Jak przyrządzić cukinię dietetycznie

Jak przyrządzić cukinię dietetycznie

Jak przyrządzić cukinię dietetycznie

Przepis na faszerowaną cukinię dostałam jakiś czas temu od mojego szwagra. W pierwotnej wersji nadzienie było wykonane z mięsa. Kiedy przygotowywałam tę potrawę po raz pierwszy, to użyłam mielony filet z indyka. Jednak teraz na wiosnę mam ochotę na lżejsze potrawy składające się głównie z warzyw oraz produktów pełnoziarnistych dlatego postanowiłam zrobić eksperyment z nadzieniem i tak powstała cukinia faszerowana kaszą gryczaną. Muszę Wam powiedzieć, że danie wyszło rewelacyjnie. Było lekkie, przepyszne i dzięki kaszy gryczanej bardzo sycące.

Tak dobrze czułam się po zjedzeniu tego typu potrawy, że postanowiłam sobie zrobić zaraz po świętach w weekend dwu dniowy detoks. Nie będzie to oczywiście żadne głodzenie się. Nie wyobrażam sobie weekendu na diecie płynnej. Postanowiłam, że  w mojej oczyszczającej diecie znajdą się: naturalne soki, koktajle, sałatki zarówno warzywne jak i owocowe, kasze, ciemny ryż, różnego rodzaju płatki, nasiona i orzechy. Ponad to będę przez cały dzień pić tylko wodę (około 2 l) oraz zieloną herbatę. Nie ma detoksu bez aktywności fizycznej, więc codziennie obowiązkowy godzinny spacer w poszukiwaniu wiosny, a także lekkie ćwiczenia rozciągające. Podczas detoksu lepiej nie uprawiać obciążających ćwiczeń. Jak Wam się podoba mój plan? Może ktoś ma ochotę się przyłączyć? W przyszły piątek napiszę więcej szczegółów jaki korzystny wpływ może mieć taki detoks na nasz organizm, jak się za niego zabrać, co będzie korzystne, a na co uważać. Zaproponuję Wam też jakieś dania na tę okazję. A dzisiaj zostawiam Was z przepisem na przepyszną cukinię faszerowaną kaszą gryczaną.

Jak przyrządzić cukinię dietetycznie

Jak przyrządzić cukinię dietetycznie

Jak przyrządzić cukinię dietetycznie

Składniki

  • 3 średnie cukinie
  • 1/2 szklanki kaszy białej gryczanej
  • 6 pieczarek
  • 8 średnich pomidorów
  • 1/2 pęczka pietruszki
  • 1/2 pęczka lubczyku
  • 1 cebula – opcjonalnie
  • 3 plastry żółtego koziego sera
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • oliwa extra vergine

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Cukinie przekroić wzdłuż na pół, a następnie łyżeczką usunąć miąższ (jak na zdjęciu). Następnie doprawić ją solą, pieprzem, polać łyżeczką oliwy, ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zapiekać przez około 15 minut.
  • W międzyczasie ugotować do miękkości kaszę gryczaną białą z odrobiną soli.
  • Na patelni podgrzać 1 łyżeczkę oliwy, zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Następnie dodać obrane ze skóry, pokrojone w kostkę pomidory, posiekane na drobno pieczarki, pietruszkę oraz lubczyk. Wszystko razem podduszamy na patelni, a na sam koniec mieszamy z ugotowaną kaszą oraz pokrojonym na drobno serem.
  • Gotowym farszem nadziewamy podpieczone cukinie i wsadzamy je z powrotem do piekarnika na kolejnych 15 minut.

Wartość energetyczna: Jedna faszerowana cukinia, to 353 kcal

Dlaczego warto jeść białą kaszę gryczaną

1. Zawiera białko o bardzo wysokiej wartości odżywczej

2.Jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy, takich jak: rutyna, kwercetyna, pelargonidyna, korzystnych dla osób z żylakami, czerwonymi przebarwieniami na skórze oraz cierpiących na chorobę niedokrwienną serca. Ponadto przeciwutleniacze spowalniają procesy starzenia się, wpływają korzystnie na odporność organizmu, a także mają działanie przeciwnowotworowe i przeciwbakteryjne.

3. Wysoka zawartość błonnika, dzięki czemu reguluje stężenie glukozy we krwi. Jest to korzystne zwłaszcza dla osób chorych na cukrzycę, a także odchudzających się.

5. Bogate źródło cennych składników mineralnych i witamin, takich jak:  jednonienasycone kwasy tłuszczowe, wapń, fosfor, kwas foliowy, potas, mangan, magnez, żelazo, cynk oraz witaminy B1 i B6. Składniki te korzystnie wpłyną na osoby prowadzące stresujący tryb życia, pijące dużo kawy i cierpiące na bezsenność. Są również korzystne dla kobiet w ciąży i planujących dziecko.

