Chleb gryczany bezglutenowy bez drożdży

Chleb gryczany bezglutenowy bez drożdży

Chleb gryczany bezglutenowy bez drożdży

Cieszycie się, że mamy już wrzesień? Jeśli chodzi o mnie, to uwielbiam ten miesiąc i uważam go za o wiele bardziej przełomowy niż styczeń. Ten wrzesień będzie szczególny, ponieważ mam do zrealizowania bardzo ważne plany zawodowe oraz blogowe, które w pewnym sensie łączą się, więc jestem bardzo tym podekscytowana.

A kiedy mam wiele rzeczy do przemyślenia, to zazwyczaj idę na spacer lub zamykam się w kuchni i zaczynam produkować różne smakołyki. W związku z tym, że ostatnio staram się mocno ograniczyć pszenicę wypróbowuję najróżniejsze rodzaje chleba. Nie jestem zbyt mocna w pieczeniu, więc do tej pory nawet do głowy mi nie przyszło, żeby spróbować zrobić własny chleb:). Jednak kilka tygodni temu znajoma opowiedziała mi jak zrobić bezglutenowy chleb, który jest bajecznie prosty. Bardzo mnie to zaciekawiło i stwierdziłam, że co mi zależy, spróbuję go upiec, najwyżej nie wyjdzie. Wydawało mi się trochę fizycznie niemożliwe, że chleb wyrośnie do normalnych rozmiarów bez drożdży, czy zakwasu. A jednak udało się. Wyszedł mi już za pierwszym razem! Był przepyszny, z popękaną, chrupiącą skórką na wierzchu. W smaku przypomina mi trochę chleb żytni na zakwasie, ale jest o wiele lżejszy i bardziej puszysty. Posmarowany masełkiem – palce lizać:). Dzisiaj podzielę się z Wami tym rewelacyjnym przepisem jak zrobić bezglutenowy gryczany chleb. Jeśli byłabyś zainteresowana, to polecam Ci również mój przepis na bezglutenowy chleb kukurydziany .

Chleb gryczany bezglutenowy bez drożdży

Chleb gryczany bezglutenowy bez drożdży

Chleb gryczany bezglutenowy bez drożdży

Nie wiem, czy wiesz, że pełnoziarniste produkty zbożowe powinny być dla Ciebie głównym źródłem energii. Zboża pełnoziarniste są bardzo bogate w witaminy zwłaszcza z grupy B, minerały oraz błonnik, który jest sycący, spowalnia trawienie, więc na dłuższy czas zapewnia uczucie sytości. Co najważniejsze chroni jelita przed chorobami nowotworowymi, a także oczyszcza organizm z toksyn. Jeśli możesz, to ogranicz białe pieczywo oraz makaron lub zrezygnuj z nich, ponieważ są robione z rafinowanej mąki, przez co są pozbawione składników odżywczych i bardziej kaloryczne.

Chleb gryczany bezglutenowy bez drożdży

Chleb gryczany bezglutenowy bez drożdży

Chleb gryczany składniki

  • 500 g kaszy gryczanej niepalone
  • 500 ml wody
  • 1/3 szklanki ziaren słonecznika
  • 1/3 szklanki pestek z dyni
  • 2 łyżki stołowe czarnuszki
  • 2 łyżeczki soli

Chleb gryczany wykonanie

  • opłucz kaszę, włóż do miski i zalej wodą, tak aby cała kasza znajdowała się około 1 cm pod powierzchnią, przykryj miskę ściereczką,
  • odstaw kaszę na całą noc w ciepłe miejsce. Kiedy Ty będziesz spać ziarna pod wpływem wody napęcznieją,
  • rano zamieszaj kaszę, uzupełnij wodę, która się wchłonęła i odstaw na cały dzień,
  • wieczorem odlej wodę, która zostanie na wierzchu, a kaszę zmiksuj na gładko. Dodaj sól, pestki dyni oraz ziarna słonecznika i czarnuszki. Wszystko razem wymieszaj,
  • wlej ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na kolejną noc, żeby jeszcze trochę wyrosło.
  • rano lub o innej dogodnej dla Ciebie porze następnego dnia umieść foremkę z ciastem w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Piecz przez 75 minut.
Chleb gryczany bezglutenowy bez drożdży

Chleb gryczany bezglutenowy bez drożdży

A Ty robisz swój własny, zdrowy chleb?