Jak odchudzić rybę po grecku

Jak odchudzić rybę po grecku

Jak odchudzić rybę po grecku

W Wigilię zgodnie z ze staropolską tradycją na każdym stole niezmiennie króluje ryba. Z pozoru brzmi to zdrowo i dość niewinnie, prawda? Jednak kuchnia polska nawet z tak lekkiego dania potrafi uczynić istną bombę kaloryczną. Dlatego też dzisiaj podpowiem Ci co zrobić, żeby uniknąć takiej pułapki.

Odchudź wigilijną rybę

Z czasów dzieciństwa pamiętam karpia obsmażanego na maśle (źródło niezdrowych tłuszczów nasyconych) w dodatku obtaczanego wcześniej w panierce (węglowodany proste). Jednak od wielu lat moja mama i ja nie tolerujemy karpia dosłownie (nasze żołądki) oraz w przenośni. Jest to dość tłusta ryba, która najczęściej jest w warunkach hodowlanych karmiona tanimi, wysokoenergetycznymi granulatami, co oczywiście ma wpływ na smak oraz jakość ryby. Także w moim rodzinnym domu karpia już się nie podaje. W zamian za tę potrawę ostatnimi czasy na naszym wigilijnym stole gości: dorsz lub sandacz pieczony (nie smażony) z dużą ilością warzyw oraz aromatycznych ziół, ponadto śledź w oliwie z oliwek doprawiony ziołami prowansalskimi, a także odchudzona ryba po grecku.

Jeśli również Ty chcesz, żeby Twoja wigilijna ryba była smaczna, a jednocześnie zdrowa i niekaloryczna, to proponuję Ci następujące rozwiązania:

  • wybierz rybę o chudym mięsie. Kaloryczność najbardziej popularnych ryb w 100 g surowego fileta wygląda następująco: mintaj 49 kcal, morszczuk 55 kcal, dorsz 70 kcal, halibut 90 kcal, karp 120 kcal, śledź 162 kcal, łosoś 182 kcal, węgorz 204 kcal.
  • postaw na zdrową metodę termicznej obróbki dania. Najlepiej piecz rybę w piekarniku na papierze bez tłuszczu oraz panierki. Wersja ekstremalna, to gotowanie na parze.

Jak odchudzić rybę po grecku

Jak odchudzić rybę po grecku

Jak odchudzić rybę po grecku

Pamiętam jak w zeszłym roku zostaliśmy zaproszeni na wigilijną kolację i gospodyni zaserwowała rybę po grecku. W pierwszej chwili niesamowicie się ucieszyłam, ponieważ uwielbiam tę potrawę. Jednak kiedy sięgnęłam po nią, to mina mi zrzedła. Filety były obtoczone w grubej panierce, która dodatkowo podczas smażenia przesiąkła tłuszczem. Także głęboko zawiedziona pogrzebałam w tym daniu widelcem ze dwa razy po czym skapitulowałam.

Święta się skończyły, a ryba po grecku cały czas za mną chodziła. Dlatego też postanowiłam zrobić swoją własną, lekką wersję tego dania i dzisiaj chcę się podzielić z Tobą moim przepisem.

Ryba po grecku przepis i wykonanie

Składniki na 4 porcje:

  • filet z dorsza [400 g]
  • sos pomidorowy [350 ml]
  • marchew [2 duże sztuki]
  • seler [1/2 sztuki]
  • natka pietruszki [2 pęczki]
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek
  • plasterki cytryny do udekorowania
Jak odchudzić rybę po grecku

Jak odchudzić rybę po grecku

Przygotowanie:

  • Filety przypraw solą, pieprzem oraz majerankiem. Następnie ugotuj je na parze lub upiecz w piekarniku i ostudź.
  • Następnie zetrzyj drobno na tarce marchewki oraz seler.
  • Posiekaj drobno natkę pietruszki.
  • Wrzuć utartą marchew, seler, a także posiekaną natkę na patelnię i podduś do miękkości i wyparowania wody. Następnie dopraw warzywa do smaku, zalej sosem pomidorowym , a następnie duś wszystko, aż do wyparowania wody.
  • Ugotowaną/upieczoną rybę włóż do naczynia, a następnie zalej sosem pomidorowym z podduszonymi warzywami.
  • Na koniec udekoruj danie plasterkami cytryny, a kiedy przestudzi się, to wstaw je do lodówki.

A Ty jaką najbardziej lubisz jeść rybę podczas kolacji wigilijnej?