czwartek, 6 sierpnia

Jedzenie i gotowanie

Pełnoziarniste paluchy drożdżowe z przyprawami
Jedzenie i gotowanie

Pełnoziarniste paluchy drożdżowe z przyprawami

Aromatu drożdżowych wypieków nie da się pomylić z żadnym innym. A te przygotowane samodzielnie cieszą szczególnie. Choć wymagają odrobiny cierpliwości i staranności – smakowity efekt jest tego z pewnością wart. Wykorzystując ten prosty przepis, przygotujemy chrupiące drożdżowe paluchy, których smak „podkręca” dodatek przypraw – curry, czosnku, słodkiej wędzonej papryki. Zaserwowane z ulubionym dipem, stanowić będą idealny zestaw przekąskowy. Podstawą sukcesu są dobre, jakościowe składniki. Do przygotowania tych pysznych paluchów należy użyć mąki pełnoziarnistej oraz napoju owsiano-migdałowego Sante Organic. To produkt BIO, z europejskim logo produkcji ekologicznej – czyli tzw. „Euro-liściem”. Powstaje zgodnie z zasadami rolnictwa ekologicznego. Nie zawiera substancji dodatkowych, konse
Udany sezon grillowy z Ajvarem Podravka
Jedzenie i gotowanie

Udany sezon grillowy z Ajvarem Podravka

Coraz dłuższe i cieplejsze wiosenne dni oznaczają jedno – czas na grilla. To również szansa na odkrycie nowych, inspirujących smaków rodem ze słonecznej Chorwacji. Idealnym dodatkiem do kiełbasek i dań mięsnych oraz warzywnych przekąsek z grilla, który podkreśli ich wyjątkowy charakter, będą pasty warzywne Ajvar Podravka. Poznaj to niezwykłe połączenie – wybierz swój ulubiony wariant smakowy i zachwyć się grillowanymi daniami w nowej odsłonie. (więcej…)
Udany sezon grillowy z Ajvarem Podravka
Jedzenie i gotowanie

Udany sezon grillowy z Ajvarem Podravka

Coraz dłuższe i cieplejsze wiosenne dni oznaczają jedno – czas na grilla. To również szansa na odkrycie nowych, inspirujących smaków rodem ze słonecznej Chorwacji. Idealnym dodatkiem do kiełbasek i dań mięsnych oraz warzywnych przekąsek z grilla, który podkreśli ich wyjątkowy charakter, będą pasty warzywne Ajvar Podravka. Poznaj to niezwykłe połączenie – wybierz swój ulubiony wariant smakowy i zachwyć się grillowanymi daniami w nowej odsłonie. Któż oprze się pieczonym na grillu kiełbaskom, karkówce czy warzywom? Niepowtarzalny smak grillowanych dań i przekąsek zjadanych na świeżym powietrzu nie ma sobie równych. To dlatego tak wiele osób każdego roku z utęsknieniem oczekuje ciepłych promieni wiosennego słońca, które pozwolą rozpalić grilla i przygotować te niecodzienne potrawy. Pamiętajmy
Domowe grillowanie, czyli smaczne kąski na talerzu
Jedzenie i gotowanie

Domowe grillowanie, czyli smaczne kąski na talerzu

Zbliżająca się majówka to czas spotkań ze znajomymi i rodziną. W tym roku nie tylko spotkania, ale i grillowanie na świeżym powietrzu zostały ograniczone. Na szczęście pozostają pewne rozwiązania, z których warto skorzystać w tym szczególnym momencie. Kojarzące się z majówką i plenerem pyszności można przygotować także w domu. Wystarczy mieć patelnię grillową. Z pewnością przyda się ona nie tylko w maju, ale także w letnie i deszczowe dni. Co powinniśmy wiedzieć o tym sprzęcie? Jak na grillu Nauka prawidłowego używania patelni grillowej wymaga trochę czasu, jednak zdecydowanie warto go poświęcić, aby zyskać wyśmienite potrawy. Na co koniecznie musimy zwrócić uwagę, wybierając odpowiedni model? - Kompletując sprzęt do grillowania, pamiętajmy o kilku elementach. Przede wszystkim zn
4 powody, dla których warto jeść orzechy włoskie
Jedzenie i gotowanie

4 powody, dla których warto jeść orzechy włoskie

Naukowcy potwierdzali, iż u osób, do których diety włączono orzechy włoskie, wartość ciśnienia krwi została wyregulowana. Jak tłumaczą badacze to wszystko dzięki tłuszczom nienasyconym, w które ww. orzechy są bardzo bogate. Czy mają one zbawienny wpływ tylko na ciśnienie krwi? Otóż nie. Działają korzystnie na wiele aspektów naszego zdrowia i samopoczucia. Wspomagają odporność oraz działają pielęgnacyjnie na cerę. Zwalczają wolne rodniki oraz obniżają poziom stresu. Bakal przedstawia jeszcze więcej powodów, dla których warto włączyć orzechy włoskie do diety. Powinny się one stać nieodzownym elementem codziennego jadłospisu. Mogą się pojawiać w różnej roli, jako dodatek do deserów i śniadań. Orzechy włoskie wzbogacą również smakowo dania wytrawne, będą świetnym składnikiem zdrowych  koktajl
Przepisy na wiosenne kanapki
Jedzenie i gotowanie

