Wytrawny omlet z szynką i serem – Vlog

omlet

Wytrawny omlet z szynką i serem

Wytrawny omlet z szynką i serem

Jaki jest Twój przepis na idealne śniadanie? Mój, to na pewno jajka! Mity na temat szkodliwości tego produktu dawno zostały obalone i aktualnie dietetycy oraz lekarze mówią wszem i wobec o ich licznych właściwościach. Na przykład białko zawarte w jajku ma najwyższą wartość odżywczą.

Jednak tak jak do wszystkiego innego do jajek również należy podejść ze zdrowym rozsądkiem i umiarem. Oczywiście, mają one wiele korzystnych właściwości, ale należy również pamiętać, że jajka są dość powszechnym alergenem i powodują też nietolerancje pokarmowe. Ostatnio o poranku na moim talerzu najczęściej gości jajko na miękko, naleśniki (na słodko i wytrawnie), jajecznica na szynce oraz hit ostatnich tygodni – omlet na bogato:). Tak mi przypasowała ta potrawa, że postanowiłam, iż będzie gwiazdą kolejnego odcinka cyklu „Lifestylerka gotuje Smacznie & Zdrowo”.

Kulisy kręcenia vloga

Kręcenie filmów bardzo mi się spodobało, zatem powstał kolejny. Po jego zmontowaniu stwierdziłam, że muszę pogadać z operatorem o tym, żeby następnym razem nie robił takich zbliżeń na moją twarz. W ostateczności niech założy na obiektyw jakąś pończochę;). Zanim zaczęłam kręcić filmy, to wydawało mi się, że najtrudniejszy z tego wszystkiego będzie montaż. Jednak ta czynność okazała się bułką z masłem. Najciężej jest występować przed kamerą. Nawet jeśli jest to tylko obiektyw aparatu. Kiedy ktoś robi mi zdjęcie, to już wtedy czuję się niekomfortowo. Jednak w takiej sytuacji wystarczy tylko przyjąć odpowiednia pozę, znieruchomieć, nadać twarzy w miarę niekompromitujący wyraz i gotowe. Za to kiedy najeżdża na mnie kamera, to nie wiem co mam robić. Ruszać się, czy nie. Oddychać, a może  lepiej wstrzymać powietrze? Masakra. Myślę, że dobrze byłoby też coś mówić. Może nawet relacjonować, to co w danej chwili robię (gotuję). Jednak zanim przejdę od filmu niemego do dźwiękowego, to wiele wody w rzece Odrze upłynie;). Podczas kręcenia filmu jak zapewne się domyślacie nie wszystko za pierwszym razem wychodzi idealnie. Czasem zdarzają się różne śmieszne sytuacje. Tak dla śmiechu na koniec filmu wkleiłam jedną „nieudana scenę”, żebyście mogli zobaczyć chociaż mały skrawek kulisów kręcenia.

Wytrawny omlet z szynką i serem przygotowanie

A dla tych, którzy nie połapali się po obejrzeniu filmu jak wytrawny omlet z szynką i serem, zamieszczam spis składników oraz dokładny przepis:

Składniki

  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki owsianej
  • 1/4 szklanki mleka (krowie/kozie/owsiane)
  • 1 plaster ulubionej szynki
  • 1 plaster sera żółtego koziego
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki oleju rzepakowego
  • szczypta soli i pieprzu

Wykonanie

  • oddziel żółtka od białek
  • białka ubij na pianę
  • wrzuć do miski mąkę, żółtka, ubite białka, mleko, przyprawy i zmiksuj
  • rozgrzej olej na patelni, a następnie wrzuć na nią pomidorki przekrojone na pół. Obsmaż je przez chwilę
  • wlej zmiksowany płyn z miski na patelnię
  • po około 30 sekundach dorzuć pokrojoną na drobno szynkę i ser, a następnie posiekaną pietruszkę
  • smaż omlet aż się zetnie, uważaj tylko żeby nie przypalił się od spodu
  • po usmażeniu udekoruj go listkami bazylii
  • serwuj na patelni

A co Ty najbardziej lubisz jeść na śniadanie?

  • Ja bardzo lubię omlety na słodko 🙂 Chociaż czasem skuszę się też na taki na słono! Preferuję je szczególne w chłodne lub deszczowe dni.

    Oczywiście dołączę również do link party. Z wielka chęcią poznam nowe blogi 🙂 Pozdrawiam!

    • Hej Edyta, super że wpadłaś:). Powiem Ci, że jeszcze nigdy nie jadłam omleta na słodko! A masz jakiś sprawdzony przepis lub dodatki?

      • Przepis jest banalnie prosty dlatego nie mam go nawet zapisanego, a proporcję daję na oko. Jednak z pewnością można je znaleźć w necie. Chodzi głównie o to, by oddzielić białka od żółtek i je ubić na sztywno. W ten sposób omlet będzie taki puszysty i jak biszkoptowe ciasto! Jak już zabiorę omlet z patelni to dekoruję go według uznania. Ostatnio próbowałam takiego połączenia i mi bardzo smakowało:

        https://www.instagram.com/p/BHbWOMNjoz5/?taken-by=moj_kawalek_podlogi

        Ale z malinami i bananem też jest obłędny. Często dodaje do masy omletowej jeszcze kakao, by omlet był czekoladowy! 🙂

  • omlety, jajecznica albo naleśniki to moje ulubione śniadanka, fajnie wyszedł ten vlog, pozdrawiam:)

  • Zupełnie nie znam się na kręceniu filmików, ale wyobrażam sobie, jakie to musi być stresujące! Nie wiem, czy dałabym radę:-) Ale Tobie wyszło pięknie:-)

    • Trochę stresu jest, ale też mnóstwo zabawy:). Przecież jak nie wyjdzie, to nic się nie stanie;). A za każdym razem jest łatwiej.

