Rosół na przeziębienie i wzmocnienie

Rosół na przeziębienie i wzmocnienie

Rosół na przeziębienie i wzmocnienie

Nie ma lepszego sposobu na pozbycie się przemarznięcia w chłodny dzień lub poprawienie samopoczucia podczas przeziębienia, niż talerz gorącego rosołu. Doskonale smakuje, przyjemnie rozgrzewa od środka. Ponadto dodaje sił oraz regeneruje.  

Odkąd sięgam pamięcią, to kiedy dopada mnie sezonowe przeziębienie lub jestem przemarznięta, to moje myśli automatycznie zaczynają krążyć wokół gorącego talerza rosołu. Świetnie smakuje, a dodatkowo dostarcza niezbędnych składników odżywczych, które pomagają mi wzmocnić organizm i zwalczyć symptomy choroby. Parująca zupa nawilża śluzówki w nosie, co łagodzi katar i kaszel. Natomiast mięso w nim zawarte dostarcza organizmowi pełnowartościowego białka potrzebnego mu do regeneracji podczas i po chorobie.

Jeśli zdecydujesz się na talerz rosołu podczas przeziębienia, to  dostarczy Ci on również sporo minerałów, które w czasie gotowania przeniknął do wywaru. Są to między innymi potas (reguluje gospodarkę wodną i ciśnienie krwi) oraz fosfor, wapń i magnez (niezbędne dla kości i zębów, serca, nerek i układu nerwowego). Rosół to również spora porcja żelaza. Są w nim też witaminy E, A i beta-karoten (silne antyoksydanty zwalczające wolne rodniki). Jak już wspomniałam jest też pełnowartościowe białko pochodzące z mięsa. Ze względu na długie gotowanie rosół zawiera niewiele witaminy C. Jednak możesz uzupełnić ten brak posypując zupę posiekaną świeżą natką pietruszki.

Moja wersja tej zupy jest bardzo lekka. Gotuję ją na chudej piersi indyka, ponieważ ma mało tłuszczu. Mięso kroję w kostkę, a potem kiedy jest ugotowane podaję wraz z zupą. W ten sposób danie jest bardzo sycące i nie trzeba już nic więcej szykować na obiad. Dodaję też mnóstwo warzyw takich jak marchewka, seler, czy natka pietruszki, które potem zjadam.

Rosół na przeziębienie i wzmocnienie

Rosół na przeziębienie i wzmocnienie

Rosół na przeziębienie i wzmocnienie

Składniki:

  • pierś z indyka [1 kg]
  • marchewka [4 sztuki]
  • seler [1/2 średniej sztuki]
  • pietruszka korzeń [1 sztuka]
  • pietruszka natka [1 pęczek]
  • lubczyk suszony [1,5 łyżki]
  • pozostałe zioła i przyprawy: sól, pieprz, listek laurowy, ziele angielskie [do smaku]
  • woda [8 szklanek]
  • makaron kukurydziany nitki
Rosół na przeziębienie i wzmocnienie

Rosół na przeziębienie i wzmocnienie

Przygotowanie:

  • Do wody wrzuć pokrojonego w kostkę indyka i gotuj pod przykryciem przez około 30 minut.
  • Następnie pokrojoną w plasterki marchewkę, seler, korzeń pietruszki oraz natkę dodaj do wywaru.
  • Dorzuć, lubczyk oraz pozostałe zioła, dopraw zupę solą, a następnie gotuj przez kolejne 30 minut.
  • Podawaj z ugotowanym i połamanym na drobne nitki makaronem kukurydzianym.

A Ty jak wspomagasz swój organizm podczas przeziębienia?