Chłodzące słodkości na bazie chia

Chłodzące słodkości

Chłodzące słodkości

Upały w tym roku nie odpuszczają. Nie wiem jak Ty, ale ja wciąż poszukuję nowych sposobów na schłodzenie swojego organizmu. Również żywnością.  

Ostatnio mój ulubiony jogurt na bazie mleczka kokosowego firmy Planton pojawił się w wersji bez cukru, a tak dokładnie jest go w produkcie 0,8 grama na 100 gram. Kiedy go zobaczyłam na półce sklepowej, to zaraz wrzuciłam do koszyka kilka opakowań o smaku naturalnym. Idąc do domu zastanawiałam się, co by tu można było z niego przyrządzić. Przypomniało mi się, że w domu mam jeszcze nie otwartą paczkę nasionek chia i w mojej głowie powstał pewien plan. Po drodze weszłam jeszcze do warzywniaka po kilka owoców i popędziłam do domu szykować słodkie fit pyszności na podwieczorek. A oto co mi się udało z tych składników wyczarować.

Jak przestać objadać się słodyczami

Zmagasz się z nieodpartą ochotą na niezdrowe słodycze, a także chciałabyś pozbyć się w skuteczny sposób kilku nadprogramowych kilogramów, a nie wiesz jak się zmobilizować i za to wszystko zabrać? W takim razie zapraszam Cię do skorzystania z bezpłatnej konsultacji dietetycznej. Razem ułożymy rozsądny i skuteczny plan działania.

Chłodzące słodkości

Chłodzące słodkości

Chłodzące słodkości

Lista składników:

  • jogurt naturalny na bazie mleczka kokosowego Planton [1 opakowanie]
  • nasiona chia [1 łyżka]
  • mleczko ryżowe [1/3 szklanki]
  • maliny [1/2 szklanki]
  • borówki amerykańskie [kilka sztuk do dekoracji
  • ananas [1/2 plasterka o dekoracji

Przygotowanie:

  • nasiona chia zalej mleczkiem ryżowym, wymieszaj i wstaw do lodówki, żeby napęczniały,
  • połowę opakowania jogurtu zmieszaj z rozgniecionymi widelcem malinami (zostaw z 5 sztuk do udekorowania deseru),
  • następnie weź szklankę i układaj warstwami, najpierw jogurt z malinami, następnie napęczniałe nasionka chia, potem kolejna warstwę tym razem samego jogurtu bez owoców.
  • deser udekoruj malinami, borówkami oraz pokrojonym w kostkę ananasem.

A Ty jakie chłodzące słodkości lubisz jeść w upał?