Sernik jaglany bezglutenowy z musem jagodowym

Sernik jaglany bezglutenowy

Sernik jaglany bezglutenowy

Na wiosnę wpadłam w szał pieczenia. Hurtowo produkuję różnego rodzaju zdrowe pyszności. Niedawno Marzena prowadząca blog Fitspirit podsunęła mi rewelacyjny przepis na sernik jaglany bezglutenowy. Jak go zobaczyłam, to od razu wiedziałam, że chcę go upiec. Oczywiście jak to ja przerobiłam trochę recepturę, którą chcę się dzisiaj z Tobą podzielić.

W związku z tym, że w przeciwieństwie do autorki przepisu, który dostałam od Marzeny, nie jestem weganką, to zamieniłam roślinne mleko na zwykłe krowie. Zostawiłam tylko 1/4 puszki mleka kokosowego, ponieważ nadaje wspaniałej nuty smakowej ciastu. Poza tym dodałam o wiele więcej soku z cytryny. Pierwotnie były 2 łyżki, a ja wycisnęłam całą, niewielką cytrynę. W końcu sernik musi być kwaskowy, prawda?

Sernik jaglany bezglutenowy

Sernik jaglany bezglutenowy

Jednak największą innowacją jaką wprowadziłam do tego przepisu jest mus jagodowy. Kiedy wyjęłam gotowe ciasto z piekarnika, to prezentowało się tak jak na zdjęciu powyżej. Pomyślałam sobie, że może ono i jest smaczne, ale prezencji nie ma za grosz. Jak miałabym dać zdjęcie takiego zwyklaska na blog oraz Instagram?! Zaczęłam zatem intensywnie myśleć. Nie mogłam odpuścić, ponieważ tyle pracy włożyłam już w przygotowania. Poza tym uparłam się, że muszę opublikować ten przepis.

Zatem otworzyłam lodówkę i zaczęłam robić jej przegląd. W końcu mój wzrok padł na opakowanie mrożonych jagód. Pomyślałam sobie, że to jest to. Wrzuciłam owoce do gara. Gotowałam je tak długo aż się rozmroziły oraz odparowała cała woda. Następnie pomyślałam, że niech się dzieje co chce. Wyłożyłam jagody na gotowe już ciasto, a następnie wstawiłam je na jeszcze 5 minut do rozgrzanego piekarnika. Kiedy wyciągnęłam je, to muszę przyznać, że efekt przerósł moje najśmielsze oczekiwania. Nie dość, że sernik wizualnie o wiele lepiej się prezentował, to na dodatek kwaskowe jagody nadały mu bardziej zdecydowanego smaku. Dodatkowo wspaniale komponowały się z kokosową nutą. Palce lizać!

Sernik jaglany bezglutenowy

Sernik jaglany bezglutenowy

Sernik jaglany bezglutenowy

Składniki na okrągłą blaszkę 22 cm

  • kasza jaglana [1 szklanka]
  • mleko roślinne [1,5 szklanki]
  • mleko kokosowe [1/4 puszki]
  • woda [1 szklanka]
  • ksylitol [1/2 szklanki]
  • sok z niewoskowanej cytryny [1 mała sztuka]
  • sól [szczypta]
  • jagody świeże/mrożone [1 szklanka]

Przygotowanie

  • Kaszę jaglaną przepłucz ciepłą wodą, żeby pozbyć się gorzkiego posmaku.
  • Następnie zalej szklanką wody i gotuj przez 10 minut.
  • Dodaj 1,5 szklanki mleka i gotuj przez kolejnych 10 minut, co chwilę mieszając, żeby kasza nie przypaliła się.
  • Potem dodaj do kaszy: ksylitol, szczyptę soli, mleko kokosowe oraz sok z cytryny.
  • Wszystkie składniki wymieszaj, a następnie zmiksuj blenderem.
  • Blaszkę możesz wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić olejem.
  • Przełóż zmiksowana masę do blaszki.
  • Piecz przez 50 minut w temperaturze 180 stopni C.
  • W międzyczasie gotuj jagody w garnku tak długo aż się rozpuszczą i odparuje z nich woda.
  • Następnie rozprowadź mus po cieście i wsadź na 5 minut do piekarnika.

Próbowałaś kiedyś zrobić ciasto na bazie kaszy jaglanej?