Czy eliminować gluten w chorobie Hashimoto

Czy eliminować gluten w chorobie Hashimoto

Czy eliminować gluten w chorobie Hashimoto

Jeśli cierpisz na Hashimoto, to zapewne niejednokrotnie zastanawiałaś się czy eliminować gluten ze swojej diety. Badania potwierdzają występowanie celiakii, alergii oraz nietolerancji pokarmowych u wielu osób cierpiących na tę chorobę. Dlatego też dokładna diagnostyka w kierunku tych dolegliwości, a następnie wprowadzenie odpowiedniej diety mogą być bardzo ważnymi elementami we wspieraniu leczenia choroby Hashimoto.  

Czy eliminować gluten z diety

Osoby chorujące na Hashimoto, często cierpią też na różnego rodzaju dolegliwości współtowarzysząc. Mogą to być alergie oraz nietolerancje pokarmowe, a także schorzenia o podłożu autoimmunologicznym, takie jak celiakia, czy choroba Duhringa (skórna postać celiakii). Najczęściej mogą one objawiać się między innymi nieprzyjemnymi dolegliwościami ze strony układu pokarmowego, oddechowego, a także zmianami skórnymi.

Często na skutek tych objawów ludzie decydują się profilaktycznie wyeliminować gluten ze swojej diety bez uprzedniego wykonania specjalistycznych badań w tym kierunku, a należy pamiętać, że dieta bezglutenowa powinna być stosowana przez osoby, u których zdiagnozowano celiakię lub nadwrażliwość na gluten. Natomiast  pszenicę powinno eliminować się w przypadku stwierdzenia alergii lub nadwrażliwości na białka zawarte w tym zbożu. Należy też pamiętać  o tym, że nie wystarczy tylko wyeliminować szkodliwe pożywienie. Skuteczna i bezpieczna dieta eliminacyjna powinna być indywidualnie dopasowana do potrzeb konkretnej osoby, aby uniknąć ryzyka niedoborów pokarmowych i wynikających z nich konsekwencji.

Zatem jeśli cierpisz na Hashimoto, a jednocześnie od dłuższego czasu obserwujesz u siebie występowanie poniżej wymienionych symptomów, to koniecznie udaj się do lekarza specjalisty w celu przeprowadzenia dokładnej diagnostyki. Nie wprowadzaj diety na własna rękę, szczególnie przed wykonaniem badań, ponieważ może to zmienić obraz choroby i utrudnić późniejszą diagnostykę:

  • utrata masy ciała,
  • bóle brzucha, wzdęcia, biegunki, brak apetytu, 
  • zaburzenia miesiączkowania, niepłodność, spadek libido,
  • zmiany skórne, nawracające afty, zapalenie języka,
  • depresja i obniżenie nastroju, zaburzenia neurologiczne,
  • anemia, zmęczenie, bóle głowy, wypadanie włosów.

Jakie badania wykonać

Jak już wspomniałam diety bezglutenowej da własnego bezpieczeństwa nie powinno wprowadzać się samodzielnie. Najpierw należy skonsultować  się z lekarzem oraz wykonać specjalistyczne badania. Dzięki odpowiedniej diagnostyce będzie można ustalić, czy to rzeczywiście gluten jest przyczyną problemów, a jeśli tak, to jaki rodzaj schorzenia powoduje.

Ważną sprawą jest też, aby być świadomym, iż nie wolno odstawiać glutenu przed wykonaniem badań w kierunku chorób związanych z nim, ponieważ wtedy ich wykrycie jest niemożliwe. Zatem jeśli pragniesz dowiedzieć się, czy wykluczenie glutenu z Twojej diety jest uzasadnione, to podejmij następujące kroki:

  • wybierz się do lekarza rodzinnego, który da ci skierowanie kieruje do gastrologa
  • wykonaj badania z krwi, które zaleci lekarz: przeciwciała przeciwko endomysium mięśni gładkich (EmA), przeciwko transglutaminazie tkankowej (tTG), przeciwko deamidowanej gliadynie (tzw. nowej gliadynie DGP lub GAF) w klasie IgA i IgG,
  • w razie potrzeby wykonać biopsję jelita cienkiego,
  • jeżeli powyższe badania wykluczą celiakię, to następnym krokiem będzie wykonanie diagnostyki w kierunku alergii na gluten (podwyższone przeciwciała swoiste dla glutenu w klasie IgE),
  • po ewentualnym wykluczeniu celiakii oraz alergii, można zbadać poziom przeciwciał przeciwko tzw. starej gliadynie AGA i zastosować dietę eliminacyjną, a następnie ponownie wprowadzić gluten. Jeśli objaw ustąpią podczas eliminacji i powrócą po ponownym włączeniu pokarmów glutenowych do diety będzie świadczyło o alergii lub nadwrażliwości.

Wskazania do eliminacji glutenu

Osoby z chorobą Hashimoto mogą cierpieć na różnego rodzaju przypadłości. Mogą one wymagać eliminacji wszystkich produktów zawierających gluten lub pszenicę z ich codziennego jadłospisu.  Są to:

  • celiakia, czyli autoimmunologiczna choroba jelit. Można ją zdiagnozować wykonując badania krwi w kierunku specyficznych przeciwciał oraz biopsji błony śluzowej jelita cienkiego. Osoby chorujące na celiakię muszą całkowicie wyeliminować gluten ze swojej diety. Nawet jego śladowe ilości mogą powodować przykre dolegliwości.
  • alergia na pszenicę, która polega na tym, że immunoglobuliny E (IgE) wywołują reakcję zapalną w odpowiedzi na kontakt z alergenem, czyli białkami pszenicy. Może to się objawiać zaburzeniami działania układu pokarmowego, oddechowego, a także problemami skórnymi. Po stwierdzeniu tej alergii wskazane jest wykluczenie pszenicy z diety,
  • nieceliakalna nadwrażliwość na gluten, jest zaburzenie pozbawione zarówno podłoża alergicznego jak i immunologicznego. Jej objawy są zbliżone do tych w celiakii. Przypadłość ta jest trudna do rozpoznania. Naukowcy twierdzą, że najpierw należy wykluczyć inne dolegliwości i choroby, które mogą powodować dane objawy. Pacjenci sami często diagnozują sobie to zaburzenie i przechodzą na dietę bezglutenową bez konsultacji z lekarzem. Nadwrażliwość na gluten pojawia się też niekiedy w przebiegu niektórych stanów zapalnych jelit. Zazwyczaj jest odwracalna.

Jak uwolnić się od glutenu

Cierpisz na celiakię, a może alergię na gluten lub pszenicę i musisz wyeliminować produkty zawierajże gluten ze swojego jadłospisu? Nie wiesz jak tego dokonać w zdrowy i bezpieczny dla Ciebie sposób? Chętnie Ci w tym pomogę. Podzielę się z Tobą moją specjalistyczną wiedzą oraz doświadczeniem z dziedziny dietetyki. Pokażę Ci w jaki sposób wyeliminować szkodliwe produkty z codziennej diety i czym je zastąpić, a także zorganizować się i zmotywować.

Jeśli jesteś zainteresowana moja pomocą, to kliknij w link Uwolnij się od glutenu.