Pomidory bogate źródło likopenu

Pomidory bogate źródło likopenu

Pomidory bogate źródło likopenu

Jakie jest Twoje ulubione warzywo? Moje, to zdecydowanie pomidor. Jest bardzo praktyczny. Można go dodać zarówno do kanapek jak i sałatek. Także użyć do zrobienia zupy, czy nawet sosu. Oprócz świetnego smaku oraz swojej uniwersalności, pomidor ma jeszcze jedna zaletę. Jest bogatym źródłem likopenu.

Jednak muszę przyznać, że w dzisiejszych czasach, zwłaszcza w zimie oraz wczesną wiosną, bardzo ciężko jest trafić na naprawdę smaczne pomidory. Zazwyczaj w supermarketach warzywa te kuszą dorodnym wyglądem pięknym kolorem, a czasem nawet i zapachem. Jednak kiedy przynoszę je do domu, kroję sobie do sałatki lub na kanapkę ,a następnie biorę pierwszy kęs, to aż się wzdrygam i pytam siebie co to jest? Bo na pewno nie pomidor, którego smak pamiętam z dzieciństwa.

W tym sezonie jednak zbuntowałam się. Postanowiłam nie jeść już więcej tych dmuchanych sklepowych atrap. Zaczęłam się rozglądać w okolicy za jakimiś małym lokalnym dostawcą i po sklepach z ekologiczną żywnością. Wczesną wiosną na rynku w sklepie ze zdrową żywnością dorwałam ekologiczne pomidory z Włoch, które były przepyszne, ale kosztowały … 26 zł. za kg! Zatem poszukiwałam dalej. W końcu mój mąż znalazł osobę posiadającą swoje gospodarstwo, w którym hoduje wysokiej jakości warzywa oraz owoce w małych ilościach bez użycia środków chemicznych. Teraz kupujemy raz na tydzień ogromniasty karton pomidorów (5 zł./kg) i zajadamy się nimi do granic możliwości.

Podsmażane ziemniaki z pomidorami i serem

Pomidory bogate źródło likopenu

Pomidory bogate źródło likopenu

Aktualnie ciągle wymyślam jakieś nowe potrawy z użyciem pomidorów. Oczywiście stałym elementem w moim jadłospisie jest sałatka Caprese, a także pomidory z awokado, oliwkami oraz natka pietruszki polane oliwa z oliwek. Kolejny hit tego sezonu, to trochę zmodyfikowana przeze mnie potrawa, którą mój tata kiedyś sobie robił często na kolację. Są to Podsmażane pomidory z ziemniakami i serem.

Pomidory bogate źródło likopenu

Pomidory bogate źródło likopenu

Pomidory bogate źródło likopenu

Jak już Ci wspomniałam pomidory, to nie tylko świetny dodatek do różnych potraw, lecz również bogate źródło cennego przeciwutleniacza – likopenu. To oznacza, że chroni organizm przed wolnymi rodnikami, poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci. Umożliwia też prawidłowe funkcjonowanie układu krwionośnego dzięki czemu zmniejsza ryzyko zawału serca. Ponadto ten antyoksydant zmniejsza ryzyko rozwoju raka prostaty i szyjki macicy. Także warto mieć produkty zawierające likopen na swoim talerzu, prawda? Najwięcej tej prozdrowotnej substancji znajdziesz w przetworach pomidorowych takich jak: keczup, czy sok oraz koncentrat pomidorowy.

A jakie są Twoje ulubione potrawy z pomidorem w roli głównej?

  • Dobrze wiedzieć, teraz w sezonie to pomidory to nasz must have na stole.

  • Iwona Siekierska

    Muszę przyznać, że najbardziej lubię jeść pomidory z ziemniakami właśnie. Tyle, że bez dodatku sera. Ale sam ser z pomidorami o bazylią dość często jem na kolację. Uwielbiam ❤️

  • Ja mam szczęście z posiadania folii i kilku krzaczków pomidorów. 🙂

  • Pomidory i przetwory pomidorowe bardzo często goszczą na moim stole. Nigdy nie robiłam ich w wersji z ziemniakami, ale coś czuję, że mogłyby mi przypaść do gustu 🙂

  • To prawda, że teraz ciężko znaleźć pomidory o smaku pomidorowym. Za to jak już są, to wszystkie potrawy nabierają wspaniałego aromatu 🙂

  • Och tak, pomidory są pod tym względem nieocenione 🙂 Takie podsmażane z ziemniaczkami muszą smakować pyszne :3

  • Uwielbiam sos pomidorowy, keczup, zupę pomidorową, itd., a za pomidorami samymi w sobie nie przepadam 😉

  • Uwielbiam pomidory w różnej postaci, ale chyba najbardziej na świeżo…

  • Moje ulubione warzywo to także pomidory, kupuję głownie malinówki, nie ma problemu aby w Japonii kupić ten gatunek. W ogóle jest pod dostatkiem pomidorów a obok malinówki kupujemy malutkie slodkie podłużne pomidorki niestety nie wiem jak sie nazywają, dodaje je do sałatek.

  • Pomidory zawierają też dużo potasu 🙂 Tak dużo, że ostatnio w wynikach wyszło, że miałam jego niegroźny nadmiar! 🙂 Uwielbiam pomidory w każdej postaci… Są też u mnie rozwiązaniem każdego kulinarnego problemu 😉 Jak nie ma co zjeść, to z pomidorów zawsze coś się wymyśli 🙂