Młoda kapusta duszona z kminkiem i majerankiem

Młoda kapusta duszona z kminkiem

Młoda kapusta duszona z kminkiem

Młoda kapusta duszona z kminkiem

Maj to miesiąc, kiedy w warzywniakach i na ryneczkach wreszcie pokazują się długo wyczekiwane nowalijki. W ostatni piątek podczas zakupów wręcz rzuciłam się wygłodniała na moje ukochane szparagi, dorodną botwinkę, młodą kapustę i ziemniaki (wprawdzie z Cypru, ale co tam), a także pomidory, które wreszcie zaczynają przyzwoicie smakować. W związku z tym postanowiłam, że wraz z rozpoczęciem maja będę prezentować Wam wszystkie potrawy, które wyczaruję z tych przepysznych nowalijek.

Zeszły weekend upłyną mi pod znakiem gotowania. Zaczęło się od tego, że mój mąż miał fantazję kulinarną na temat schabowego:). W mojej kuchni na takiego tradycyjnego z wieprzowiny, obsypanego kilogramem panierki i smażonego na smalcu z cebulą, to oczywiście szanse są zerowe, ale żeby mężowi nie było smutno, to przyrządziłam to danie, tylko oczywiście po swojemu. Wyszedł z tego przepyszny “schabowy” z indyka (cieniutkie kotleciki, rozklepane na kilka milimetrów), obtoczony w jajku i mące owsianej, smażony na oleju rzepakowym. Do tego ugotowałam jeszcze młode ziemniaki z wody i posypałam je koperkiem.

Jednak największym hitem okazała się przystawka, czyli młoda kapusta duszona ze świeżym majerankiem i kminkiem. Taka kapusta to jest potrawa uniwersalna, która może być serwowana jako dodatek do mięsa, ale sama też może stanowić główne danie. Idealnie smakuje z chlebem lub gotowanymi ziemniakami. Poza tym można dodać do niej też pokrojona kiełbasę, a także pomidory lub po prostu trochę przecieru pomidorowego.

Młoda kapusta duszona z kminkiem

Młoda kapusta duszona z kminkiem

Rekwizyty kulinarne

Przy okazji dzisiejszego dania chciałabym podzielić się z Wami moimi refleksjami na temat fotografii kulinarnej jakie mnie naszły podczas przygotowywania się do uwiecznienia go na zdjęciach. Wiadomo, że najważniejszym elementem jest jedzenie, ponieważ bez niego takiej sesji by nie było. Nie można jednak bagatelizować znaczenia odpowiednich rekwizytów, których użyjemy do zaprezentowania danej potrawy. To właśnie one stworzą odpowiednią atmosferę i sprawią, że zdjęcie będzie mieć odpowiedni klimat i przesłanie. Nawet sobie nie wyobrażacie jak długo się głowiłam nad tym w co tę kapustę nałożyć. Mam już trochę dość moich białych miseczek, strasznie mi się opatrzyły. Poza tym jasna kapusta w białym naczyniu, to trochę słabe i mdłe połączenie. Na dodatek to danie kojarzy mi się jakoś tak po staropolsku i stwierdziłam, że zasługuje na naczynie żywcem wzięte z polskiej wsi.

W związku z tym przeszłam się do mojego ulubionego sklepu z gadżetami w poszukiwaniu odpowiedniego naczynia, ale nic odpowiedniego mi tam w oko nie wpadło. Wszystko było raczej w dość nowoczesnym stylu. W końcu wpadłam na pomysł, żeby przegrzebać obszerną piwnicę moich rodziców. I to był strzał w dziesiątkę. Kiedy natknęłam się na kamionkową, trochę obłupaną miseczkę oraz dzbanek, który pamiętam jeszcze z czasów mojego bardzo wczesnego dzieciństwa, to wiedziałam, że to jest to. Pobiegłam jeszcze do pobliskiego sklepu społem i za 1,20 zł. nabyłam drewnianą łychę i miałam skompletowane moje wymarzone “ludowe” rekwizyty. A jeśli chodzi o tło do rekwizytów, to powiem Wam, że zauważyłam, iż czasem przez czysty przypadek odpowiednia scenografia tworzy się sama. Rozsypane przyprawy, mąka, niedbale położona łyżka, nóż, czy ściereczka tworzą najlepsze tło.

Przyznam się jednak, że w przypadku dzisiejszego zdjęcia kminek i ziele angielskie zostały rozsypane przeze mnie umyślne. Łyżka wygląda na przypadkowo porzuconą, ale uwierzcie mi sprawdziłam jak wygląda chyba w pięciu różnych pozycjach zanim ją tak zostawiłam:). Natomiast gałązki majeranku były przeze mnie podczas robienia zdjęcia odpowiednio podtrzymywane, żeby tak sobie niedbale od niechcenia i przypadkowo zwisły w odpowiednim miejscu;). To już nie trzymam Was dłużej w napięciu, tylko podaję przepis na tę przepyszną staropolską młodą kapustę duszoną z ziołami:).

Składniki i sposób przyrządzenia

PicMonkey Collage

Składniki

  • młoda kapusta [1 główka]
  • świeży majeranek, kminek, sól, pieprz, ziele angielskie, listek laurowy
  • masło [1 łyżka]
  • sok cytrynowy [2 łyżeczki]

Wykonanie

  • posiekać kapustę na drobno (wykroić głąb)
  • wrzucić kapustę do garnka i zalać dwiema szklankami wody
  • dorzucić zioła i przyprawy, następnie dusić pod przykryciem do miękkości, czyli przez około 40 minut
  • na koniec odlać nadmiar wody jeśli nie wyparuje, dodać sok z cytryny i dorzucić łyżeczkę masła, opcjonalnie można też dodać małą puszkę koncentratu pomidorowego
  • dokładnie wymieszać i danie jest gotow