Jak zrobić sok z malin na zimę
- Zawierają dużo witamin (C, E, B1, B2, B6) i minerałów (żelazo, magnez, potas, wapń)
- Są znakomitym środkiem przeciwgorączkowym
- Mają właściwości przeciw bakteryjne i przeciw zapalne
- Zalety jak widać są liczne, nie zapominaj też, że największym atutem malin jest ich przepyszny smak. Teraz zdradzę Ci jak przygotować ten smaczny i bogaty w przeróżne właściwości syrop:
Składniki oraz przygotowanie
- Świeże/rozmrożone maliny [0,5 kg]
- Miód [1/2 szklanki]
- Wrzuć maliny do garnka, wlej odrobinę wody [dosłownie trzy łyżki stołowe]
- Rozgnieć maliny widelcem
- Dodaj miód i gotuj całość przez 20 minut co chwilę mieszając, ponieważ syrop wraz z parowaniem wody robi się coraz gęstszy
- Gotowy syrop możesz wlać do słoika lub butelki i nakleić karteczkę z datą produkcji
Jaki cudowny zapach unosi się po domu podczas gotowania tego syropu! Nie można mu się oprzeć i trzeba od razu spróbować. Ja dodaję 3-4 łyżeczki na kubek herbaty.
Ze względu na to, że to była eksperymentalna receptura nie przyrządziłam ilości hurtowych syropu (czego teraz bardzo żałuję). Jeśli ktoś chciałby zrobić większy zapas i mieć na zimę, to wtedy należy słoiki pasteryzować. Syrop jest rewelacyjnym dodatkiem do herbaty, ale można dodać go też do naturalnego jogurtu, budyniu lub polać nim ciasto.
Jestem ciekawa, czy zdecydujesz się na wypróbować mój przepis?