4. Nie zawiera glutenu, dlatego może być spożywana przez osoby cierpiące z powodu nietolerancji glutenu.

  • kaszą gryczaną cukini jeszcze nie faszerowałam! ale musi być przepyszne 😀

  • Jakoś nie przepadam za faszerowanymi warzywami.
    Pozdrawiam

  • Faktycznie na dole strony sa komentarze a ja ich szukałam w niewłaściwych miejscach tj. wyżej.
    Przepis na faszerowane cukinie bardzo ciekawy, myslę, że wart jest spróbowania,
    pozdrawiam 🙂

    • Trzeba bardzo długą drogę odbyć, żeby do nich dotrzeć;).

  • Aniu, jak u Ciebie pysznie, oj narobilas mi smaku na cukinie. Pozdrawiam serdecznie Beata

    • Dzięki Beata:) Widziałam, że Ty też często sięgasz po to warzywo:).

  • No to już wiem co będę po Świętach gotować 🙂 a raczej piec 🙂 Aniu wpadnij do mnie jak będziesz mieć chwilkę 😉

    • Kasiu ze sporym opóźnieniem, ale wczoraj wpadłam;)

  • Cukinia to jedno z moich ulubionych warzyw, zjem je jako dodatek, czy tak jak tutaj jak główny gwóźdź programu. 🙂 Lubię nawet jeść surową jako przegryzka! Fantastyczny przepis, bardzo podoba mi się ten farsz, muszę wypróbować. 🙂

    • Surowej jeszcze nigdy nie próbowałam, a też jestem wielka fanką cukinii. Muszę nadrobić, dzięki za pomysł:).

  • Bardzo lubię kaszę gryczaną, ale mam problem z cukinią…nie jestem w stanie jej polubić:(

    • Justyna, łamiesz mi serce;). Ja cukinię, to wcinam kilka razy w tygodniu. Ale wiesz co, myślę, że w tym przepisie cukinię można spokojnie zastąpić np. papryką albo czymkolwiek, co się da nadziać;).

  • Koniecznie muszę spróbować! uwielbiam faszerowaną cukinię, ale o takiej wersji jeszcze nie slyszałam 😉

    • To jest mój własny wynalazek, chyba ją opatentuję;). Bardzo smaczna, polecam.

  • Bardzo lubię niepaloną kaszę gryczaną, chyba bardziej niż tą bardziej popularną paloną. Dobrze smakuje też zapiekana z ulubionymi warzywami, przyprawami i jajkiem sadzonym, posypana koperkiem. A cukinię nadziewam kaszą jaglaną 🙂

    • Też wolę niepaloną od palonej, ma delikatniejszy smak. O proszę, nie pomyślałam o tym, żeby jaglaną nadziewać. Powiem Ci, że do tej pory jadłam jaglana tylko na słodką, ale muszę spróbować też na wytrawnie.

  • Agnieszka

    Cukinię faszerowaną bardzo lubię. Ja używam różnych kasz lub ryżu do faszerowania. Twoja propozycja jest bardzo smaczna 🙂

    • Mam zamiar też poeksperymentować z różnymi kaszami. Jak szaleć, to na całego;).

  • Cukinia faszerowana jest i u nas częstym gościem – uwielbiam cukinię!!
    W zależności od pory roku i zachcianek domowników – albo faszeruje mięsem mielonym z cebulką, pomidorami, lub przecierem pomidorowym, albo z ryżem z papryką i warzywami – (tzw czystka lodówkowa;)) ale koniecznie na górę lub do środka dajemy żółty ser, parmezan lub podobne – mniaaam 🙂

    • Oj tak, serek musi być. Ja tym razem pokroiłam go drobniutko i wymieszałam z farszem, żeby się równomiernie rozprowadził. Z mięskiem też lubię, zwłaszcza zimą, a wiosna i latem wersja z warzywami.

      • Rozumiemy się bez słów 😉 muszę poszukać jeszcze jakiś fajnych przepisów, u mnei nadziewane warzywa robią zawsze nawiększą furorę a w lato najlepsze danie w trakcie upałów 🙂

  • Uwielbiam cukinię! Nie mogę się doczekać sezonu na nią, przepis na pewno wypróbuję! 🙂

  • Świetny przepis! Takiej cukinii jeszcze nie jadłam- chętnie przetestuje 🙂

    • Na prawdę polecam:)

      • Ps. nie wiem czy ktoś Ci to mówił ale zajebistą masz tą kulinarną sekcję! Zdjęcia sztos i bardzo ciekawe przepisy 🙂

        • Kurcze, nikt mi jeszcze nie mówił, jesteś pierwsza, dzięki!!!:) Daję to co gotuję na co dzień, a raczej w weekendy, bo wtedy mam trochę więcej czasu. Jak widać moje potrawy są proste i szybkie do zrobienia, bo takie jest życie większości z nas, że nie mamy czasu na grzebanie się w garach godzinami i przyrządzanie wymyślnych smakołyków. Czasem widzę jakiś super przepis, ale jest tak pracochłonny, że na patrzeniu się kończy:).

          • No ale właśnie dzięki temu zwykły człowiek – jak ja, moze Twoje przepisy wykorzystać. A jak sama mówisz w takich wymyślnych to na patrzeniu się kończy. A zdjęcia naprawdę mega!
            ps. Nie za ma co- mówię co myślę 🙂