Czekoladowa gryczanka bounty

Gryczanka czekoladowa bounty

Czekoladowa gryczanka bounty

Jesień nadchodzi małymi kroczkami. Poranki coraz częściej są zasnute delikatną mgłą, a trawa mokra od porannej rosy lub wieczornego deszczu. Temperatury poranne skłaniają do sięgnięcia po ciepły sweter. Jest to pora, kiedy rano zaczynam odczuwać potrzebę zjedzenia czegoś ciepłego, żeby rozgrzać się na dzień dobry. Dlatego przez cały wrzesień będę prezentować Ci pyszne, zdrowe i pożywne propozycje śniadań na ciepło. 

Była już nie raz owsianka, czy jaglanka, więc dlaczego nie miałoby też być gryczanki? Zaskoczona? Ja byłam niezmiernie rok temu, kiedy to pierwszy raz dowiedziałam się, że coś takiego w ogóle można zrobić. Moja przyjaciółka przez całe wakacje była sama w domu, więc żeby zaoszczędzić sobie czas, który by przeznaczyłaby na robienie zakupów oraz gotowanie dla jednej osoby, postanowiła zaszaleć i zafundować sobie dietę pudełkowa z dowozem do domu. Bardzo byłam ciekawa jakie dania będzie dostawać. Liczyłam po cichutko na jakieś kulinarne inspiracje. Zatem codziennie rano wysyłała mi zdjęcie jadłospisu dnia.

Pewnego razu zobaczyłam w nim właśnie gryczankę. Zaraz się zapytałam mojej przyjaciółki co to jest i z czego się składa. Bardzo spodobał mi się ten oryginalny przepis. Lubię kaszę gryczaną, jest bardzo wartościowa. Zawsze mam jej mnóstwo w domu, ponieważ robię z niej chleb. Natomiast w połączeniu z kakao jest po prostu genialna! I takim sposobem powstała czekoladowa gryczanka, do której dodaję owoce oraz orzechy. Dzisiaj podzielę się z Tobą moim przepysznym, nie raz już wypróbowanym przepisem.

Czekoladowa gryczanka bounty

Lista składników: 

  • kasza gryczana niepalona [1/3 szklanki]
  • mleko kokosowe [1/2 szklanki]
  • banan [1 sztuka]
  • owoc granatu [1/4 sztuki]
  • nektarynka [1/2 sztuki]
  • orzechy włoskie [3 sztuki]
  • wiórki kokosowe [1 łyżeczka]
  • kakao [2 łyżeczki]
  • sól [1 szczypta]

Kaszę gryczaną niepaloną zalej 1/2 szklanki wody i gotuj przez około 15 minut. Gdyby woda nadmiernie odparowała, to dolej jeszcze trochę, żeby kasza się nie przypaliła. Po 15 minutach dodaj do kaszy mleko kokosowe, rozgniecionego banana, kakao oraz sól i wszystko ze sobą dokładnie wymieszaj. Jeśli kasza jest dla Ciebie jeszcze za twarda, to gotują ja jeszcze przez 5 minut. Na koniec udekoruj gryczankę ziarenkami granatu, pokrojoną w paski nektarynką, rozgniecionymi orzechami oraz wiórkami kokosowymi.

A Ty co lubisz jeść jesienią na śniadanie?