Kruche ciasteczka na Halloween

kruche ciasteczka

Kruche ciasteczka

Jak już Wam wspomniałam wcześniej przygotowałam dwa rodzaje ciasteczek. Marzyły mi się takie kolorowe i koniecznie w kształtach stworków związanych z Halloween.
Muszę powiedzieć, że bardzo długo szukałam tych specjalnych foremek w zwykłych sklepach. W Szczecinie są one po prostu nieosiągalne. W końcu zajrzałam do Internetu i tam z kolei jest w czym wybierać. Kupiłam zestaw 5 foremek: dynia, duch, czaszka, kot i nietoperz za niecałe 7 złotych.

Kruche ciasteczka składniki

  • mąka orkiszowa (250 g)
  • masło (100 g)
  • ksylitol/miód 100 g)
  • soda (1 łyżeczka)
  • jajko (1 sztuka)

Kruche ciasteczka przepis

  • wsyp mąkę, ksylitol/miód i sodę do miski
  • dodaj masło i rozcieraj, aż powstanie kruszonka
  • następnie dodaj jajko i zagnieć ciasto, jeśli będzie zbyt suche możesz dodać 2 łyżki mleka lub wody
  • włóż ciasto do lodówki na około 15 minut
  • rozwałkuj ciasto i foremkami wytnij kształty
  • ułóż ciasteczka na blaszce przykrytej papierem do pieczenia
  • nagrzej piekarnik do temperatury 180º C i piecz ciasteczka przez około 15 minut
Zastanawiałam się jak pokolorować ciasteczka. Najpierw chciałam podejść ambitnie do sprawy i sama zrobić lukier, a następnie pokolorować go w jakiś naturalny sposób, ale proza życia, a zwłaszcza permanentny brak czasu w ostatnich dniach zmusiły mnie do tak zwanego pójścia na skróty:). Zatem kupiłam biały gotowy lukier, do którego dodałam barwniki spożywcze malując dynie, czaszki oraz oczy. Natomiast nietoperze i koty posmarowałam polewą czekoladową, oczywiście też kupną:), ale uważam że efekt jest  całkiem niezły. Chociaż przyznam się Wam, że te kolorowe ciastka użyłam tylko do zdjęcia i będą mi one służyć jedynie do dekoracji. Do zjedzenia zostawiłam ciasteczka bez tych wszystkich kupnych lukrów, polew i barwników.

Składniki polewy

  • Lukier biały (1 opakowanie)
  • Polewa czekoladowa (1 opakowanie)
  • Barwniki spożywcze (czerwony i żółty)

Wykonanie polewy

  • Wsadź opakowanie białego lukru na 5 minut do wody o temperaturze 75 C. Następnie posmaruj nią duchy
  • Pozostały lukier podziel na dwie części, jedną zmieszaj z żółtym barwnikiem i posmaruj nim czaszki, a drugą wymieszaj z czerwonym i żółtym uzyskasz w ten sposób kolor pomarańczowy do posmarowania dyni.
  • Wsadź opakowanie polewy czekoladowej na 5 minut do wody o temperaturze 75 C. Następnie szybko (za nim wystygnie) rozprowadź masę na kotach i nietoperzach
  • Na koniec kiedy polewa ostygnie zrób barwikami spożywczymi oczy w formie kropek
Ja w tym roku organizuję imprezę z okazji Halloween w domu dla znajomych, a Wy jak zamierzacie spędzić ten dzień?