Makaron fusilli z mięsem mielonym
Mam zamiar wreszcie zabrać się za wiosenne porządki, ale wiecie, takie solidne, łącznie z praniem kanap, dywanów i myciem okien. Czas też powoli zacząć się rozglądać za roślinami na balkon i zaplanować bio – warzywnik. Jeśli chodzi o kwiatki, to w zeszłym roku posadziłam głównie pelargonie, w tym sezonie chciałabym jakiejś odmiany. Może macie jakieś propozycje?
Żeby praca fizyczna dobrze szła, to trzeba zjeść solidny obiad. Wiosna w pełni, więc rezygnuję z mięs w sosach na rzecz czegoś lżejszego. W związku z tym, że mamy koniec tygodnia, to oznacza, że nadeszła pora na prezentację mojej kolejnej propozycji na weekendowy obiad. Chciałam Wam dzisiaj zaproponować potrawę, którą ostatnio przygotowałam. To jest makaron bolognese w moim zmodyfikowanym wykonaniu. Ostatnio stwierdziłam, że nie potrafię ugotować czegoś dokładnie według przepisu. Zazwyczaj tylko rzucę na niego pobieżnie okiem i robię wszystko po swojemu. Tak też było i tym razem:).
Żeby praca fizyczna dobrze szła, to trzeba zjeść solidny obiad. Wiosna w pełni, więc rezygnuję z mięs w sosach na rzecz czegoś lżejszego. W związku z tym, że mamy koniec tygodnia, to oznacza, że nadeszła pora na prezentację mojej kolejnej propozycji na weekendowy obiad. Chciałam Wam dzisiaj zaproponować potrawę, którą ostatnio przygotowałam. To jest makaron bolognese w moim zmodyfikowanym wykonaniu. Ostatnio stwierdziłam, że nie potrafię ugotować czegoś dokładnie według przepisu. Zazwyczaj tylko rzucę na niego pobieżnie okiem i robię wszystko po swojemu. Tak też było i tym razem:).
Składniki (2 porcje)
- mielone mięso indycze [1/2 kg] – nigdy nie kupuję gotowego, pakowanego mięsa, ponieważ aż strach pomyśleć, co oni tam zmielili. Pewnie indyka razem z dziobem, pazurami i jego kurnikiem. Zawsze chodzę do sprawdzonego sklepu mięsnego, gdzie sama wybieram kawałki, które obsługa mieli mi na miejscu. Jeśli chcecie, żeby mięso miało trochę tłuszczu, to można poprosić o zmielenie pół na pół filetu i mięsa z udźca.
- pomidory bez skórki [5 dużych sztuk]
- makaron pełnoziarnisty [2 szklanki]
- warzywa [20 zielonych oliwek, 1/2 natki zielonej pietruszki, 1 mała cukinia]
- Mięso podsmażamy na patelni około 5 minut (można tak jak ja na grillowej bez użycia oliwy).
- Następnie dodajemy warzywa, mieszamy z mięsem i dalej smażymy około 10 minut.
- Kiedy warzywa będą już miękkie, dodajemy pomidory wraz sosem i dusimy wszystko przez około 15 minut.
- Na koniec dorzucamy wcześniej ugotowany makaron i mieszamy wszystko na patelni.