Jak usmażyć jajecznicę z pomidorami i serem

Jak usmażyć jajecznicę z pomidorami i serem

Jak usmażyć jajecznicę z pomidorami i serem

Jak usmażyć jajecznicę

Macie swoje ulubione warzywo? Jeśli ktoś by mnie spytał, to od razu odpowiem, że moim ulubieńcem jest zdecydowanie pomidor. Chociaż niektórzy twierdzą, że jest to owoc. Pomidory wręcz uwielbiam pod każdą postacią: na surowo do sałatki lub kanapek, zapiekane, gotowane, smażone, sos, sok oraz wszelkie inne kombinacje, które tylko przyjdą do głowy.

Poza tym pomidory są bardzo zdrowe ponieważ zawierają sporo potasu, karotenoidów oraz witaminy C. Ich wielką zaletą jest też fakt, że są nisko kaloryczne (15 kcal w 100 g), więc można je jeść bezkarnie w sporych ilościach. Latem kiedy pomidory są najsmaczniejsze zjadam ich dosłownie na kilogramy.

Zatem, żeby uczcić moje ulubione warzywo postanowiłam, że wrzesień w moim kąciku kulinarnym będzie pod znakiem pomidora. W związku z tym dzisiaj mam dla Was propozycję śniadaniową, czyli jajecznicę z jajek przepiórczych z pomidorem. Idzie jesień, chłodniejsze dni, potrzebujemy więc trochę bardziej pożywnych posiłków, żeby dostarczyć organizmowi energię na przetrwanie całego dnia. Jajecznica z pomidorami jest banalnie prosta, a jej wykonanie zajmuje około 5-10 minut. Poza tym spodziewajcie się też w kolejne środy tego miesiąca obiadu oraz przekąski zawierających ten składnik. Tylko deser Wam odpuszczę, bo jeszcze przepis na takie cudo nie wpadł w moje ręce:). A może wy znacie jakiś przepis na słodkości z wykorzystaniem pomidorów?;)

Dlaczego warto jeść jajka przepiórcze

Jajka przepiórcze posiadają wiele zalet dlatego warto włączyć je do codziennej diety. Przede wszystkim posiadają pełnowartościowe i łatwo przyswajalne białko. Doskonałe dla osób, które mają problem z nadwagą, ponieważ zawierają mniej tłuszczu. Jajka przepiórcze w przeciwieństwie do kurzych nie uczulają, więc są świetną alternatywą dla alergików. Ponadto są też bogatym źródłem żelaza, miedzi, fosforu, cynku oraz witamin z grupy B.

Jak usmażyć jajecznicę z pomidorami i serem

Jak usmażyć jajecznicę z pomidorami i serem

Składniki

  • jajka przepiórcze [8 sztuk] lub jajka kurze [2 sztuki]
  • pomidor [1 sztuka]
  • kozi twardy ser [3 plastry]
  • koperek [kilka gałązek]
  • bazylia oraz lubczyk [kilka listków]
  • sól, pieprz
Jak usmażyć jajecznicę z pomidorami i serem

Jak usmażyć jajecznicę z pomidorami i serem

Wykonanie

  • Kroimy pomidory w kosteczkę, wrzucamy na patelnię grillową bez tłuszczu i smażymy aż odparuje z nich woda.
  • W międzyczasie dorzucamy posiekany koperek, bazylię, lubczyk, solimy oraz pieprzymy.
  • Na koniec wrzucamy jajka, mieszamy je z pomidorem.
  • Gotową jajecznicę na talerzu możemy posypać startym serem.
Jak usmażyć jajecznicę z pomidorami i serem

Jak usmażyć jajecznicę z pomidorami i serem