Sernik jaglany bezglutenowy z musem jagodowym

Sernik jaglany bezglutenowy

Sernik jaglany bezglutenowy

Na wiosnę wpadłam w szał pieczenia. Hurtowo produkuję różnego rodzaju zdrowe pyszności. Niedawno Marzena prowadząca blog Fitspirit podsunęła mi rewelacyjny przepis na sernik jaglany bezglutenowy. Jak go zobaczyłam, to od razu wiedziałam, że chcę go upiec. Oczywiście jak to ja przerobiłam trochę recepturę, którą chcę się dzisiaj z Tobą podzielić.

W związku z tym, że w przeciwieństwie do autorki przepisu, który dostałam od Marzeny, nie jestem weganką, to zamieniłam roślinne mleko na zwykłe krowie. Zostawiłam tylko 1/4 puszki mleka kokosowego, ponieważ nadaje wspaniałej nuty smakowej ciastu. Poza tym dodałam o wiele więcej soku z cytryny. Pierwotnie były 2 łyżki, a ja wycisnęłam całą, niewielką cytrynę. W końcu sernik musi być kwaskowy, prawda?

Sernik jaglany bezglutenowy

Sernik jaglany bezglutenowy

Jednak największą innowacją jaką wprowadziłam do tego przepisu jest mus jagodowy. Kiedy wyjęłam gotowe ciasto z piekarnika, to prezentowało się tak jak na zdjęciu powyżej. Pomyślałam sobie, że może ono i jest smaczne, ale prezencji nie ma za grosz. Jak miałabym dać zdjęcie takiego zwyklaska na blog oraz Instagram?! Zaczęłam zatem intensywnie myśleć. Nie mogłam odpuścić, ponieważ tyle pracy włożyłam już w przygotowania. Poza tym uparłam się, że muszę opublikować ten przepis.

Zatem otworzyłam lodówkę i zaczęłam robić jej przegląd. W końcu mój wzrok padł na opakowanie mrożonych jagód. Pomyślałam sobie, że to jest to. Wrzuciłam owoce do gara. Gotowałam je tak długo aż się rozmroziły oraz odparowała cała woda. Następnie pomyślałam, że niech się dzieje co chce. Wyłożyłam jagody na gotowe już ciasto, a następnie wstawiłam je na jeszcze 5 minut do rozgrzanego piekarnika. Kiedy wyciągnęłam je, to muszę przyznać, że efekt przerósł moje najśmielsze oczekiwania. Nie dość, że sernik wizualnie o wiele lepiej się prezentował, to na dodatek kwaskowe jagody nadały mu bardziej zdecydowanego smaku. Dodatkowo wspaniale komponowały się z kokosową nutą. Palce lizać!

Sernik jaglany bezglutenowy

Sernik jaglany bezglutenowy

Sernik jaglany bezglutenowy

Składniki na okrągłą blaszkę 22 cm

  • kasza jaglana [1 szklanka]
  • mleko krowie/roślinne [1,5 szklanki]
  • mleko kokosowe [1/4 puszki]
  • woda [1 szklanka]
  • ksylitol [1/2 szklanki]
  • sok z niewoskowanej cytryny [1 mała sztuka]
  • sól [szczypta]
  • jagody świeże/mrożone [1 szklanka]

Przygotowanie

  • Kaszę jaglaną przepłucz ciepłą wodą, żeby pozbyć się gorzkiego posmaku.
  • Następnie zalej szklanką wody i gotuj przez 10 minut.
  • Dodaj 1,5 szklanki mleka i gotuj przez kolejnych 10 minut, co chwilę mieszając, żeby kasza nie przypaliła się.
  • Potem dodaj do kaszy: ksylitol, szczyptę soli, mleko kokosowe oraz sok z cytryny.
  • Wszystkie składniki wymieszaj, a następnie zmiksuj blenderem.
  • Blaszkę możesz wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić olejem.
  • Przełóż zmiksowana masę do blaszki.
  • Piecz przez 50 minut w temperaturze 180 stopni C.
  • W międzyczasie gotuj jagody w garnku tak długo aż się rozpuszczą i odparuje z nich woda.
  • Następnie rozprowadź mus po cieście i wsadź na 5 minut do piekarnika.

Próbowałaś kiedyś zrobić ciasto na bazie kaszy jaglanej?

  • fajny przepis, my również jadamy kaszę jaglaną pod różną postacią…

  • Jeszcze nigdy nie próbowałam zrobić takiego sernika, chociaż już gdzieś widziałam przepisy. Uwielbiam kaszę jaglaną, więc pewnie taki sernik bardzo mi smakował :). Podoba mi się też, że przepis, który zaprezentowałaś, nie jest bardzo kosztowny, bo to często powoduje, że nie chcemy wypróbowywać zdrowszych wersji potraw :).

    • Do tej pory też widziałam dużo przepisów, ale nie próbowałam. Aż w końcu stwierdziłam, że co mi tam ;).

  • Wygląda fantastycznie i jestem pewna, że tak też smakuje 🙂
    uwielbiam jagielniki, pycha!

