Makaron marinara z owocami morza

Makaron marinara z owocami morza

Makaron marinara z owocami morza

Uwielbiam kuchnię śródziemnomorską, dlatego bardzo często gotuję różnego rodzaju dania typowe dla kuchni włoskiej, takie jak makarony, ryby, owoce morza oraz warzywa. Dzisiaj chcę pokazać Wam jak zrobić bardzo proste i smakowite danie.

Makaron marinara z owocami morza

Jest nim makaron tagliatelle z dodatkiem szpinaku (dlatego jest taki zielony) z warzywami i owocami morza. Każdy ma swoje ulubione produkty, ja moje kupuję w różnych sklepach. Moja wyprawa po nie, to spacer co najmniej w 3 miejsca, ale sprawia mi to dużą przyjemność, ponieważ mogę zaliczyć codzienną porcję ruchu na świeżym powietrzu, a chodzenie sprzyja też myśleniu i dobrym pomysłom:). Krewetki i owoce morza przed gotowaniem należy rozmrozić, żebyśmy nie mieli zbyt dużo wody w sosie. Żeby przyspieszyć proces rozmrażania, produkty można posypać solą.
Makaron marinara z owocami morza

Makaron marinara z owocami morza

Składniki

  • Makaron tagliatelle szpinakowy [400 g]
  • Mieszanka owoców morza [opakowanie 225 g]
  • Krewetki Black Tiger [opakowanie 225 g]
  • Mała cukinia [2 sztuki]
  • Świeże czerwone pomidory [10 sztuk]
  • Świeże żółte pomidorki koktajlowe [15 sztuk]
  • Zielone oliwki [15 sztuk)
  • Pietruszka (1/3 natki)
  • Żółty ser lub mozzarella do starcia (50g)
  • Zioła prowansalskie
  • Sól i pieprz

Makaron marinara z owocami morza

Przygotowanie

  • Gotujemy makaron al dente, a następnie odcedzamy.
  • Kroimy cukinię w plasterki, a następnie plasterki w drobne ćwiartki.
  • Czerwone pomidory obieramy ze skórki i kroimy w plastry.
  • Żółte pomidorki kroimy na pół, posłóżą nam do ozdoby.
  • Oliwki kroimy w plasterki.
  • Pietruszkę siekamy na drobno.
  • Rozgrzewamy na patelni łyżeczkę oliwy z oliwek.
  • Wrzucamy na patelnię czerwone pomidory i dusimy przez 10 minut.
  • Dorzucamy cukinię, żółte pomidorki, oliwki, pietruszkę i gotujemy na średnim ogniu przez około 20 minut, żeby woda wyparowała, a sos zgęstniał.
  • Dorzucamy krewetki i owoce morza (wcześniej je rozmrażamy) i dusimy jeszcze przez 5 minut.
  • Doprawiamy ziołami prowansalskimi oraz solą i pieprzem wedle własnego gustu.
  • Na koniec dorzucamy na patelnię makaron i mieszamy go z sosem.
Makaron marinara z owocami morza

Makaron marinara z owocami morza

 

Gotowe danie możemy posypać utartym żółtym serem i świeżą pietruszką.
  • Anonimowy

    Wygląda smakowicie, ale gdzie czosnek? 🙂 Wiem, Ty nie używasz. Ale bym ze 2 ząbki dorzuciła 🙂
    Kasia

  • To jest dobry pomysł, żeby w przepisach dla wielbicieli cebulki i czosnku dopisywać, że można sobie dodać opcjonalnie:). Ja tak już dawno ich nie jadłam, że nawet o tym nie pomyślałam:). Dzięki za radę!

  • Super przepis Super fotka !!!! kiedy mogę wpaść z rodzicami na taką pyszną kolacje ??

  • Kiedy tylko macie ochote, tyllko dajcie znac dzien wczesniej:-). Zapraszam!

  • ale mi narobiłaś smaka!! :)) wygląda pysznie

  • Kasiu,

    Nie chcę się przechwalać, ale smakuje tak jak wygląda;). Jeśli się skusisz i ugotujesz, to życzę Ci smacznego:).

    Pozdrawiam

    Ania