Przepisy na wiosenne kanapki

Każdy potrzebuje czasami prostych rozwiązań. Zamiast spędzać w kuchni długie godziny, wolimy wygodnie usadowić się w ulubionym fotelu na balkonie lub tarasie i zanurzyć się w wiosennej aurze. A jeśli będziemy mieli ochotę na małe i szybkie „co nieco”? Nic prostszego! Możemy wykorzystać jeden z przepisów na pyszne i kolorowe kanapki do przyrządzenia w zaledwie kilka minut. Kanapki najczęściej kojarzą nam się z prostą przekąską jedzoną „w biegu”. Jednak wcale nie musi tak być. To niepozorne danie bardzo łatwo możemy zamienić w prawdziwe dzieło sztuki – czasem wystarczy jeden niestandardowy składnik i ciekawy pomysł, by wyczarować coś pysznego. Pasta jajeczna w nowej odsłonie! To danie należy do tych przekąsek, które nigdy się nie nudzą! Pamiętajmy jednak, że modyfikowanie klasycznych, s
Dieta na home office, czyli jak zachować formę
Jedzenie i gotowanie

Dieta na home office, czyli jak zachować formę

W ciągu ostatnich dwóch miesięcy przywykliśmy już do myśli, że praca zdalna jest możliwa. Dostosowaliśmy przestrzeń wokół siebie, nauczyliśmy się też odpoczywać w takich warunkach, ale czy zadbaliśmy o dobre odżywianie? Jeśli nie, najwyższy czas to zrobić! Home office, zwłaszcza w obecnej sytuacji, nie jest łatwy dla nikogo. Niemniej, jeśli zadbamy o wypracowanie odpowiednich nawyków, możemy nie tylko zadbać o swoje zdrowie, ale także polepszyć nasze żywieniowe nawyki. Na wszystko jest miejsce i czas Podczas pracy zwykle planujemy zadania do wykonania i ustalamy harmonogram dnia lub tygodnia. Dokładnie to samo warto zrobić z odżywianiem. Podstawą jest zorganizowanie czasu na posiłki. Zaplanujmy przerwę na obiad, podczas której skoncentrujemy się tylko na jedzeniu. To spokojna chwila
Czy wiesz, czym jest tzw. responsive feeding?
Jedzenie i gotowanie

Czy wiesz, czym jest tzw. responsive feeding?

Odpowiednio odżywiony brzuszek ma duże znaczenie dla harmonijnego wzrostu i dobrego samopoczucia malucha. Zbilansowana dieta niemowlęcia to gwarancja jego prawidłowego rozwoju i funkcjonowania w przyszłości. Troska o jadłospis niemowlęcia jest zatem inwestycją w jego zdrowie. Dowiedz się, jak rozpoznać, czy Twój maluch ma już pełny brzuszek, czy może nadal jest głodny. Czym jest responsive feeding? Responsive feeding to określenie na sposób karmienia malucha w reakcji na jego zachowanie[1]. Na czym dokładnie polega? Jest to umiejętność rodziców odpowiedniej interpretacji sygnałów, dzięki którym niemowlę pokazuje, że jest głodne lub że ma już pełny brzuszek. Rodzicu – Twoja prawidłowa reakcja na wysyłane przez dziecko sygnały pozwoli Ci regulować porę jego posiłków i nie przekarmiać ma
Ziemniak odkryty na nowo – 2 szybkie przekąski z ziemniakiem w roli głównej
Jedzenie i gotowanie

Ziemniak odkryty na nowo – 2 szybkie przekąski z ziemniakiem w roli głównej

Ziemniak, pyra, kartofel, a nawet grula czy bulwa – różnie zwany, lecz przez większość uwielbiany. Skąd pochodzi i dlaczego na stałe zagościł w każdym warzywniaku? Jaki ma związek z Janem III Sobieskim i starożytnymi Inkami? Ile odmian istnieje i czy warto go wprowadzać do swojej diety? Jesteś ciekaw jakie dania można z niego przygotować? Zobacz, co tkwi w ziemniaku – my już wiemy o nim niemalże wszystko! Ziemniak. Niewątpliwie król polskich stołów. Trudno znaleźć kogoś, kto chociaż raz nie spróbowałby tego bulwiastego warzywa. Czy biorąc go do ręki zastanawiasz się jaka jest jego historia? Dziwisz się, kiedy słyszysz, że mówią o nim „grula” albo „kompera”? Skąd jesteś, ziemniaku? Jego kolebką jest Peru. To właśnie tam naukowcy upatrują jego początków, bowiem właśnie w tych rejonach,