Zioła których nie może zabraknąć w kuchni

Zioła których nie może zabraknąć w kuchni

Zioła których nie może zabraknąć w kuchni

Kiedyś w moich przyprawach panował istny chaos. Nie orientowałam się, które mam na stanie, a jakich mi brak. Często dopiero w momencie gotowania danej potrawy bardzo się dziwiłam, że nie mam pod ręką na przykład bazylii, czy majeranku. Dzisiaj opowiem Ci jak sobie poradziłam z tym problemem. A także przedstawię Ci listę moich ulubionych ziół.

Jednego razu, robiąc porządki w kuchni, postanowiłam doprowadzić do porządku moje zapasy przypraw. Zdecydowałam się zrobić listę tych ulubionych oraz najczęściej przeze mnie używanych. Następnie wybrałam się do sklepu. Kupiłam wszystkie wypisane przeze mnie na liście przyprawy. Do tego ozdobne doniczki na świeże zioła oraz małe słoiczki na suszone. Wyznaczyłam dla nich jedną, łatwo dostępną szufladę, żebym nie musiała ich szukać po różnych zakamarkach kuchni.

Zioła których nie może zabraknąć w kuchni

Dzisiaj chciałam Ci napisać o moich ulubionych i najczęściej przeze mnie używanych ziołach oraz jednej przyprawie. Nie chcę zanudzać sztywnymi opisami z opakowań, zatem napiszę Ci do czego konkretnie ja ich używam. Pewnie bardzo się zdziwisz, ale na mojej liście nie będzie dwóch chyba najbardziej popularnych przypraw kuchni polskiej. Mam na myśli czosnek oraz cebulę, których nie trawię dosłownie i w przenośni. Napiszę Ci za to czym je zastępuję na co dzień w moich potrawach.

Zioła których nie może zabraknąć w kuchni

Zioła których nie może zabraknąć w kuchni

Na mojej liście TOP 10 znalazły się następujące zioła:

  • Pietruszka, to zdecydowanie mój numer jeden. Stosuję ją gdziekolwiek się da. Jak wspomniałam nie znoszę cebuli oraz czosnku i we wszystkich przepisach z ich udziałem zastępuję je natką pietruszki, a czasem koperkiem. Wspaniale komponuje się z pieczonym mięsem, rybą, zupami. Pietruszkę dodaję też do sałatek. Szczególnie lubię łączyć ją z awokado (awokado + pomidor + zielone oliwki + natka pietruszki + ziarno słonecznika + oliwa z oliwek).
  • Zioła prowansalskie, to niezastąpiona mieszanka aromatycznych roślin rosnących w południowej Francji. Możesz kupić gotowy miks lub skomponować ją sama z: tymianku, bazylii, rozmarynu, oregano, cząbru, estragonu oraz majeranku. W zasadzie używam ich do wszystkiego. Jednak najlepiej pasują do: potraw z drobiu, ryb, pomidorów, ziemniaków, pizzy, makaronów, zup oraz sałatek.
  • Bazylia, to moja kolejna faworytka. Najbardziej lubię jej świeże liście w połączeniu z pomidorem. Najczęściej używam ją do: sałatki caprese (pomidor + mozzarella + świeże listki bazylii + oliwa z oliwek i balsamico), sosu pomidorowego, cukinii, bakłażana oraz pieczonego kurczaka. Często używam jej też do zrobienia przepysznego pesto (zmielić świeże liście bazylii + parmezan + orzeszki pinii + sól + oliwa).
  • Majeranek, to jeden z moich faworytów. Ostatnio używam zarówno świeży jak i zmielony w bardzo dużych ilościach. Najczęściej do natarcia przed pieczeniem mięsa (zwłaszcza kurczaka) oraz zup. Bardzo lubię dodawać go też do potraw zawierających rośliny strączkowe oraz kapustę, ponieważ wspomaga trawienie i pozwala uniknąć  nieprzyjemnego wzdęcia brzucha.
  • Tymianek ma bardzo zdecydowany smak. Najczęściej używam jego gałązek do natarcia i obłożenia mięsa (indyk, cielęcina) przed upieczeniem.
  • Oregano to smak kuchni włoskiej, która jest moją ulubioną. Zatem również tego ziółka nie może zabraknąć w moje kuchni. Zazwyczaj używam je w połączeniu z bazylią do drobiu, ryb, makaronów oraz sałatek. I oczywiście prawdziwa włoska pizza wypiekana w piecu opalanym  drewnem też nie może obejść się bez oregano.
  • Listek laurowy i ziele angielskie w moich potrawach zawsze występują razem. Nie wyobrażam sobie bez ich dodatku przede wszystkim zup, którym nadają charakterystyczny smak, pieczonych mięs (drób, wołowina, cielęcina) oraz gotowanej kapusty.
  • Rozmaryn ma bardzo intensywny smak. Lubię go, ale nie używam zbyt często. Najczęściej nacieram nim przed pieczeniem filety z kaczki. Obkładam też gałązkami rybę przed pieczeniem. Uwielbiam też zapiekaną bagietkę z kozim serem z dodatkiem rozmarynu posypaną świeżą rukolą.
  • Lubczyk używam w zasadzie tylko i wyłącznie do zup, ale podczas ich gotowania jest moim must have. Nadaje im specyficzny posmak rosołu. Taka naturalna, bardzo zdrowa, nie zawierająca żadnej chemii kostka rosołowa.
  • Słodka czerwona papryka. Wiem, wiem, to nie jest zioło. Jednak tego składnika nie może zabraknąć w moim TOP 10. Papryki używam zawsze do natarcia przed pieczeniem mięs oraz ryb. Często posypuję nią też pieczone warzywa, takie jak: ziemniaki, cukinię oraz bakłażana.
Zioła których nie może zabraknąć w kuchni

Zioła których nie może zabraknąć w kuchni

A jakich ziół Ty najbardziej lubisz używać w kuchni?