Syrop imbirowy z cytryną i miodem

Syrop imbirowy z cytryną

Syrop imbirowy z cytryną i miodem

Nadchodzi wiosna, Twój organizm jest przemęczony po zimie. Teraz bardzo łatwo jest złapać jakiegoś paskudnego bakcyla. Czy w okół Ciebie też wszyscy kichają i prychają? Jeśli tak, to mam dla Ciebie rewelacyjną, skuteczna metodę, która w naturalny sposób, bez żadnej chemii pozwoli Ci uchronić siebie oraz najbliższych przed paskudnym przeziębieniem. 

Syrop imbirowy z cytryną i miodem

Jednym z moich ulubionych specyfików leczniczych jest własnej roboty syrop cytrynowo – imbirowy. To od wielu lat mój sprawdzony sposób na pozbycie się  uczucia chłodu oraz ochrona przed przeziębieniem. Ten syrop jest świetnym dodatkiem do wody, czy herbaty i ma mnóstwo zalet. Przede wszystkim jest bardzo smaczny, ponad to imbir rewelacyjnie rozgrzewa, dodaje energii i poprawia nastrój. Wzmacnia też naszą odporność i tak jak czosnek jest naturalnym antybiotykiem (działa bakteriobójczo). Poza tym przyrządzenie syropu jest bajecznie proste. Zajmuje najwyżej pół godziny. To nie wiele w zamian za takie rewelacyjne działanie, prawda?
Syrop imbirowy z cytryną

Syrop imbirowy z cytryną i miodem

Składniki syropu

  • Cytryna [3 sztuki] – wzięłam dwie cytry i jedną limonkę, żeby było bardziej kolorowo
  • Świeży imbir [ duży korzeń]
  • Woda [1 szklanka]
  • Miód [1/3 szklanki]

Przygotowanie syropu

  • Wlej do rondelka szklankę wody i zagotuj ją
  • Następnie dodaj do wody miód, sok z połówki cytryny oraz starty na tarce imbir
  • Gotuj wszystko przez 20 minut co jakiś czas mieszając ponieważ wraz z wyparowaniem wody syrop będzie gęstniał i musisz uważać, żeby się nie przypalił
Syrop imbirowy z cytryną

Syrop imbirowy z cytryną i miodem

Kiedy będziesz miała już gotowy syrop, to przygotuj szczelnie zamykany słoiczek, do którego go wlejesz. Umyj go i dobrze osusz. Następnie weź cytrynę oraz limonkę i pokrój je w plasterki i połówki plasterków (nie obierając ze skórki). Następnie ułóż plasterki cytryny w słoiczku, tak, żeby były dobrze widoczne. Zalej je uzyskanym syropem i syrop imbirowy jest już gotowy do spożycia.

 A jakie są Twoje domowe metody na przeziębienie?