Zupa cukiniowa krem przepis

Zupa cukiniowa krem przepis

Zupa cukiniowa krem przepis

Zima jak na razie coś nie chce odpuścić. W tym tygodniu znowu ma być mróz. W związku z tym u mnie w jadłospisie wciąż królują pożywne, rozgrzewające zupy kremy. To taka wspaniała potrawa, którą się szybko gotuje, a starcza na co najmniej 2 – 3 dni. Zobacz jaką pyszną propozycję mam dla Ciebie dzisiaj.

Jakiś czas temu w mojej ulubionej włoskiej restauracji jadłam pyszną zupę krem z cukinii. W ostatnią sobotę przypomniałam sobie o niej i postanowiłam zrobić swoją zmodyfikowaną wersję tego dania i włączyć je do tego tygodniowego jadłospisu. To świetne rozwiązanie na drugie śniadanie lub lunch do pracy. Zupę możesz zapakować sobie do termosu lub słoika i potem podgrzać. Świetnym dodatkiem do niej będzie na przykład sałatka, a nawet tradycyjne kanapki.

Zupa cukiniowa krem przepis

Zupa cukiniowa krem przepis

Zupa cukiniowa krem przepis

Składniki

  • 3 duże cukinie
  • 1 duży por
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera
  • 1 natka koperku
  • 2 szklanki wody
  • 1 opakowanie jogurtu naturalnego
  • oliwa z oliwek
  • zioła i przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, listek laurowy, ziele angielskie
  • łyżeczka ziaren słonecznika do posypania
Zupa cukiniowa krem przepis

Zupa cukiniowa krem przepis

Przygotowanie:

  • Pokrój cukinię w plasterki oraz por w paski i wrzuć je na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy. Dodaj odrobinę soli i smaż tak długo, aż warzywa będą miękkie.
  • Wrzuć pokrojoną w drobną kostkę marchewkę, pietruszkę oraz seler do garnka, zalej 1 szklanką wody i gotuj do miękkości.
  • Następnie zmiksuj ugotowane warzywa, a także podsmażoną cukinię oraz por dolewając do nich opakowanie jogurtu i wodę.
  • Zmiksowane warzywa z jogurtem wrzuć z powrotem do garnka, przypraw i gotuj jeszcze przez około 15 minut i gotowe.
  • Na koniec możesz dodać łyżeczkę oliwy lub masła.
  • Zupa wybornie smakuje posypana grzankami z pełnoziarnistego chleba, ziarnami słonecznika , pestkami dyni oraz świeżym, pokrojonym porem.

A Ty co zazwyczaj zabierasz ze sobą na drugie śniadanie do pracy?

  • Jud

    Same pyszne składniki, na zimę idealna 🙂

    • Dokładnie, akurat na te mrozy, które nadeszły.

  • Krem z pora uwielbiam ale jeszcze nie przyszlo mi do głowy zeby dodac cukinie 😉 Musze spróbowac 🙂

    • Spróbuj koniecznie! Bardzo smakowite połączenie:).

  • Guesswhatpl

    Wygląda super! Uwielbiamy zupy-kremy. Jeden z naszych ulubionych, to właśnie krem z pora, ale z cukinią jeszcze nie robiliśmy. Czas to nadrobić 🙂 Pozdrawiamy

    • Z cukinia jest trochę delikatniejsza zupka, ale z samego pora też bardzo lubię.

  • Uwielbiam zupy! 🙂 Takiej z cukinii jeszcze nie jadłam, muszę to nadrobić 🙂

  • Uwielbiam krem z cukinii i sama też robię tylko mój wychodzi jakiś mniej zielony 🙂

  • Uwielbiam cukinię! Uwierzysz, że nigdy z niej nie zrobiłam zupy?

    • Uwierzę, bo ja też dopiero w tym roku zrobiłam pierwszy raz:).

  • O tej porze roku taka zielona, przywodząca na myśl wiosnę zupa, bardzo pożądana 🙂

  • Nigdy nie jadłam kremu z cukinii 🙂 Wygląda ciekawie

  • Zupa krem z cukinii jeszcze nie gościła na moim talerzu ale ten kolor bardzo zachęca do wypróbowania 🙂

    • Tez dopiero teraz spróbowałam ją zrobić i bardzo przypadła mi do gustu:).

  • Uwielbiam zupy zimą! Kremu z cukinii jeszcze nie robiłam,ale to bardzo dobry pomysł! Dorzuciłabym jeszcze do niej ząbek czosnku, by podkręcić smak cukinii.

    • Iwona, przyznam Ci się, że chyba najbardziej nielubiane przeze mnie produkty żywnościowe, to cebula i czosnek:). Dlatego nigdy nie używam ich w moich przepisach. Często zastępuje je pietruszką. Jednak jak ktoś lubi, to rzeczywiście dobrze by się komponowało smakowo.

      • Ooo niee, jak można żyć bez czosnku? 😉 Oczywiście żartuję i wszystko rozumiem! Pozdrawiam 🙂

        • Zdaję sobie sprawę, że to dość dziwne:). Zawsze w restauracji jak 5 x pytam, czy na pewno w potrawie nie ma czosnku, to patrzą się jak na kosmitkę;).

  • Bardzo dobry pomysł, tez lubie zupy-kremy i muszę spróbować. Narobiłas mi apetytu 🙂
    Pozdrawiam

    • A Japończycy jedzą zupy kremy?

      • Jest jakiś rodzaj zupy, która wyglada jak krem, pewnie ma miksowane warzywa w środku ale nie wiem jak sie nazywa. Tak w ogóle Japończycy kochają zupy, jedzą je na śniadanie obiad i kolację i kiedy nie ma zupy to trochę cierpią. A już ramen to chyba najbardziej ukochana ich zupa (szczególnie dla cięzko pracujących mężczyzn, bowiem bardzo kaloryczna) na bazie makaronu robionego ręcznie.

        • O, to nie słyszałam o tej zupie. Ale jak chodzę na sushi, to w zestawie zawsze jest zupa Misu:).

          • Zupa Miso jest owszem przeważnie do jakiejs potrawy (bardzo lubię), a zupa ramen to dzieło sztuki, aż niemożliwe żebys o niej nie słyszała, Amerykanie film o niej zrobili, bardzo dobry zresztą pt. Miłośc o smaku Orientu” http://www.filmweb.pl/film/Mi%C5%82o%C5%9B%C4%87+o+smaku+Orientu-2008-338605/descs- poczytaj, może widziałaś, bardzo dobry i śmieszny.

          • Koniecznie muszę wypróbować zupę rament! Chociaż może już jadłam, tylko nie wiedziałam, że to jest to. Muszę ją sobie wygooglować.

  • O, świetna inspiracja. Dziękuję 🙂

  • Ostatnio zajadam się szczawiową, ale takiej zielonej mazi jeszcze nie jadłam. Warto zaryzykować? 😉

    • O, szczawiowa z jajeczkiem, palce lizać. A czy warto ryzykować? Kto nie rezygnuje ten nie pije szampana, a może raczej nie je kremu z cukinii;).

      • Jest ryzyko jest zabawa raczej 😀

  • Zupowa dziewczyna ze mnie zatem kazda zupe przyjmuje na klate 😉 Pysznosci!