcej gotujemy i staramy się jeść zdrowo. Znalazłam już kilka przepisów na wykorzystanie kaszy jaglanej i sama jestem ciekawa jak wyjdą bo nigdy nie wykorzystywałam tego rodzaju kaszy w kuchni. Tego przepisu na śniadanie też spróbuję 🙂 W ogóle widzę mnóstwo smacznych dań u ciebie nie tylko z kaszą jaglaną 😍

    • Bardzo polecam kaszę jaglaną, jest zdrowa, a do tego ma bardzo uniwersalne zastosowanie. Tez dość późno ja odkryłam, ale od razu pokochałam całym sercem :).

  • Patrycja Dorsz Vel Drożdż

    Bardzo interesujące…lubię orzechy więc brzmi kusząco:)

    • Mam nadzieję, że się w takim razie skusisz ;).

  • Uwielbiam kaszę jaglaną, a ostatnio to nic innego poza jaglanką nie jem na śniadanie 😀 Może to przez te chłodne poranki, instynktownie po nią sięgam 🙂

    • Też teraz rano lubię zjeść sobie coś na ciepło na rozgrzewkę :).

  • Paula Żyrafa

    śliwki omg! uwielbiam

  • ŚLIWECZKI MOJE ULUBIONE!

    • No ja akurat dość rzadko jadam, tak szczerze mówiąc :).