Jak zrobić sok z malin na zimę

Jak zrobić sok z malin na zimę

Jak zrobić sok z malin na zimę

Wiosna nadchodzi wielkimi krokami, ale za oknem wciąż jeszcze jest zimno. Ostatnio często wracam do domu przemoknięta i szczękająca zębami. W takich momentach marzę o wskoczeniu do gorącej kąpieli, przytuleniu się do kaloryfera lub schowaniu pod kocem z kubkiem gorącej herbaty z syropem malinowym.

Jak zrobić sok z malin na zimę

Będąc w Zakopanym w grudniu zeszłego roku oraz w wakacje wręcz uzależniłam się od góralskiej herbaty z … malinami! Coś przepysznego. Mrożone maliny są dostępne w sklepie nawet zimą, więc pomyślałam, że przecież nie muszę czekać aż do kolejnego wyjazdu w góry, aby poczuć ten smak jeszcze raz. Pomyślałam sobie, że przecież mogę sama przyrządzić taki napój. Zabrałam się więc za przeglądanie przepisów na sok lub syrop z malin i włosy stanęły mi dęba kiedy zobaczyłam proporcje cukru. W większości przypadków 1:1 (maliny : cukier). Nie spodobał mi się ten pomysł, więc postanowiłam poeksperymentować i przygotować zdrowszą wersje tego napoju. I wiesz co? Wyszło rewelacyjnie! Za chwilkę zdradzę Ci mój tajny przepis na ten przepyszny syrop malinowy, ale najpierw słów kilka o cudownych właściwościach tych owoców:
  • Zawierają dużo witamin (C, E, B1, B2, B6) i minerałów (żelazo, magnez, potas, wapń)
  • Są znakomitym środkiem przeciwgorączkowym
  • Mają właściwości przeciw bakteryjne i przeciw zapalne
  • Zalety jak widać są liczne, nie zapominaj też, że największym atutem malin jest ich przepyszny smak. Teraz zdradzę Ci jak przygotować ten smaczny i bogaty w przeróżne właściwości syrop:
Jak zrobić sok z malin na zimę

Jak zrobić sok z malin na zimę

Składniki oraz przygotowanie

  • Świeże/rozmrożone maliny [0,5 kg]
  • Miód [1/2 szklanki]
  • Wrzuć maliny do garnka, wlej odrobinę wody [dosłownie trzy łyżki stołowe]
  • Rozgnieć maliny widelcem
  • Dodaj miód i gotuj całość przez 20 minut co chwilę mieszając, ponieważ syrop wraz z parowaniem wody robi się coraz gęstszy
  • Gotowy syrop możesz wlać do słoika lub butelki i nakleić karteczkę z datą produkcji

Jaki cudowny zapach unosi się po domu podczas gotowania tego syropu! Nie można mu się oprzeć i trzeba od razu spróbować.  Ja dodaję 3-4 łyżeczki na kubek herbaty. 

Ze względu na to, że to była eksperymentalna receptura nie przyrządziłam ilości hurtowych syropu (czego teraz bardzo żałuję). Jeśli ktoś chciałby zrobić większy zapas i mieć na zimę, to wtedy należy słoiki pasteryzować. Syrop jest rewelacyjnym dodatkiem do herbaty, ale można dodać go też do naturalnego jogurtu, budyniu lub polać nim ciasto.

Jestem ciekawa, czy zdecydujesz się na wypróbować mój przepis?

  • Anonimowy

    Hej! Ja kupiłam stewię do słodzenia i zamierzam poeksperymentować. Miałam ostatnio dodać do ciasta zamiast cukru, ale zapomniałam 😉
    Kasia

  • Muszę sobie o tym poczytać i też kupię:)

  • Anonimowy

    Fajny przepis. Zdrowszy od stewii jest cukier brzozowy inaczej ksylitol lub w plynie syrop z agawy . Pozdrawiam Justyna T.- G.

  • Cukier brzozowy widziałam u mnie w sklepie, to na pewno następnym razem go kupię:). Dziękuję za informację.

    Pozdrawiam

  • gin

    Moja Mama robiła tak: nakładała do słoiczka, takiego standardowego od dżemu, maliny, 2-3 łyżki cukru, mocno potrząsała, dosypywała malin do pełna, zakręcała i pasteryzowała. Maliny były zimą do budyniu, a sok do herbaty 🙂 Takie dwa w jednym 😉
    Teraz mi apetytu narobiłaś… 😉

  • O, tez dobry sposob! I szybki- takie lubie najbardziej;-)

  • Pyszności! Obiecałam sobie, że zrobię taki w tym roku. 😉