Jak przyrządzić cukinię dietetycznie

Jak przyrządzić cukinię dietetycznie

Jak przyrządzić cukinię dietetycznie

Przepis na faszerowaną cukinię dostałam jakiś czas temu od mojego szwagra. W pierwotnej wersji nadzienie było wykonane z mięsa. Kiedy przygotowywałam tę potrawę po raz pierwszy, to użyłam mielony filet z indyka. Jednak teraz na wiosnę mam ochotę na lżejsze potrawy składające się głównie z warzyw oraz produktów pełnoziarnistych dlatego postanowiłam zrobić eksperyment z nadzieniem i tak powstała cukinia faszerowana kaszą gryczaną. Muszę Wam powiedzieć, że danie wyszło rewelacyjnie. Było lekkie, przepyszne i dzięki kaszy gryczanej bardzo sycące.

Tak dobrze czułam się po zjedzeniu tego typu potrawy, że postanowiłam sobie zrobić zaraz po świętach w weekend dwu dniowy detoks. Nie będzie to oczywiście żadne głodzenie się. Nie wyobrażam sobie weekendu na diecie płynnej. Postanowiłam, że  w mojej oczyszczającej diecie znajdą się: naturalne soki, koktajle, sałatki zarówno warzywne jak i owocowe, kasze, ciemny ryż, różnego rodzaju płatki, nasiona i orzechy. Ponad to będę przez cały dzień pić tylko wodę (około 2 l) oraz zieloną herbatę. Nie ma detoksu bez aktywności fizycznej, więc codziennie obowiązkowy godzinny spacer w poszukiwaniu wiosny, a także lekkie ćwiczenia rozciągające. Podczas detoksu lepiej nie uprawiać obciążających ćwiczeń. Jak Wam się podoba mój plan? Może ktoś ma ochotę się przyłączyć? W przyszły piątek napiszę więcej szczegółów jaki korzystny wpływ może mieć taki detoks na nasz organizm, jak się za niego zabrać, co będzie korzystne, a na co uważać. Zaproponuję Wam też jakieś dania na tę okazję. A dzisiaj zostawiam Was z przepisem na przepyszną cukinię faszerowaną kaszą gryczaną.

Jak przyrządzić cukinię dietetycznie

Jak przyrządzić cukinię dietetycznie

Jak przyrządzić cukinię dietetycznie

Lista składników

  • 3 średnie cukinie
  • 1/2 szklanki kaszy białej gryczanej
  • 6 pieczarek
  • 8 średnich pomidorów
  • 1/2 pęczka pietruszki
  • 1/2 pęczka lubczyku
  • 1 cebula – opcjonalnie
  • 3 plastry żółtego koziego sera bez laktozy
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • oliwa extra vergine

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Cukinie przekroić wzdłuż na pół, a następnie łyżeczką usunąć miąższ (jak na zdjęciu). Następnie doprawić ją solą, pieprzem, polać łyżeczką oliwy, ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zapiekać przez około 15 minut.
  • W międzyczasie ugotować do miękkości kaszę gryczaną białą z odrobiną soli.
  • Na patelni podgrzać 1 łyżeczkę oliwy, zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Następnie dodać obrane ze skóry, pokrojone w kostkę pomidory, posiekane na drobno pieczarki, pietruszkę oraz lubczyk. Wszystko razem podduszamy na patelni, a na sam koniec mieszamy z ugotowaną kaszą oraz pokrojonym na drobno serem.
  • Gotowym farszem nadziewamy podpieczone cukinie i wsadzamy je z powrotem do piekarnika na kolejnych 15 minut.

Wartość energetyczna: Jedna faszerowana cukinia, to 353 kcal

Dlaczego warto jeść białą kaszę gryczaną

1. Zawiera białko o bardzo wysokiej wartości odżywczej

2.Jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy, takich jak: rutyna, kwercetyna, pelargonidyna, korzystnych dla osób z żylakami, czerwonymi przebarwieniami na skórze oraz cierpiących na chorobę niedokrwienną serca. Ponadto przeciwutleniacze spowalniają procesy starzenia się, wpływają korzystnie na odporność organizmu, a także mają działanie przeciwnowotworowe i przeciwbakteryjne.

3. Wysoka zawartość błonnika, dzięki czemu reguluje stężenie glukozy we krwi. Jest to korzystne zwłaszcza dla osób chorych na cukrzycę, a także odchudzających się.

5. Bogate źródło cennych składników mineralnych i witamin, takich jak:  jednonienasycone kwasy tłuszczowe, wapń, fosfor, kwas foliowy, potas, mangan, magnez, żelazo, cynk oraz witaminy B1 i B6. Składniki te korzystnie wpłyną na osoby prowadzące stresujący tryb życia, pijące dużo kawy i cierpiące na bezsenność. Są również korzystne dla kobiet w ciąży i planujących dziecko.

4. Nie zawiera glutenu, dlatego może być spożywana przez osoby cierpiące z powodu nietolerancji glutenu.