    • Szybkość z jaką zniknął świadczy o jego smaku ;).

  • Robiłam podobny sernik tylko w opcji bez pieczenia. Kaszę doprawiłam. Sokiem z pomarańczy. Zrobiłam też czekoladowy spod z płatków owsianych.

  • Sernik – moje ulubione ciasto. Jaglany = zdrowy. Z dodatkiem jagód = nie ma lepszego połączenia 🙂 Super Ci wyszedł i jest piękny. W weekend mam urodziny męża, więc może zrobię… kusi mnie to mocno.

  • Irmina Garaj

    Moja córka uwielbia sernik. Muszę wypróbować ten przepis

  • Sernik to moje wspomnienie z dzieciństwa, jagody kojarzą mi się z naleśnikami babci, czyli połączenie idealne 🙂 No i bezglutenowy❤

  • Przepis bardzo chętnie wypróbuję, w takiej odsłonie jeszcze nie jadłam sernika. 🙂
    Bookendorfina

    • Dla mnie to też było nowe i zaskakujące doświadczenie :).

  • Sernik to mój ulubieniec jeśli chodzi o wypieki 😀 mogło by zabraknąć wszystkiego ale nie sernika 😀 Dlatego takie zdrowe jego wersje to dla mnie nie małe wybawienie! Serniczek prezentuje się bardzo apetycznie i z chęcią w wolnej chwili wypróbuję przepis, który już sobie zapisałam! 🙂

    • W sumie, to sernik jest chyba moim ulubionym ciastem :).

  • Wygląda tak bardzo bardzo letnio 🙂

  • Wygląda fantastycznie 🙂 muszę koniecznie spróbować a ten ksylitol to co to? można to czymś zastąpić?

  • Świetny przepis – zwłaszcza, że uwielbiam kaszę jaglaną 🙂 I te jagodny:) Mam w słoiczku zaprawione, własnoręcznie zebrane – idelne do ciast i deserów:)

  • I to jest dowód na to, że można PYSZNIE, PIĘKNIE i ZDROWO! 🙂

  • Ale mi narobiłaś smaka! Wygląda świetnie! Już dosyć dawno nie robiłam żadnych ciast i pora to zmienić 😀

  • Fantastycznie wygląda i bardzo smacznie, ale nie zrobię, bo tu takich składników nie znajdę, ani kaszy ani jagód, ani ksylitolu 🙂 Ale pomysł dobry.

    • O jej, myślałam że kasza jaglana wszędzie jest teraz na topie :).

  • Agnieszka Boryna

    Jestem na diecie bezglutenowej więc z największą przyjemnością wypróbuję ten przepis 🙂

  • Frederic Honinblost

    Jaglana jest dla mnie za sucha trochę. Ta-Która-Ze-Mną-Mieszka bardzo to lubi, więc jej to pokażę.

    Kuba

  • Uwielbiam takie serniki! Jeszcze w połączeniu z musem owocowym – musi to być rewelacja! <3

  • Przemek Kowalski

    Gdybym tylko umiał gotować 😉 Ale wygląda pysznie 🙂

    • Nikt nie rodzi się z tą umiejętnością, to wiele godzin praktyki i wiele wyrzuconych produktów. za którymś tam jednak podejściem w końcu wychodzi i człowiek załapuje o co w tym gotowaniu chodzi:).

  • Robiłam już taki sernik, ale bez pieczenia. Wtedy jego fanką nie zostałam. Zastanawiam się, czy podjąć jeszcze raz wyzwanie, ale z Twoją wersją. Może na przyszły weekend, o ile rodzina będzie chętna i pomoże zjeść.

    • O, bez pieczenia? Nie potrafię sobie tego wyobrazić ;).

  • Rzadko piekę, ale czasami warto mieć obcykane ciasto dla gości. To wygląda zachęcająco, tylko zamienię mleko krowie z powrotem na roślinne 😀

  • Nie próbowałam jeszcze sernika na bazie kaszy, ale Twój wygląda tak apetycznie, że chyba się skuszę 😀 Szczególnie, że ubarwiłaś przepis na jagodowo, a jagody uwielbiam, więc nie mam wyjścia, tylko w najbliższy weekend biorę się za pieczenie 😀

    • Jagody w tym przepisie, to taka kropka nad i 😉

  • Jesteśmy na diecie z powodów zdrowotnych i takie propozycje jak najbardziej u nas się sprawdzają 🙂

  • Jak już tylko świeże jagody będą na pewno go zrobię! Musi być pyszny <3

  • Jadłabym 🙂 Kiedyś robiłam serniki jaglane ze znacznie większą ilością składników, czyli bardziej pracochłonne – ten jest taki prosty i szybki, a do tego ten mus jagodowy, aż ślinka mi pociekła 🙂 Kokosowa panna cotta z takim musem mi się zamarzyła 😉

  • Jestem na diecie bezglutenowo-bezlaktozowej i ten przepis zamierzam wypróbować już dziś, oczywiście na mleku roślinnym 🙂 A jagody zastąpie malinami <3 http://www.adriana-style.com