  • Omlet na śniadanie to świetna sprawa. Ja robię zawsze na słodko. Smażę na maśle klarowanym. Jest wtedy wyjątkowo delikatny 🙂

    • A jakie dodatki dajesz do takiego omleta na słodko? Chętnie bym spróbowała zrobić.

  • Cieszę się, że pojawił się kolejny filmik, z niecierpliwością czekam na taki, w którym będziesz również komentowała to co robisz. Zdaje sobie sprawę, jak trudne jest naturalne zachowanie przed kamerą, myślę jednak, że Tobie to wychodzi całkiem dobrze.

    • Łukasz, też liczę na to, że taki filmik w końcu powstanie, muszę tylko trochę poćwiczyć przed lustrem;).

  • Coraz częściej kuszą mnie takie właśnie omlety, ale ciekawią mnie też bardzo te wersje na słodko, które koniecznie muszę kiedyś wypróbować 😉 Świetnie, że próbujesz nowych rzeczy i oprócz pisania jest też obraz 😉 bardzo miły dla oka z resztą! <3

    • Dziękuje Ci bardzo:). Tez jeszcze nie próbowałam omleta na słodko, ale przymierzam się.

  • Omleta nie jadłam chyba z kilka lat. U mnie na śniadania króluje ostatnio owsianka albo orkiszanka. Oczywiście z pełnoziarnistych płatków, a do tego różne dodatki.

    • Tez bardzo lubię owsiankę, ale orkiszanki jeszcze nie próbowałam! Moja koleżanka ostatnio zachwalała mi czekoladową gryczankę, też może być smaczna:).

  • Wyszłaś bardzo naturalnie! Z każdym filmikiem jest coraz lepiej 🙂 Omlet wygląda bardzo ładnie, czy smacznie nie wiem, bo niestety od dziecka nie jem jajecznych potraw.

    • Dziękuję Ci bardzo:). Trening czyni mistrza;).

  • Bardzo lubię omlety, chociaż niekoniecznie na śniadanie, a raczej na szybki obiad 🙂
    Patrząc na składniki i smakowity wygląd Twojego omletu, z pewnością jest bardzo smaczny 😉

    • Takie danie uniwersalne, prawda? Jakby się uprzeć, to na kolację też można by go skonsumować. Chociaż ja staram się nie jeść jajek na wieczór.

      • O tak, omlet jest bardzo uniwersalny i można dodać do niego praktycznie wszystko 🙂

  • Omletów już dawno nie robiłam, aż się szczerze mówiąc stęskniłam 😀 Twój wygląda znakomicie!
    U mnie przeważnie śniadania na słodko, ale staram się aby były jak najbardziej pełnowartościowe, syte a jednocześnie nie zapychające 🙂

    • U mnie na zmianę, raz na słodko, raz na wytrawnie. mam tez zasadę, że jak np. na pierwsze śniadanie jest owsianka, czy jaglanka, to wtedy drugie śniadanie na wytrawnie i na odwrót:).

  • Uwielbiam omlety! 😉 Wygląda pysznie… ! 🙂

  • Zrobiłam. Nawet dwa razy. Robię jednak coś źle bo nie chce mi się ściąć u góry i muszę go obracać przez co opada.

    • Ja często też obracam, tylko nie zawsze z sukcesem, więc nie chciałam ryzykować na filmie;). A jak nie obracam, to trzymam dłużej na małym ogniu, ale góra zawsze jest mniej ścięta niż dół, jednak jadalna;).

  • przeważnie kończy się na jajecznicy, jest szybciej, wiem banał…

    • Ale jakby nie patrzeć też jajka;). U mnie jajecznica dość często gości na stole, zwłaszcza jak mam mieć intensywny dzień, ponieważ dłużej czuje się po niej najedzona.

  • Brawo Aniu. Świetny filmik.
    Ja już dawno nie jadłam omleta. Chociaż bardzo lubię. Rano mam mało czasu, więc kończy się na kanapkach. Ostatnio z dżemem pomarańczowym z imbirem.

    • Ostatnio też bardzo mi zasmakował dżem pomarańczowy, także rozumiem Cie doskonale:).

  • Ale mi imponujesz!! Serio! Ja marzę o kręceniu ale boję się że nie ogarnę :/
    A Ty kolejny progres- jest mjuzik! Bardzo mi się podoba 😀
    ps.A z przepisu chetnie skorzystam 🙂

    • Ale wiesz, że tylko Ci co ryzykują pija szampana?;) Kochana, kręć. Najwyżej nie wyjdzie;)). Jak widzisz mi też z buzi leciało jak za dużo napchałam i trzeba było kręcić jeszcze raz.

  • Ale bym taki omlecik zjadła 🙂

  • wykorzystam na obiad, a na śniadanie zostaję z moimi ukochanymi płatkami owsianymi, maślanką i dodatkami 🙂

    • Przyznam się, że płatków owsianych z maślanką, to ja jeszcze nie próbowałam.

  • Julia Laszuk

    Bardzo ciekawy i pożywny przepis 🙂
    Zapraszam na nowy post. 🙂 https://jaglusia.wordpress.com/2016/08/03/makaron-penne-z-bobem-i-ricotta/

    • Oj pożywny, taki omlet starczy spokojnie na wiele godzin:)

  • Katarzyna Wojtyńska-Stahl

    Świetny przepis, wykorzystam 🙂

  • Super, ja omlet robię tylko z jajek. Mogłabym jeść je codziennie 🙂

    • Ja też, tylko że mój brzuch ma niestety odmienne zdanie w tej sprawie;).

  • Ina

    Wygląda pysznie, nie pozostaje nic jak biec na zakupy po składniki 😉