czwartek, 3 października

Jedzenie i gotowanie

Ksylitol – 3 powody, dla których warto nim słodzić
Jedzenie i gotowanie

Ksylitol – 3 powody, dla których warto nim słodzić

Ksylitol to inaczej cukier brzozowy. Nie fermentuje się w przewodzie pokarmowym i jest bezpieczny dla diabetyków. Został on rozpowszechniony na szeroką skalę przez naukowców z Finlandii. Z jakich trzech najważniejszych powodów warto używać go do słodzenia napojów i potraw? Podpowiadamy. (więcej…)
Dietetyk – czym się kierować przy jego wyborze?
Jedzenie i gotowanie

Dietetyk – czym się kierować przy jego wyborze?

Świadomość żywieniowa z dnia na dzień staje się coraz większa. Rynek usług dietetycznych rozwija się w szybkim tempie. Ilość specjalistów do spraw żywienia rośnie z dnia na dzień. Zawód dietetyka nie jest w Polsce uregulowany prawem. Każdy niezależnie od wykształcenia czy doświadczenia może nazwać siebie dietetykiem. Dlatego warto uważać wybierając się na konsultację dietetyczną. (więcej…)
Herbata? Na zdrowie!
Jedzenie i gotowanie

Herbata? Na zdrowie!

Nie ma co się oszukiwać – złota jesień, taka jak z obrazka trafia się nam niestety rzadko. Jak to mówią „taki mamy klimat”, ale czy naprawdę musimy bać się spadków temperatury, chłodniejszych wiatrów i siąpiącego deszczu? Nie, pod warunkiem, że odpowiednio zadbamy o naszą odporność. Świadome budowanie odporności to proces długotrwały, dlatego warto dołożyć starań, aby był dla nas naprawdę przyjemny. (więcej…)
Trendy Al Dente – za co kochamy makaron?
Jedzenie i gotowanie

Trendy Al Dente – za co kochamy makaron?

Carbonara i spaghetti bolognese - te dwa dania kuchni włoskiej najczęściej wybieramy w dostawie. Czy przywiązanie do klasycznych smaków to coś, co łączy nas z Włochami? Czy pandemia sprawiła, że pokochaliśmy makaron jeszcze bardziej? Na podstawie analizy danych z platformy Uber Eats prezentujemy makaronowe trendy w Polsce i na świecie.  (więcej…)
A na zdrowie … lemoniada!
Jedzenie i gotowanie

A na zdrowie … lemoniada!

Jesień wita nas z przytupem - spadającymi liśćmi, wiatrem, pluchą, coraz dłuższymi wieczorami i ciepłymi swetrami. Co zrobić, by do zestawu nie dołączył katar, ból gardła i gorączka? Odpowiedź jest jedna - naturalnie wzmocnić odporność. I nie oznacza to od razu rezygnacji z przyjemności i zamianę ich na syropki. Każda babcia mówi: Miodu dziecko! Herbaty z miodem i maliną. I jak to babcia... ma rację! Nic przecież nie pomaga tak, jak siła natury. To ona nas mobilizuje i co najlepsze, takie metody działają nie chwilowo, a długofalowo. (więcej…)
Jedzenie i gotowanie

Jesienna przekąska jakiej jeszcze nie było!

Zawitały już do nas niższe temperatury, zimne wiatry, ciepłe swetry i coraz dłuższe wieczory. Pogoda barowa... a co, jeśli wybieramy wieczorną posiaduchę w domu? Odpowiedź jest jedna – dobry film i najlepsze przekąski. Ale tu warto się postarać. Nie sięgajmy znów po coś znanego, słonego i niezdrowego, gdy w zasięgu ręki mamy takie cuda jak MixIt Chilli Jam. Tak, tak drodzy Państwo. Idealny kandydat na jesienne wieczory to dżem z chili. Wyrafinowany, pikantny smak przełamany nutą cynamonu i cytryny to coś, co zaskoczy nawet największego smakosza. A gdy połączymy to z chrupiącymi kąskami sera, który został wysuszony mrozem, to aż chce się więcej. (więcej…)
Ekologiczna żywność – co nam daje jej spożywanie?
Jedzenie i gotowanie

Ekologiczna żywność – co nam daje jej spożywanie?

Trend eko cieszy się w Polsce coraz większą popularnością. Jak wynika z raportu „Rosnące znaczenie zdrowia a nawyki żywieniowe Polaków. SuperMenu 2021” według 63% z nas odpowiednia dieta pozwala na utrzymanie zdrowia, natomiast 32% zwraca uwagę na to, by pojawiały się w niej ekologiczne produkty. W czasie pandemii zwiększyła się społeczna świadomość w wyniku czego odczuliśmy potrzebę holistycznego podejścia do odżywiania i dbania o zdrowie. Jak nasze codzienne wybory żywieniowe przekładają się na wsparcie organizmu i co tak naprawdę daje nam spożywanie ekologicznych produktów? (więcej…)
Światowy Dzień Żywności 2021: Wszystko zaczyna się od zbyt dużych zakupów
Jedzenie i gotowanie

Światowy Dzień Żywności 2021: Wszystko zaczyna się od zbyt dużych zakupów

Co roku na świecie marnuje się 931 mln ton żywności, z czego 61% wyrzucanych jest w gospodarstwach domowych[1]. Nad Wisłą w każdej sekundzie pozbywamy się 150 kg jedzenia[2]. Tymczasem skalę marnotrawstwa można zmniejszyć nie tylko z korzyścią dla planety, ale też dla dobra własnego portfela i… podniebienia – przekonuje marka Winiary w swoim programie walki przeciwko wyrzucaniu jedzenia. Obchodzony 16 października Światowy Dzień Żywności może stać się sygnałem do realnych i długofalowych zmian. (więcej…)
Chrupiący, świeży i pachnący, czyli chleb własnego wypieku
Jedzenie i gotowanie

Chrupiący, świeży i pachnący, czyli chleb własnego wypieku

Z danych Głównego Urzędu Statystycznego wynika, że przeciętny Polak zjada blisko 40 kg chleba rocznie. Nie wyobrażamy sobie bez niego śniadania, często jemy go do obiadu, a i na kolację sprawdza się równie dobrze. Podpowiadamy, jakie pieczywo wybrać oraz jak samodzielnie przygotować świeży, pachnący bochenek we własnym domu. (więcej…)