Jak upiec ciasteczka owsiane cynamonowo – imbirowe

Jak upiec ciasteczka owsiane

Jak upiec ciasteczka owsiane

W zeszłą sobotę z powodu deszczu siedziałam przez cały dzień w domu. Postanowiłam wykorzystać ten czas produktywnie. Wiadomo, że pochmurne, chłodne dni nastrajają do jedzenia słodkich rzeczy, więc zdecydowałam się wyprodukować blachę przepysznych fit ciasteczek cynamonowo – imbirowych.

Jak upiec ciasteczka owsiane

Ten przepis wpadł mi już dawno temu w oko i czekałam na odpowiednia okazję, żeby się za niego zabrać. Tylko oczywiście jak zwykle dokonałam drobnych modyfikacji i postanowiłam do wykonania ciasteczek użyć mąki owsianej, a nie pszenne. Efekt przekroczył moje najśmielsze oczekiwania. Ciasteczka wyszły rewelacyjnie, bardzo kruche i delikatne. Są też o wiele lżejsze niż na przykład pszenne, więc w związku z tym można ich więcej zjeść;). Zaletą ciasteczek jest również to, że robi się je błyskawicznie. W zasadzie jeśli masz wszystkie produkty w domu, to razem z pieczeniem nie zajmie Ci to więcej niż 30 minut.
Jak upiec ciasteczka owsiane

Jak upiec ciasteczka owsiane

Składniki

  • Mąka owsiana [1 szklanka]
  • Miód [1/3 szklanki]
  • Cynamon [1 łyżeczka]
  • Imbir świeży starty [1/3 łyżeczki]
  • Proszek do pieczenia [1/2 łyżeczki]
  • Jajko [1 sztuka]
  • Masło [50 gram]
Jak upiec ciasteczka owsiane

Jak upiec ciasteczka owsiane

Sposób przygotowania

  • Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki w misce: mąkę, miód, cynamon, imbir, proszek do pieczenia, jajko oraz masło
  • Zagnieć ciasto, jeśli będzie się zbyt mocno kleić możesz dodać trochę mąki, a jeśli będzie zbyt sypkie odrobinę mleka lub wody
  • Ciasto dosyć ciężko jest rozwałkować, ponieważ mocno się klei, więc po prostu ulepiłam małe kulki i rozgniotłam je w dłoni formując kształt ciasteczek
  • Wyłóż blachę papierem do pieczenia, połóż na nią ciasteczka i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 C na 10 – 12 minut.

Jak upiec ciasteczka owsiane

Gotowe, możesz szykować kawę lub herbatę do popołudniowego podwieczorku.

Jak upiec ciasteczka owsiane

Podpowiem Ci, że ciasteczka najlepiej jest przechowywać w metalowej puszce lub plastikowym pojemniku do przechowywania żywności. Ułóż je „piętrami”, przedzielając papierem do pieczenia. Tak przechowywane ciasteczka nie przesiąkną wilgocią. Pozostaną kruche, chrupiące i aromatyczne.
A co Ty zazwyczaj robisz, kiedy w weekend pada deszcz?
  • Ada

    coś bezglutenowego to dla moich chłopaków 🙂

  • Anonimowy

    Bardzo ładnie wyglądają na zdjęciach, aż ślink
    a cieknie t.k

  • Dziekuje:-)

  • Tez staram sie stopniowo eliminowac gluten, ale to ciezkie zadanie. Lata przyzwyczajen:-)

  • Doskonałe, śliczne i pięknie je pokazałaś. Do schrupania akurat 🙂

  • Dziękuję:)

  • Anonimowy

    wypróbuję w najbliższym wolnym czasie 🙂 mam mąkę ryżową z którą nie wiedziałam co mam zrobić; dziękuję za ten przepis 🙂 pozdrawiam

  • Prosze bardzo:-). A make ryzowa uzywam tez do zageszczania zup.

  • Fajnie wyglądają 😀

  • Dzięki:))))!

  • gin

    Mmm, jestem pewna, że były pyszne 🙂
    Jak pada deszcz też piekę ciasteczka. Albo coś czekoladowego, mmm… 🙂 I czytam, dużo, dużo czytam 🙂 I psa głaszczę.

  • Też dużo czytam (najchętniej powieści historyczne). Psa do głaskania nie posiadam, ale od listopada będę do głaskania mieć … kotka:)))).

  • gin

    Ooo, zazdroszczę 🙂 Moja psa ma już 5 lat, takie malutkie nowiutkie stworzonka są takie rozkoszne 🙂