wtorek, 29 września

Jedzenie i gotowanie

Jak bezpiecznie kupować żywność w dobie koronawirusa?
Jedzenie i gotowanie

Jak bezpiecznie kupować żywność w dobie koronawirusa?

Pandemia, która tak dogłębnie wpływa na życie całego społeczeństwa, powinna budzić respekt i rzeczywiście to czyni. Z każdym dniem pojawia się coraz więcej pytań i wątpliwości, często kluczowych dla naszego codziennego funkcjonowania. Jednym z częściej analizowanych aspektów jest rozprzestrzenianie się koronawirusa oraz ewentualna rola w tym procederze artykułów spożywczych. Stanowisko Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności na szczęście napawa optymizmem – aktualnie nie ma żadnych dowodów mogących świadczyć, że żywność może być prawdopodobnym źródłem bądź pośrednim ogniwem transmisji koronawirusa. Bycie przezornym zawsze jednak popłaca, wiedzą o tym tak producenci żywności, jak i wszyscy konsumenci. Okiem producenta W dobie koronawirusa na pierwszy plan wysuwa się bezpieczeń
Wielkanocne bogactwo smaków. Poznajcie potrawy z różnych regionów Polski
Jedzenie i gotowanie

Wielkanocne bogactwo smaków. Poznajcie potrawy z różnych regionów Polski

Z czym najczęściej kojarzy nam się Wielkanoc? Oczywiście z pysznym jedzeniem! Żurek, biała kiełbasa, jajka z chrzanem, sporo majonezu, sałatka jarzynowa i oczywiście lukrowane mazurki. Ale to nie wszystko. Polska kuchnia regionalna to bogactwo ciekawych kulinarnych przepisów. Może warto przyrządzić na święta coś innego niż zwykle? Polskie tradycje wielkanocne to nie tylko Śmigus-Dyngus, święcenie palm czy piękne kraszanki. To mnóstwo bardzo ciekawych regionalnych potraw. Widać tu wpływy kuchni naszych sąsiadów: niemieckiej, czeskiej, ukraińskiej, austriackiej, litewskiej i białoruskiej. Sprawdźmy zatem, co na Wielkanoc przyrządza się w Małopolsce i na Podlasiu, Kujawach czy Śląsku. Zaczynamy naszą kulinarną podróż! Strząska, sodra i chrzonica Polska kuchnia słynie ze wspaniałych zup,
Jak przygotować wielkanocną sałatkę
Jedzenie i gotowanie

Jak przygotować wielkanocną sałatkę

Dzięki szczególnym dodatkom – jak pasztet pieczony – sałatka nabierze wykwintnego stylu. Pasztet pieczony Naturrino ma wyrazisty, lekko pikantny smak, nawiązujący do swojskich pasztetów wypiekanych w domu. Jego recepturę oparto na starannym doborze składników mięsnych i specjalnej mieszanki naturalnych przypraw, ziół i warzyw. Składniki: 1 opakowanie Pasztetu Pieczonego Naturrino „Sokołów” 2 garści roszponki (oliwa z oliwek) 1 garść kiełków pora 1/3 kalafiora romanesco 1 słoiczek patisonów konserwowych 10 jajek przepiórczych 1 czubata łyżka majonezu 1 czubata łyżka chrzanu Sól, świeżo mielony pieprz kolorowy Przygotowanie: Majonez mieszamy z chrzanem, aż do uzyskania sosu o jednolitej konsystencji. Jajeczka przygotowujemy na półtwardo. Wkładamy je do garnuszka z wrzącą wodą