Syrop imbirowy z cytryną i miodem

Syrop imbirowy z cytryną

Syrop imbirowy z cytryną i miodem

Nadchodzi wiosna, Twój organizm jest przemęczony po zimie. Teraz bardzo łatwo jest złapać jakiegoś paskudnego bakcyla. Czy w okół Ciebie też wszyscy kichają i prychają? Jeśli tak, to mam dla Ciebie rewelacyjną, skuteczna metodę, która w naturalny sposób, bez żadnej chemii pozwoli Ci uchronić siebie oraz najbliższych przed paskudnym przeziębieniem. 

Syrop imbirowy z cytryną i miodem

Jednym z moich ulubionych specyfików leczniczych jest własnej roboty syrop cytrynowo – imbirowy. To od wielu lat mój sprawdzony sposób na pozbycie się  uczucia chłodu oraz ochrona przed przeziębieniem. Ten syrop jest świetnym dodatkiem do wody, czy herbaty i ma mnóstwo zalet. Przede wszystkim jest bardzo smaczny, ponad to imbir rewelacyjnie rozgrzewa, dodaje energii i poprawia nastrój. Wzmacnia też naszą odporność i tak jak czosnek jest naturalnym antybiotykiem (działa bakteriobójczo). Poza tym przyrządzenie syropu jest bajecznie proste. Zajmuje najwyżej pół godziny. To nie wiele w zamian za takie rewelacyjne działanie, prawda?
Syrop imbirowy z cytryną

Syrop imbirowy z cytryną i miodem

Składniki syropu

  • Cytryna [3 sztuki] – wzięłam dwie cytry i jedną limonkę, żeby było bardziej kolorowo
  • Świeży imbir [ duży korzeń]
  • Woda [1 szklanka]
  • Miód [1/3 szklanki]

Przygotowanie syropu

  • Wlej do rondelka szklankę wody i zagotuj ją
  • Następnie dodaj do wody miód, sok z połówki cytryny oraz starty na tarce imbir
  • Gotuj wszystko przez 20 minut co jakiś czas mieszając ponieważ wraz z wyparowaniem wody syrop będzie gęstniał i musisz uważać, żeby się nie przypalił
Syrop imbirowy z cytryną

Syrop imbirowy z cytryną i miodem

Kiedy będziesz miała już gotowy syrop, to przygotuj szczelnie zamykany słoiczek, do którego go wlejesz. Umyj go i dobrze osusz. Następnie weź cytrynę oraz limonkę i pokrój je w plasterki i połówki plasterków (nie obierając ze skórki). Następnie ułóż plasterki cytryny w słoiczku, tak, żeby były dobrze widoczne. Zalej je uzyskanym syropem i syrop imbirowy jest już gotowy do spożycia.

 A jakie są Twoje domowe metody na przeziębienie?
  • gin

    Uwielbiam imbir, jego zapach i lekko ostry smak. Taki syrop musi być naprawdę pyszny, a w dodatku dobry dla naszego organizmu 🙂
    Zrobię sobie, bo ta nadchodząca jesień zaczyna mi się dawać we znaki 😉
    Ja zmieniania nazwy bloga bym się nie podjęła – techniczne zagadnienia tego typu mnie przerastają 😉

  • Przyznaję, że przez chwilę powiało grozą, ponieważ najpierw zadziałałam, a dopiero potem pomyślałam i przez chwilę było podejrzenie, że wszystko co przez cały miesiąc tworzyłam przepadło. Dopiero po trzech godzinach udało mi się opanować sytuację, uffff:). Także to był pierwszy i ostatni raz, teraz. A herbatkę z imbirem radzę pić rano, bo się ma po niej duuuuużo zapału do pracy:)))).

  • Akurat jak znalazł na dzisiejsze deszczowe popołudnie. Dobrze, że mam wszystkie składniki w domu:)

  • Powodzenia:)

  • Anna P-D

    W sam raz przepis! Akurat dziś zapomniało-mi-się czegoś przeciwdeszczowego i czuję, że mnie łamie 🙁

  • To trzeba zażyć podwójną dawkę;)!

  • i mówisz że to jest dobre? bo moja babcia też robi coś takiego z imbirem tylko u niej nie wygląda to tak ładnie i nie smakuje, ale może to nie ma smakować tylko pomagać hm ??;)

  • Wszystko zależy od tego kto co lubi:). Ja jak nie mam czasu na przygotowanie syropu, to idę na skróty i po prostu wrzucam do herbaty plasterek świeżego imbiru (bardzo lubię jego smak), plasterek cytryny a do tego cukier lub miód. Jak dla mnie smakuje przepysznie, a przede wszystkim rozgrzewa i daje niezłą porcję energii:)

  • Kurcze super! Bardzo dziękuje za inspirację i jak tylko znajdę czas to też zafunduje sobie taki syropek. Cytryn i cukru czcinowego u mnie nie brakuje.
    Naprawdę oryginalny przepis, będę zaglądać.
    Pozdrawiam z Londynu
    Ania

    http://london-lavender.com

  • Cieszę się Aniu, że spodobał Ci się mój przepis. Mam nadzieję, że będzie Ci smakować:).

    Pozdrawiam

    Ania

  • super napòj…..A Ja na przeziebienie mam dobry przepis z imbirem; 1 cm imbiru+1-2 lisc laurowy+1/2 wody, to gotowac na malym ogniu 15 min i pic (wychodza 2 szklanki) 2 razy dziennie cieple z miodem lub bez……po 2-3 dniach jest sie zdrowym jak ryba……Pozdrawiam serdecznie

  • Dziękuję za przepis, takiego jeszcze nie znałam:)

  • Już kolejny raz słyszę o tych zaletach imbiru, muszę w końcu wypróbować 🙂

  • Hmmm, całą zimę stosuje imbir… i nic. Uważam, że to przereklamowana sprawa z tym imbirem. Nigdy tak długo nie trzymało mnie przeziębienie, grypa czy cokolwiek mnie tej zimy trzymało, jak tym razem. Imbir, miód, cytryna… do tego czosnek, no i nic… więc nie zawsze to działa.

    Ale na pewno nie zaszkodzi 🙂

  • Szczerze przyznam, że nie przepadam za imbirem, ale znam te właściwości i czasem stosuje. Zdecydowanie wole jednak pić herbate z cytryna i miodem, albo zaparzam majeranek 🙂 – rownież podobne właściwości 🙂

  • U mnie od lat działa mikstura z mleka, masła, miodu i czosnku. Smakuje okropnie, nie wspominając o późniejszym oddechu przez cały dzień, ale działa. Właśnie tydzień temu kupiłam imbir i nie wiem co z nim zrobić, więc może skorzystam z przepisu 🙂