czwartek, 4 czerwca

Jak przygotować wielkanocną sałatkę

Dzięki szczególnym dodatkom – jak pasztet pieczony – sałatka nabierze wykwintnego stylu. Pasztet pieczony Naturrino ma wyrazisty, lekko pikantny smak, nawiązujący do swojskich pasztetów wypiekanych w domu. Jego recepturę oparto na starannym doborze składników mięsnych i specjalnej mieszanki naturalnych przypraw, ziół i warzyw.

Składniki:

1 opakowanie Pasztetu Pieczonego Naturrino „Sokołów”

2 garści roszponki (oliwa z oliwek)

1 garść kiełków pora

1/3 kalafiora romanesco

1 słoiczek patisonów konserwowych

10 jajek przepiórczych

1 czubata łyżka majonezu

1 czubata łyżka chrzanu

Sól, świeżo mielony pieprz kolorowy

Przygotowanie:

Majonez mieszamy z chrzanem, aż do uzyskania sosu o jednolitej konsystencji. Jajeczka przygotowujemy na półtwardo. Wkładamy je do garnuszka z wrzącą wodą i gotujemy na małym ogniu przez 2 minuty, następnie szybko zdejmujemy z palnika, przelewamy lodowatą wodą i obieramy.

Kalafiora obieramy i wykrawamy z niego różyczki. Patisony osuszamy i kroimy na ćwiartki lub w ósemki. Pasztet kroimy w kostkę.

Na półmisek wykładamy naprzemiennie wraz z białym sosem, skropioną oliwą roszponkę, kostki pasztetu, jajeczka, patisony i kalafiora. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku, a na koniec posypujemy kiełkami pora.

Dodaj komentarz