Pomysł na obiad dla zapracowanych łosoś z warzywami

Co jeść żeby schudnąć i nie być głodnym

Pomysł na obiad dla zapracowanych łosoś z warzywami

Dzisiaj podpowiem Ci co jeść na obiad, żeby było szybko, smacznie, pożywnie, a także przy okazji nietucząco. Mam przepis na przepysznego dzikiego łososia ze szpinakiem oraz innymi warzywami, przyrządzonego na parze. Danie bardzo proste, a także szybkie w wykonaniu. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.

Łosoś jest bardzo zdrową rybą, ponieważ zawiera sporo kwasów Omega-3 i Omega-6 oraz witamin z grupy B, A, D i E, a także pierwiastki takie jak: cynk, potas, selen, czy jod. Jednak pamiętaj, że jest to prawda tylko wtedy, kiedy sięgasz po rybę, która żyła w morzu, oceanie lub potoku, a nie hodowlaną.

Popularne i łatwo dostępne w naszych marketach łososie norweskie są hodowane na fermach. Oznacza to, że ryby tuczy się w klatkach zanurzonych w wodzie. Karmi się je tanią paszą zwierającą między innymi odpady zwierzęce, dodatkowo nafaszerowaną antybiotykami oraz barwnikami, żeby uzyskać pomarańczowy kolor mięsa. Ponieważ miejsca hodowlane nigdy nie są czyszczone,  na dnie zalega olbrzymia ilość odchodów i martwych, zmutowanych ryb, do tego jest olbrzymie zagęszczenie. W związku z tym na takich farmach łatwo dochodzi do wylęgania się chorób i pasożytów, a nie muszę Ci chyba mówić, czym się ich pozbywa.

Zatem następnym razem kupując łososia, przypomnij sobie powiedzenie:

“Jesteś tym, co jesz”

Pomyśl wtedy, czy chcesz byś zmutowanym, spasionym łososiem, nafaszerowanym antybiotykami i chemikaliami, czy radosną rybka pluskającą się w wodach oceanu;).

Co jeść żeby schudnąć i nie być głodnym

Pomysł na obiad dla zapracowanych łosoś z warzywami

Pomysł na obiad dla zapracowanych łosoś z warzywami

Składniki

  • filet z łososia pacyficznego 1 szt.
  • ziemniaki 3 szt.
  • różyczki brokuła 6 szt.
  • 1/3 cukinii
  • miks sałat 2 szklanki
  • szpinak 2 łyżki
  • oliwa z oliwek 1 łyżka
  • ocet balsamiczny 1 łyżeczka
  • ziarnka słonecznika 1 łyżeczka
  • zioła prowansalskie
  • 1/2 ząbka czosnku do szpinaku
  • sok z cytryny 1 łyżeczka
  • sól i pieprz

Przygotowanie

  • Średniej wielkości ziemniaki umyj, przekrój na pół i piecz w temperaturze 200 C  do miękkości.
  • W parowarze ułóż przyprawioną solą, pieprzem, ziołami i cytryna rybę, pokrojona w plastry cukinię oraz brokuła. Gotuj na parze przez 15 – 20 minut. Po 10 minutach gotowania się ryby, połóż na nią rozmrożony szpinak, możesz do smaku doprawić go rozgniecionym czosnkiem.
  • Miks sałat przypraw oliwą z oliwek, octem balsamicznym i posyp ziarnem słonecznika.
Pomysł na obiad dla zapracowanych łosoś z warzywami

Pomysł na obiad dla zapracowanych łosoś z warzywami

To jak, robisz wiosenne porządki w jadłospisie?