Zupa koperkowa krem z grzankami

Zupa koperkowa krem z grzankami

Zupa koperkowa krem z grzankami

 Mamy wiosnę, zatem na rynku pojawia się coraz więcej rodzimych warzyw i owoców. W związku z tym stwierdziłam, że nadszedł czas, żeby po zimie zrobić małą rewolucję w codziennym jadłospisie. 
Mam plan, żeby moje majowe posiłki składały się głównie z nowalijek. Stwierdziłam, że zrezygnuję z potraw z zawiesistymi sosami na rzecz zup, sałatek, zapiekanek, makaronów ryb oraz innych lekkich dań. Potrawy będą oczywiście przede wszystkim, zdrowe, a także jak to zazwyczaj u mnie bywa proste i szybkie w przygotowaniu.

Zupa koperkowa krem z grzankami

Rezygnuję też – choć z wielką niechęcią, ale jednak – z dań na 2 lub o zgrozo 3 dni. Dlaczego? Ostatnio przeczytałam artykuł, w którym zalecano, żeby nie praktykować odgrzewania posiłków, ponieważ sprawia to, iż są one siedliskiem bakterii. Poza tym takie pokarmy są o wiele bardziej ciężkostrawne. Zobaczę jak to będzie. W każdym bądź razie dzisiaj mam dla Was przepis na rewelacyjną zupę krem z kopru włoskiego (fenkuła) oraz naszego zwykłego polskiego koperku wraz z ziemniakami oraz grzankami.

 

 

 

Zupa koperkowa krem z grzankami

Składniki

  • Koperek włoski fenkuł [1 bulwa]
  • Koperek zwykły [1/2 pęczku]
  • Młode ziemniaki [6 sztuk]
  • Seler mały [1 sztuka]
  • Marchewka [2 sztuki]
  • Jogurt naturalny bez laktozy [1 małe opakowanie]
  • Przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Zupa koperkowa krem z grzankami

Przygotowanie

  • Kroimy wszystkie warzywa (oprócz zwykłego koperku) w drobna kostkę, po czym wrzucamy je do garnka, zalewamy 1 litrem wody i gotujemy do miękkości.
  • Ugotowane warzywa (oprócz marchewki) wrzucamy do blendera razem z opakowaniem jogurtu naturalnego, doprawiamy oraz miksujemy aż do otrzymania konsystencji kremu.
  • Następnie wlewamy krem do garnka do pozostałego w nim wywaru warzywnego, mieszamy z kremem, dorzucamy posiekany koperek, a następnie gotujemy przez około 10 minut i danie jest gotowe. Bardzo szybko, prawda?

Zupa koperkowa krem z grzankami

A Ty wprowadzasz jakieś zmiany w swoim sposobie odżywiania na wiosnę?