Jagielnik na zimno

Jagielnik na zimno

Jagielnik na zimno

Chciałabym Ci dzisiaj podarować wyjątkowy prezent z okazji Dnia Kobiet. Jest to przepis na jagielnik na zimno. Ciasto idealne dla każdej pani, która  lubi słodkości, a jednocześnie dba o swoje zdrowie. Możesz przyrządzić je dla siebie oraz swoich najbliższych. Ten przysmak jest uniwersalnym deserem na wszelkie okazje.

Jagielnik na zimno

Sernik, to od zawsze było moje ukochane ciasto. Jednak jakiś czas temu moje serce skradł również jagielnik. Z początku przygotowywałam go w wersji pieczonej z takimi dodatkami jak mus truskawkowy, czy jagodowy. Pewnego razu, kiedy przeglądałam różne przepisy natrafiłam na jagielnik, którego się nie piecze. Bardzo spodobał mi się ten przepis i postanowiłam wypróbować go. Pomyślałam sobie, że zwłaszcza latem będzie wspaniale zjeść sobie takie chłodne ciasto wyciągnięte prosto z lodówki.

Próbowałaś kiedyś jagielnik na zimno? Ja się od razu w nim zakochałam. W smaku i konsystencji tak bardzo przypomina prawdziwy twaróg sernikowy, że na prawdę trudno jest uwierzyć że w tym cieście nie ma ani grama nabiału, a jego głównym składnikiem jest kasza jaglana. Poza tym to ciasto ma jeszcze jedna bardzo ważna zaletę. Jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu.

Sposoby na Dzień Kobiet 

Jestem też bardzo ciekawa w jaki sposób zazwyczaj spędzasz Dzień Kobiet? Zaliczasz wszystko co się da, zaczynając od kina, a kończąc na eleganckiej kolacji ze świecami w ulubionej restauracji? Czy wręcz przeciwnie? Jesteś przeciwniczką komercyjnych  świąt i traktujesz ten dzień jak każdy inny?

Jeśli chodzi o mnie, to uważam, że kobiety powinno doceniać się na co dzień, a nie tylko od święta. Jednak nie bojkotuję tego dnia, tylko korzystam z tego, że jest to świetna okazja, żeby zrobić coś dla siebie. W tym roku na pewno chciałabym pójść do kina, zjeść obiad w ulubionej restauracji i udać się na wiosenne zakupy. Warto z okazji tego święta zadbać o siebie i trochę się rozpieszczać.

Dajcie znać, jak zamierzasz świętować ten wyjątkowy dzień, a ja podrzucam Ci mój sprawdzony przepis na jagielnik na zimno.

Przepis na jagielnik

Składniki:

  • ugotowana ze szczyptą soli kasza jaglana [2 szklanki]
  • mleko kokosowe mocno schłodzone [400 ml]
  • wiórki kokosowe [1 szklanka]
  • syrop ryżowy [1/2 szklanki]
  • rozpuszczony olej kokosowy BIO [1/2 szklanki ]
  • ususzona skórka z niewoskowanej pomarańczy [1 łyżka]
  • suszona żurawina [1 łyżka]
  • suszonej wanilii [1,5 łyżeczki]
  • sok z cytryny [1 łyżka]
  • maliny lub inne owoce do przyozdobienia

Przygotowanie: wrzuć do blendera ugotowaną, schłodzona w lodówce kaszę jaglaną, stałą część mleka kokosowego, syrop ryżowy, wiórki kokosowe, olej kokosowy i sok z cytryny i zmiksuj wszystko do gładkiej konsystencji. Powstała masę wymieszaj widelcem z żurawiną oraz pokrojoną na drobniutkie kawałki skórką pomarańczy. Powstałą masę wlej do formy i wstaw do lodówki na 12 godzin. I gotowe. U mnie są to najczęściej maliny. Jagielnik przechowuj w lodówce do 3 dni. Możesz go udekorować swoimi ulubionymi owocami (u mnie najczęściej są to maliny) lub polać rozpuszczoną gorzką czekoladą.

Przepis na bezglutenowy spód

Dla bardziej wymagających jest wersja ze spodem do tarty, w którym możemy rozprowadzić powyżej wspomnianą masę jaglaną.

Przepis na bezglutenowy spód:

  • 150 g mąki owsianej bezglutenowej
  • 50 g mąki jaglanej
  • 20 g mąki ryżowej
  • 60 g ksylitolu
  • szczypta soli
  • 80 g zimnego masła lub margaryny
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki zimnej wody

Przygotowanie:

  • Wszystkie składniki zagnieć na jednolite ciasto, zawiń w folię spożywczą i schłodź w lodówce ok 60 min.
  • Po schłodzeniu rozwałkuj ciasto, a następnie wyłóż nim formę do tarty.
  • Wstaw na chwilę do lodówki do ponownego schłodzenia i w międzyczasie nagrzej piekarnik do temperatury 180°C.
  • Schłodzone ciasto koniecznie nakłuj widelcem, połóż na nie arkusz papieru do pieczenia i przygnieć np. ryżem lub fasolą.
  • Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 15 minut, następnie zdejmij papier i piecz przez kolejne 15 minut. Następnie wyjmij spód i odstaw do wystudzenia.
  • Wypełnij spód jaglanym nadzieniem i ozdób wedle uznania.

Próbowałaś już kiedyś robić lub jeść jagielnik na zimno?