Tarta sernikowa z musem malinowym

Tarta sernikowa z musem malinowym

Tarta sernikowa z musem malinowym

Wielkanoc zbliża się dużymi krokami, więc  zaczęłam myśleć nad tym jakie przygotować potrawy, żeby było smacznie i zdrowo. Ku uciesze całej rodziny, w ostatnią sobotę rzuciłam się więc w wir pieczenie, aby przetestować różne opcje. 

Co upiec na Wielkanoc?

Miniony weekend, miał być bardzo relaksujący. Rano po śniadaniu, usiadłam z filiżanką zbożowej kawy i książką na balkonie. Plan był taki, że przez cały dzień będę się lenić. Jednak po godzinie takiego siedzenia zaczęło mnie nosić. Przeglądając czasopismo z przepisami, przypomniało mi się, że obiecałam mężowi upiec chleb kukurydziany. Poleciałam więc do sklepu po składniki. Podczas zakupów pomyślałam, że skoro będę robić chleb, to za jednym zamachem mogę też wypróbować przepis na jakieś ciasto, które za dwa tygodnie przygotuję na Wielkanoc. Takim sposobem przez pół soboty piekłam a następnie fotografowałam moje arcydzieła. Na koniec dnia stwierdziłam, że zupełnie nie mam pojęcie, co to jest leniwy dzień i pasywny wypoczynek ;). Dzisiaj mam dla Ciebie przepis na przepyszny, leciutki sernik z musem malinowym, na spodzie z mąki razowej i płatków owsianych.

Tarta sernikowa z musem malinowym

Masa serowa składniki

  • twaróg sernikowy mielony (Piątnica) [800 g]
  • jajka [2 szt.]
  • budyń śmietankowy dr Oetker bez cukru [1 szt]
  • ksylitol [1/2 szklanki]
  • sok z cytryny [2 łyżki]
  • maliny świeże/mrożone [1,5 szklanki]

Ser utrzyj z jajkami, budyniem (proszek), ksylitolem oraz dwoma łyżkami soku z cytryny.

Ciasto składniki

  • mąka żytnia razowa [1 szklanka]
  • płatki owsiane [1 szklanka]
  • zimne masło, pokrojone w drobną kostkę [100 g]
  • jajko [1 szt.]
  • ksylitol [1/2 szklanki]
  • soda oczyszczona [1/2 łyżeczki]
  • szczypta soli
  1. Wsyp do miski płatki owsiane, mąkę, jajko, miód, sodę, sól oraz masło.
  2. Wyrób ciasto ręcznie, aż powstanie jednolita masa. Jeśli ciasto byłoby zbyt suche, dodaj 3 – 4 łyżki wody.
  3. Wsadź ciasto do zamrażalnika na około 15 minut, żeby się schłodziło.
  4. Nagrzej piekarnik do 180 stopni (termoobieg).
  5. Formę wyłóż równomiernie schłodzonym ciastem i nakłuj je widelcem, żeby nie porobiły się bąble.
  6. Ciasto przykryj papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na 15 minut.
  7. Po 15 minutach wyjmij ciasto, zdejmij papier i nałóż masę serową.
  8. Następnie wstaw ciasto do piekarnika na kolejnych 15 minut.
  9. Na koniec podgrzej miseczkę malin, jak się rozpuszczą to nałóż je na ciasto na ostatnie 5 minut pieczenia.
Tarta sernikowa z musem malinowym

Tarta sernikowa z musem malinowym

A Ty co planujesz upiec na święta?

  • Aniu, tarta wygląda przepysznie! Ser i maliny to udane połączenie:-) Ja również w sobotę robiłam sernik, na zimno, z zieloną galaretką, cytrynowy. Dzieciom bardzo smakował:-) I oczywiście fotografowałam wypieki, zawsze fotografuję w weekend. Pozdrawiam!

    • Kasiu, w zasadzie to ja też fotografuje w weekendy. Wtedy mam więcej czasu, żeby coś bardziej fikuśnego przygotować i oczywiście sfotografować. W tygodniu robię proste rzeczy na szybko.

  • Wygląda rewelacyjnie i na pewno tak też smakuje 🙂

  • Po co piec ją tylko na Wielkanoc? Piekłabym ją codziennie 😀

    • Jak byśmy jedli go codziennie, to pewnie niedługo byśmy się nie zmieścili ;).

