Jaglanka z dynią śliwkami i orzechami włoskimi

Jaglanka z dynią, śliwkami i orzechami włoskimi

Jaglanka z dynią śliwkami i orzechami włoskimi

Rano za oknem jest coraz ciemniej i trudno zmobilizować się do wstania z ciepłego łóżka. Jednak dzisiaj mam dla Ciebie przepis na przepyszne, rozgrzewające śniadanie,o którym jak tylko pomyślisz, to od razu otworzą Ci się szeroko oczy i popędzisz w podskokach do kuchni.

Są osoby, które w okresie zimowo – jesiennym poddają się i sięgają po niezdrowe słodycze. Potrzebują ich, aby zdobyć niezbędną do funkcjonowania energię, a także żeby przegnać chandrę. Oczywiście można trochę osłodzić sobie życie, jednak niech to równocześnie będą zdrowe rozwiązania.  Do tego celu nadaje się doskonale kasza jaglana, która może być bazą do rozgrzewających, zdrowych, a jednocześnie słodkich śniadań, czy deserów. Uwielbiam ją za liczne zalety:

  • właściwości rozgrzewające,
  • jest niesamowicie sycąca,
  • oczyszcza organizm z toksyn
  • obniża poziom cholesterolu,
  • zawiera sporo żelaza, cynku, miedzi oraz witamin takich jak B1, B2, B6,
  • w przeciwieństwie do innych kasz ma charakter zasadowy, co jest wielkim plusem, ponieważ większość spożywanych przez nas na co dzień produktów jest jednak kwasotwórcza.

Kaszę jaglana odkryłam dopiero kilka lat temu kiedy zaczął się wielki szał na nią. Od tamtej pory przekonałam się, że ma bardzo uniwersalne zastosowanie. Można ją przyrządzać na słodko z owocami o poranku. Z kolei na obiad można serwować ją na wytrawnie z mięsem lub rybą i warzywami. Bardzo często używam ją do robienia deserów takich jak budyń, czy nawet ciasto. Czasem zagęszczam nią też zupy.

Natomiast dzisiaj mam dla Ciebie przepis na rozgrzewającą poranną jaglankę.

Jaglanka z dynią śliwkami i orzechami włoskimi

Jaglanka z dynią śliwkami i orzechami włoskimi

Jaglanka z dynią śliwkami i orzechami włoskimi

Lista składników

  • kasza jaglana [1/3 szklanki]
  • dynia bez skórki [100 g]
  • śliwka węgierka [5 sztuk]
  • banan [1 sztuka]
  • orzechy włoskie [3 sztuki]
  • cynamon mielony [szczypta]
  • sól [1 szczypta]

Przygotowanie. Kaszę jaglaną gotuj na wodzie ze szczyptą soli przez 10 minut wraz z pokrojoną w kostkę dynią. Następnie dodaj pokrojonego banana. Rozgnieć go wraz z dynią widelcem i wymieszaj z kaszą. Gotuj wszystko jeszcze przez 5 minut. Na koniec posyp jaglankę cynamonem oraz orzechami włoskimi. Podawaj ze świeżymi śliwkami, przybraną paskami dyni.

A Ty jak wykorzystujesz kaszę jaglaną?