Tarta sernikowa z musem malinowym

Tarta sernikowa z musem malinowym

Tarta sernikowa z musem malinowym

Wielkanoc zbliża się dużymi krokami, więc  zaczęłam myśleć nad tym jakie przygotować potrawy, żeby było smacznie i zdrowo. Ku uciesze całej rodziny, w ostatnią sobotę rzuciłam się więc w wir pieczenie, aby przetestować różne opcje. 

Co upiec na Wielkanoc?

Miniony weekend, miał być bardzo relaksujący. Rano po śniadaniu, usiadłam z filiżanką zbożowej kawy i książką na balkonie. Plan był taki, że przez cały dzień będę się lenić. Jednak po godzinie takiego siedzenia zaczęło mnie nosić. Przeglądając czasopismo z przepisami, przypomniało mi się, że obiecałam mężowi upiec chleb kukurydziany. Poleciałam więc do sklepu po składniki. Podczas zakupów pomyślałam, że skoro będę robić chleb, to za jednym zamachem mogę też wypróbować przepis na jakieś ciasto, które za dwa tygodnie przygotuję na Wielkanoc. Takim sposobem przez pół soboty piekłam a następnie fotografowałam moje arcydzieła. Na koniec dnia stwierdziłam, że zupełnie nie mam pojęcie, co to jest leniwy dzień i pasywny wypoczynek ;). Dzisiaj mam dla Ciebie przepis na przepyszny, leciutki sernik z musem malinowym, na spodzie z mąki razowej i płatków owsianych.

Tarta sernikowa z musem malinowym

Masa serowa składniki

  • twaróg sernikowy mielony (Piątnica) [800 g]
  • jajka [2 szt.]
  • budyń śmietankowy dr Oetker bez cukru [1 szt]
  • ksylitol [1/2 szklanki]
  • sok z cytryny [2 łyżki]
  • maliny świeże/mrożone [1,5 szklanki]

Ser utrzyj z jajkami, budyniem (proszek), ksylitolem oraz dwoma łyżkami soku z cytryny.

Ciasto składniki

  • mąka żytnia razowa [1 szklanka]
  • płatki owsiane [1 szklanka]
  • zimne masło, pokrojone w drobną kostkę [100 g]
  • jajko [1 szt.]
  • ksylitol [1/2 szklanki]
  • soda oczyszczona [1/2 łyżeczki]
  • szczypta soli
  1. Wsyp do miski płatki owsiane, mąkę, jajko, miód, sodę, sól oraz masło.
  2. Wyrób ciasto ręcznie, aż powstanie jednolita masa. Jeśli ciasto byłoby zbyt suche, dodaj 3 – 4 łyżki wody.
  3. Wsadź ciasto do zamrażalnika na około 15 minut, żeby się schłodziło.
  4. Nagrzej piekarnik do 180 stopni (termoobieg).
  5. Formę wyłóż równomiernie schłodzonym ciastem i nakłuj je widelcem, żeby nie porobiły się bąble.
  6. Ciasto przykryj papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na 15 minut.
  7. Po 15 minutach wyjmij ciasto, zdejmij papier i nałóż masę serową.
  8. Następnie wstaw ciasto do piekarnika na kolejnych 15 minut.
  9. Na koniec podgrzej miseczkę malin, jak się rozpuszczą to nałóż je na ciasto na ostatnie 5 minut pieczenia.
Tarta sernikowa z musem malinowym

Tarta sernikowa z musem malinowym

A Ty co planujesz upiec na święta?