Czerwcowy tygodniowy jadłospis

Czerwcowy tygodniowy jadłospis

Czerwcowy tygodniowy jadłospis

Chociaż wiosna miała problemy w tym roku, żeby do nas dotrzeć, to czerwcowa piękna pogoda wynagradza nam to opóźnienie z nawiązką. Wreszcie możemy cieszyć pysznym smakiem sezonowych warzyw i owoców od których uginają się stragany. Dzisiaj opowiem Ci o moich ulubionych przysmakach, a także o tym jak wplatam je w mój tygodniowy jadłospis. 

Od jakiegoś czasu bardzo dbam o to, żeby w moim codziennym jadłospisie było jak najwięcej sezonowych i lokalnych produktów. Dlaczego? Już Ci mówię. Mają one wiele zalet. Przede wszystkim są smaczne oraz zdrowe. Na dodatek tańsze niż produkty niesezonowe, które często są transportowane z daleka. Wiadomo, że jeśli owoc lub warzywo pochodzi z zamorskich krajów, to przebył bardzo długą drogę, żeby dotrzeć na nasz stół. Został zerwany jeszcze niedojrzały, a następnie był spryskany różnymi chemikaliami, żeby udało mu się dotrzeć do Europy i po drodze nie zgnić. Kiedyś nie zwracałam na to uwagi. Jadłam nawet latem sporo egzotycznych owoców takich jak ananasy, kiwi, czy mango. Oczywiście teraz nie unikam ich całkowicie, ponieważ dobrze jest urozmaicać swój jadłospis. Jednak staram się jeść głównie te owoce i warzywa, na które w danym momencie roku jest sezon.  Z egzotycznych rarytasów na co dzień jem ekologiczne banany, które często używam do słodzenia wielu potraw zamiast cukru. Na moim talerzu również pojawia się awokado, które posiada tak wiele właściwości, że nie chcę go wykreślać z mojego menu.

Czerwcowy tygodniowy jadłospis

Dzisiaj mam dla Ciebie propozycję jadłospisu obiadowego na cały tydzień roboczy. Codziennie jakieś sezonowe pyszności:

Poniedziałek i wtorek – chłodnik lub zupa z botwiny

Czerwcowy tygodniowy jadłospis

Czerwcowy tygodniowy jadłospis

Chłodnik lub zupa z botwiny na ciepło, to świetne propozycje na wakacyjny lekki obiad na minimum dwa dni. Tutaj podaję Ci dokładny przepis na chłodnik. Natomiast na zupę z botwiny jest następujący:

Składniki:

  • pęczek botwiny [1 sztuka]
  • pęczek białych szparagów [1 sztuka]
  • koperek [1/2 pęczka]
  • ziemniaki [1/2 kilograma]
  • marchewka [2 sztuki]
  • pietruszka [1 sztuka]
  • mały seler [1 sztuka]
  • filet z indyka [2 sztuki]
  • sól, pieprz, majeranek, lubczyk

Sposób przygotowania:

  • do 6 szklanek wody wrzuć filety z indyka i gotuj je przez około 10 minut
  • następnie dodaj seler i pietruszkę w całości oraz na drobno pokrojone ziemniaki – gotuj kolejne 10 minut
  • potem dorzuć pokrojoną na drobno botwinę (bulwy, łodygi, liście), oskrobane szparagi oraz marchewkę. Gotuj przez kolejne 10 minut aż do miękkości
  • na koniec dodaj przyprawy i zioła

Środa – szparagi z jajkiem sadzonym i ziemniakami

Czerwcowy tygodniowy jadłospis

Czerwcowy tygodniowy jadłospis

Jak już niedawno pisałam sezon na szparagi jest w pełni, więc trzeba go maksymalnie wykorzystywać. Świetna opcja na szybki obiad, to szparagi gotowane na parze, do tego ziemniaki i pomidory oraz sadzone jajko. Dokładny przepis na szparagi i jajko sadzone.

Czwartek i piątek – młoda kapusta z ziemniakami

Czerwcowy tygodniowy jadłospis

Czerwcowy tygodniowy jadłospis

Jednym z największych wakacyjnych hitów na naszym stole jest młoda kapusta duszona ze świeżym majerankiem i kminkiem. Jest to bardzo uniwersalna potrawa, ponieważ możesz ją podawać jako dodatek do mięsa, ale też może stanowić główne danie. Idealnie smakuje z chlebem lub gotowanymi ziemniakami. Poza tym można do niej wkroić chudą kiełbasę oraz dodać pomidory. Taki obiad wystarczy Ci spokojnie na dwa dni. Dokładny przepis na kapustę z kminkiem i majerankiem.

Na deser i dla ochłody jedz sezonowe owoce

Czerwcowy tygodniowy jadłospis

Czerwcowy tygodniowy jadłospis

Uwielbiam sezonowe owoce i jem je na kilogramy. Wolę świeże niż w deserach i przetworach. Obecnie zajadam się truskawkami, malinami, melonami, które o tej porze roku są słodkie jak miód i oczywiście (zwłaszcza mój mąż) arbuzami. Chociaż przyznam się, że mi ten owoc trochę kojarzy się ze słodkim ogórkiem. Ostatnio bardzo często wykorzystuję go do robienia mrożonej herbaty.

Mrożona herbata przepis:

  • zaparz zielona herbatę w przezroczystym dzbanku
  • kiedy wystygnie i będzie całkowicie chłodna, to wtedy dodaj pokrojone w trójkąciki kawałki arbuza oraz melona
  • na koniec wrzuć do dzbanka kilka kostek lodu oraz gałązki mięty i melisy – nadają wspaniały smak oraz aromat

A jakie są Twoje czerwcowe przysmaki?