  • Justyna G

    Jejku, jakie pyszne! Uwielbiam tartę, ale jeszcze nigdy nie robiłam jej z masą sernikową, tylko zawsze z czekoladową. Ale mi narobiłaś smaka!!! Muszę ją koniecznie kiedyś zrobić, zachowam sobie Twój przepis 🙂

    • Gorąco polecam, ciasto jest bardzo proste i szybkie w wykonaniu :).

  • Wygląda pysznie, warto zapamiętać 🙂

  • Uwielbiam wszystko co w jakikolwiek sposób łączy się z sernikiem więc przepis koniecznie do wypróbowania! ♥ Tarta prezentuje się bardzo apetycznie ♥

  • Ale przepis! Mąka razowa, płatki owsiane i ksylitol to mnie zaskoczyło bo ciężko znaleźć zdrowy przepis na ciasto. Na pewno wykorzystam Twój przepis bo ma taki zdrowy i nietypowy spód, i maliny uwielbiam 🙂 dziękuję za inspiracje na przepis świąteczny 🙂

    • Ja mam trochę hopla na punkcie zdrowego jedzenia, więc staram się, żeby nawet moje desery takie były:). Tylko, że zdrowy nie oznacza bez kalorii ;).

  • Anna Kot

    Jaka pychotka! 🙂

  • follow creativity now

    Uuuu… Jak mnie leń dopadnie to wołami się mnie do pracy nie zaciągnie 🙂 kocham piec I tak się relaksuję, choć nic – nierobienie też ma swoje zalety 🙂 tarta wygląda mega smakowicie I cudownie by było, gdyby taki kawałek towarzyszył mi dzisiaj przy porannej herbatce 🙂

  • Monika Pazdej

    Tarty to jest coś czego nie odmawiam 🙂 Sernikowa brzmi zachęcająco i te kwaskowate maliny ! Pyszne 😉

  • Spodu bez glutenu piec mi się nie chce, ale gorę zrobię na pewno. Serniki uwielbiam. 🙂

  • Sernik i mus malinowy to bardzo dobre połączenie!

  • uwielbiam sernik w każdej postaci…a jeszcze te maliny mmm 🙂

  • O tak! To cos dla mnie. Uwielbiam serniki. A na myśl o tym malinowym musie cieknie mi ślinka. 😊

  • Wygląda obłędnie! 🙂 Połączenie sernika i musu malinowego musi smakować przepysznie 🙂

  • Aniu, gdyby nie ten ser, z pewnością bym upiekła takie cudeńko 🙂 Uwielbiam Twoje przepisy. A Twoje zdjęcia KOCHAM, ale Ty już wiesz o tym 😉

  • Aneta

    wygląda świetnie… a ten mus malinowy… mmm pychota 🙂

  • Marta Jadzia

    Aniu, świetny przepis. Myślisz, że mąkę żytnią mogłabym zastąpić inną bezglutenową?

  • Paulina Maria Figat

    Mmm wygląda smakowicie!! Zapisuje przepis koniecznie! Pozdrawiam 🙂

  • Przepięknie wygląda (cudne zdjęcia) 🙂 Twaróg – mniam 😀
    Oczywiście, że skorzystam z przepisu. Może nie na Wielkanoc, ale na którąś szczególną niedzielę na pewno 😀

  • Nie będę oryginalna, ale wygląda bosko! Już drugi raz wpada mi w oczy gdzieś na Fb lub IG i napatrzyć się nie mogę. A pewnie smak jeszcze lepszy. Świetne, pyszne dzieło, Aniu 🙂

  • Gosia

    Wygląda pysznie mam podobny przepis, nieco zmodyfikowany uwielbiam.Piękne zdjęcia.

  • Już samo patrzenie na to zdjęcie pobudza apetyt 🙂 Bardzo lubię takie ciasta, fajnie, że to jest w zdrowszej wersji niż tradycyjne tarty i serniki 🙂

  • Paulina

    Wygląda pięknie! 🙂

  • Karolina Jankowski

    Szkoda, że dopiero teraz odkryłam ten przepis, bo byłby idealny na święta 🙁 ale za miesiąc mam urodziny to jestem pewna, ze sprawdzi się też jako tort! 🙂 aż slinka cieknie jak patrzy się na zdjęcia! 🙂 pozdrawiam serdecznie! 🙂

  • zdecydowanie lepiej prezentuje się niż klasyczny sernik 🙂 super