Amerykańskie ciasto dyniowe, Pumpkin Pie

amerykańskie ciasto dyniowe

Amerykańskie ciasto dyniowe

Jesień nadchodzi wielkimi krokami, dyniowy szał trwa, zatem dzisiaj chciałam podzielić się przepisem na moją popisową tartą dyniową, czyli Pumpkin Pie, według przepisu Jamie Olivera. Oczywiście jak to ja, trochę przerobiłam recepturę, żeby deser był bardziej zdrowy i fit. 

Amerykańskie ciasto dyniowe

Kiedy upiekłam ją po raz pierwszy, to się w niej po prostu zakochałam i od tamtej pory nie raz, nie dwa gościła na moim stole. Smak pieczonej dyni zmieszanej z mlekiem jest po prostu unikalny. Ciasto jest bardzo delikatne, a także lekko strawne.
amerykańskie ciasto dyniowe

Amerykańskie ciasto dyniowe

Składniki ciasta:

  • mąka kokosowa [250 g]
  • ksylitol/miód [25 g]
  • masło bez laktozy [125 g]
  • mleko roślinne [2 łyżki]
  • jajka [2 sztuki]

Sposób przygotowania ciasta:

  • Mąkę i ksylitol/miód wsypujemy do miski.
  • Kroimy masło na drobne plasterki, a następnie dodajemy do mąki.
  • Mieszamy wszystkie składniki.
  • Dodajemy jajko, mleko i zagniatamy wszystkie składniki, aż do uzyskania jednolitego ciasta.
  • Ciasto zawijamy w sreberko, a następnie wkładamy do lodówki na 30 minut, żeby się trochę schłodziło.
  • Po 30 minutach wyjmujemy ciasto z lodówki i wykładamy nim wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką formę do tarty (moja ma średnicę 27 cm).
  • Nakłuwamy ciasto widelcem po całej powierzchni i wstawiamy do lodówki na kolejne 30 min.
amerykańskie ciasto dyniowe

Amerykańskie ciasto dyniowe

Składniki nadzienia dyniowego:

  • obrana dynia (500 g)
  • mleko (1/2 litra)
  • ksylitol/miód (25 g)
  • budyńwaniliowy (3/4 opakowania)
  • jajka (2 sztuki)
 Przygotowanie nadzienia dyniowego:
  • Dynię kroimy w kostkę
  • Następnie wrzucamy do rondelka dynię i ksylitol/miód
  • Wszystkie składniki zalewamy mlekiem i gotujemy tak długo aż dynia będzie miękka (około 15 minut)
  • Odstawiamy do ostygnięcia
  • Następnie miksujemy wszystkie składniki aż do uzyskania gładkiej masy
  • Na koniec dodajemy jajka, budyń (wcześniej rozpuszczamy go w odrobinie zimnego mleka) i ponownie miksujemy

Pieczenie ciasta

  • Piekarnik nagrzewamy do 180°C.
  • Ciasto wyjmujemy z lodówki, przykrywamy papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 15 minut.
  • Po 15 minutach usuwamy papier i pieczemy przez kolejne 10 minut.
  • Wyjmujemy ciasto z piekarnika i zmniejszamy temperaturę pieczenia do 160°C.
  • Wylewamy masę  dyniową na ciasto i pieczemy przez ok 35 minut w temperaturze 160°C, aż masa będzie sztywna (ale po dotknięciu  sprężysta).
amerykańskie ciasto dyniowe

Amerykańskie ciasto dyniowe

 

 Jak Wam się podoba ten przepis?