Szybki obiad na upalne dni, chłodnik

Szybki obiad na upalne dni

Szybki obiad na upalne dni

Nareszcie nadeszły długo wyczekiwane upały, więc przerzuciłam się z zup kremów na jedno z ulubionych dań mojego męża, czyli chłodnik. Jest to potrawa uniwersalna, która sprawdza się zarówno jako obiad, kolacja, czy nawet przekąska między daniami. A tak szczerze mówiąc, to kiedy jest w lodówce, można go jeść na okrągło przez cały dzień, aż nie zobaczy się dna miski:).

Szybki obiad na upalne dni

Jeśli chodzi o przepis, to w zasadzie nie mam jednego, którego się sztywno trzymam. Podstawa oczywiście zawsze jest taka sama, czyli botwina i jogurt (czasem kefir), natomiast jeśli chodzi o pozostałe dodatki, to wrzucam te składniki, które mam aktualnie w lodówce. Widziałam też przepisy, w których również dodaje się sałatę, szynkę, czy nawet pieczone mięso. Jednak jeśli chodzi o mnie, to im jest cieplej, tym mniej chce mi się jeść wędlin i mięsa, także raczej nie będę eksperymentować w tym kierunku. Osobiście nie przepadam za czosnkiem, ale jego zwolenników gorąco zachęcam do dodania ząbka czosnku, ponieważ nadaje wtedy chłodnikowi bardziej konkretny smak.

Jestem bardzo ciekawa, czy u Was chłodnik też się pojawia na stole wraz z nadejściem gorących dni. Jeśli tak, to dajcie znać jakie są Wasze ulubione składniki tego dania. Chciałam Wam również przypomnieć, że publikacja moich artykułów, a także Linkowe Party u Lifestylerki zostały od czerwca przeniesione na wtorki. Powiem Wam, że w piątki już tak się nastrajam weekendowo, że nie mam zacięcia do siedzenia przed komputerem:). Także już dzisiaj zapraszam Was do przyłączenia się do zabawy, wraz z Waszymi artykułami z zeszłego i tego tygodnia.

Chłodnik składniki

Szybki obiad na upalne dni

Szybki obiad na upalne dni

Składniki:

  • botwina [1 pęczek]
  • białe szparagi [1 pęczek]
  • koperek [1/2 pęczka]
  • ogórek [1/2 sztuki]
  • rzodkiewki [5 sztuk]
  • duży jogurt naturalny bez laktozy Pilos [2 opakowania]
  • jajka gotowane na twardo [2-3 sztuki]
  • sól, pieprz
  • cytryna

Przygotowanie. Pokrój botwinę na drobne kawałki, zalej 1/2 szklanki wody, dodaj szczyptę soli i gotuj od zagotowania się wody przez około 10 minut. Na koniec dodaj 1/2 łyżeczki cytryny i odstaw botwinę, żeby się schłodziła. Pokrój drobno pozostałe warzywa (rzodkiewkę, ogórka, koperek) i wrzuć do miski. Następnie dodaj do nich przestudzoną botwinę (bez wywaru). Dodaj jogurt, wszystko razem wymieszaj, dopraw do smaku (można też dodać czosnek) i wstaw do lodówki na minimum pół godziny, żeby potrawa się schłodziła.
Serwuj chłodnik z pokrojonym jajkiem na twardo.

chłodnik

A Ty co jesz podczas upałów?