wtorek, 9 sierpnia

Jedzenie i gotowanie

Światowy Dzień Żywności – co się zmieniło w żywieniu?
Jedzenie i gotowanie

Światowy Dzień Żywności – co się zmieniło w żywieniu?

Wspólne działanie 150 krajów sprawia, że Światowy Dzień Żywności, który przypada na 16 października, jest jednym z najbardziej celebrowanych dni w kalendarzu ONZ. Setki wydarzeń i działań informacyjnych skupiają rządy, przedsiębiorstwa, organizacje pozarządowe, media i opinię publiczną. Promują ogólnoświatową świadomość i działanie na rzecz tych, którzy cierpią głód oraz potrzebę zapewnienia wszystkim zdrowych diet. (więcej…)
Jedzenie do pracy – szybkie i łatwe pomysły
Jedzenie i gotowanie

Jedzenie do pracy – szybkie i łatwe pomysły

Szacunki są różne, ale eksperci twierdzą, że codzienne kupowanie gotowych posiłków i przekąsek do pracy może kosztować do ponad 1000 złotych miesięcznie! Dlaczego jednak tak wielu z nas to robi? W gruncie rzeczy wszystko sprowadza się do jednego. Nie potrafimy lub nie chcemy na tyle się zorganizować, by przygotowywać lunch do pracy samodzielnie. Co zrobić, by nie skazywać się na fast foody lub jeść coś, na co tak naprawdę nie ma się ochoty, albo - co gorsza - w ogóle nie jeść? Wbrew pozorom to nie takie trudne! (więcej…)
Jak poprawnie czytać etykiety i nie marnować żywności?
Jedzenie i gotowanie

Jak poprawnie czytać etykiety i nie marnować żywności?

Większość Polaków czyta etykiety kupowanych produktów. Jak wynika z badania Ipsos, z różną częstotliwością robi to aż 76% badanych[1]. Przy tym najważniejszą dla nich informacją jest termin przydatności do spożycia (68%)[2]. Czy jednak każdy potrafi poprawnie zinterpretować znajdujące się na opakowaniu daty? Okazuje się, że nie. Dlatego marka Winiary łączy siły z Too Good To Go i dołącza do kampanii „Często Dobre Dłużej” – jej celem jest ułatwienie konsumentom poprawnego rozumienia dat ważności i ograniczenie marnowania wciąż dobrych produktów.  (więcej…)
Dipy śmietanowe, czyli jak dodać nowoczesności tradycyjnym potrawom
Jedzenie i gotowanie

Dipy śmietanowe, czyli jak dodać nowoczesności tradycyjnym potrawom

Proste w przygotowaniu, pełne smaku i coraz częściej wybierane przez Polaków – takie właśnie są dipy śmietanowe. W polskich domach eksperymenty w kuchni stały się codziennością. Dodanie dipu wzbogaci smak każdej potrawy i nada jej wyjątkowego charakteru. Może być uzupełnieniem sałatek, mięs, makaronów, potraw grillowanych, a nawet tradycyjnych kanapek. (więcej…)
Dlaczego twoje jedzenie powinno być bio lub organiczne?
Jedzenie i gotowanie

Dlaczego twoje jedzenie powinno być bio lub organiczne?

„Organic” oznacza, że do produkcji danych roślin nie używamy żadnych związków chemicznych, w rodzaju pestycydów, insektycydów, fungicydów czy herbicydów. Są to różne związki chemiczne stworzone przez człowieka do tego, by przyspieszać produkcję, zmniejszać ilość chwastów, lub by rośliny rosły większe. Dodatkowym problemem są produkty GMO, czyli stworzone z modyfikowanych genetycznie organizmów. GMO oznacza to, że nasion są Roundup Ready, czyli tych roślin nie zniszczy Roundup ani glifosat – nie umrą one tak, jak umierają wszystkie rośliny dookoła. Będą miały w sobie natomiast chemiczne toksyny, które są trucizną dla naszego środowiska i naszego organizmu. (więcej…)
Rozgrzewające dania z kaszą na chłodne, jesienne wieczory
Jedzenie i gotowanie

Rozgrzewające dania z kaszą na chłodne, jesienne wieczory

Lato powoli dobiega końca, a jesień zbliża się do nas coraz większymi krokami. Możemy poczuć jej oddech w czasie chłodnych wieczorów, które coraz bardziej przypominają nam, aby zaopatrzyć się w cieplejsze ubrania. Jednak nie tylko swetry i koce mogą nas rozgrzać, ale także odpowiednio doprawione posiłki! Rozgrzewające przyprawy w połączeniu z produktami zbożowymi stworzą pyszne, sycące dania, które sprawią, że będzie nam ciepło nawet wtedy, gdy za oknem jest coraz chłodniej. (więcej…)
5 ciekawostek, których nie wiesz o nabiale
Jedzenie i gotowanie

5 ciekawostek, których nie wiesz o nabiale

O tym, że nabiał jest bogaty w białko i wapń wiedzą już nawet przedszkolaki, ale już zaskakującą ciekawostką jest fakt, że krowy dają więcej mleka, gdy nadaje im się… imiona. Co jeszcze można wiedzieć o nabiale, by zabłysnąć zabawną ciekawostką wśród znajomych? (więcej…)
Pełnoziarniste paluchy drożdżowe z przyprawami
Jedzenie i gotowanie

Pełnoziarniste paluchy drożdżowe z przyprawami

Aromatu drożdżowych wypieków nie da się pomylić z żadnym innym. A te przygotowane samodzielnie cieszą szczególnie. Choć wymagają odrobiny cierpliwości i staranności – smakowity efekt jest tego z pewnością wart. Wykorzystując ten prosty przepis, przygotujemy chrupiące drożdżowe paluchy, których smak „podkręca” dodatek przypraw – curry, czosnku, słodkiej wędzonej papryki. Zaserwowane z ulubionym dipem, stanowić będą idealny zestaw przekąskowy. Podstawą sukcesu są dobre, jakościowe składniki. Do przygotowania tych pysznych paluchów należy użyć mąki pełnoziarnistej oraz napoju owsiano-migdałowego Sante Organic. To produkt BIO, z europejskim logo produkcji ekologicznej – czyli tzw. „Euro-liściem”. Powstaje zgodnie z zasadami rolnictwa ekologicznego. Nie zawiera substancji dodatkowych, konse...
Udany sezon grillowy z Ajvarem Podravka
Jedzenie i gotowanie

Udany sezon grillowy z Ajvarem Podravka

Coraz dłuższe i cieplejsze wiosenne dni oznaczają jedno – czas na grilla. To również szansa na odkrycie nowych, inspirujących smaków rodem ze słonecznej Chorwacji. Idealnym dodatkiem do kiełbasek i dań mięsnych oraz warzywnych przekąsek z grilla, który podkreśli ich wyjątkowy charakter, będą pasty warzywne Ajvar Podravka. Poznaj to niezwykłe połączenie – wybierz swój ulubiony wariant smakowy i zachwyć się grillowanymi daniami w nowej odsłonie. (więcej…)