Jak zrobić zupę krem z zielonego groszku z jogurtem naturalnym

Jak zrobić zupę krem z zielonego groszku z jogurtem naturalnym

Jak zrobić zupę krem z zielonego groszku z jogurtem naturalnym

Jak zrobić zupę krem z zielonego groszku z jogurtem naturalnym

Jak już się pewnie zdążyliście zorientować, jestem ogromną zwolenniczką różnego rodzaju zup kremów. Dlaczego? A no dlatego, że są one bardzo smaczne, szybkie w przyrządzeniu, a przede wszystkim sycące i zdrowe. Poza tym można je urozmaicać najróżniejszymi dodatkami takimi jak: grzanki, tarty ser, nasiona. Chociaż prawdę mówiąc o tej porze roku powinnam raczej zabrać się już za przyrządzanie różnego rodzaju chłodników. Jednak wiosna w tym roku nie rozpieszcza nas wysokimi temperaturami, za to hojnie sypnęła śniegiem oraz gradem, więc bardziej adekwatne do temperatury są zawiesiste, sycące i gorące kremy z aromatycznymi przyprawami.

Ostatnio postanowiłam sobie, że wzbogacę moją dietę o rośliny strączkowe, których w zasadzie oprócz okresu letniego kiedy to na talerzach króluje fasolka szparagowa, to w zasadzie nie jadam lub bardzo sporadycznie. A to duży błąd, ponieważ rośliny strączkowe zawierają wiele cennych składników oraz mają sporo właściwości. Przede wszystkim są bogatym źródłem białka roślinnego i odkwaszają organizm. Poza tym zawierają związki mineralne takie jak: wapń i fosfor (składniki kości, zębów) oraz żelazo (składnik hemoglobiny i wielu enzymów, niezbędne do transportu i magazynowania tlenu). Dostarczają nam również wiele witamin: A, B1, B2, PP (które mają wpływ na stan naszej skóry, procesy widzenia, układ nerwowy oraz procesy krwiotwórcze) oraz nieznaczne ilości C, a także sporo błonnika pokarmowego. Sami widzicie, na prawdę warto je jeść. Najbardziej popularne i szeroko dostępne rośliny strączkowe, to: fasola, groch, soczewica oraz bób. A może Wy jeszcze jakieś dorzucicie?

W związku z wymienionymi wyżej zaletami zdecydowałam się włączyć rośliny strączkowe na stałe do mojego codziennego jadłospisu i zaczęłam zastanawiać się co by tu z nich przyrządzić, żeby wyszło smacznie i zdrowo. Nagle doznałam olśnienia – zupa krem z groszku (ponownie inspiracja z kuchni mojej mamy) będzie idealna na początek mojej przygody z warzywami strączkowymi.

Zupa krem, to nie tylko świetny pomysł na pożywny obiad w domu. Można ją też wlać do termosu lub słoika (jeśli ktoś ma możliwość podgrzania) i zabrać ze sobą do pracy jako drugie śniadanie/lunch lub po prostu popitkę do zwykłych kanapek.

Jak zrobić zupę krem z zielonego groszku z jogurtem naturalnym

Jak zrobić zupę krem z zielonego groszku z jogurtem naturalnym

 Lista składników

  • mrożony zielony groszek [220 g]
  • jogurt naturalny bez laktozy [1 opakowanie]
  • marchewka [2 duże sztuki]
  • seler [1/4 sztuki]
  • mała pietruszka [1 sztuka]
  • drobno pokrojona natka pietruszki, koperku i lubczyku [1 garść]
  • sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej, majeranek, ziele angielskie, listek laurowy
  • zostawić do posypania garść pokrojonej w bardzo drobną kosteczkę surowej marchewki
  • można podawać z grzankami i startym serem

Jedna porcja 335 g, to 215 kcal

Przygotowanie

  • Wrzucamy groszek oraz pokrojone w drobną kostkę warzywa (marchewkę, seler, pietruszkę, natkę oraz lubczyk) do garnka i zalewamy dwiema szklankami wody.
  • Gotujemy warzywa przez około 15 minut aż będą miękkie, a następnie miksujemy je dolewając do nich opakowanie jogurtu.
  • Zmiksowane warzywa z jogurtem wrzucamy z powrotem do garnka, przyprawiamy i gotujemy jeszcze przez około 15 minut i gotowe.
  • Na koniec można dodać łyżeczkę oliwy lub masła

 

Smacznego!