środa, 19 stycznia

Jedzenie i gotowanie

Domowe grillowanie, czyli smaczne kąski na talerzu
Jedzenie i gotowanie

Domowe grillowanie, czyli smaczne kąski na talerzu

Zbliżająca się majówka to czas spotkań ze znajomymi i rodziną. W tym roku nie tylko spotkania, ale i grillowanie na świeżym powietrzu zostały ograniczone. Na szczęście pozostają pewne rozwiązania, z których warto skorzystać w tym szczególnym momencie. Kojarzące się z majówką i plenerem pyszności można przygotować także w domu. Wystarczy mieć patelnię grillową. Z pewnością przyda się ona nie tylko w maju, ale także w letnie i deszczowe dni. Co powinniśmy wiedzieć o tym sprzęcie? Jak na grillu Nauka prawidłowego używania patelni grillowej wymaga trochę czasu, jednak zdecydowanie warto go poświęcić, aby zyskać wyśmienite potrawy. Na co koniecznie musimy zwrócić uwagę, wybierając odpowiedni model? - Kompletując sprzęt do grillowania, pamiętajmy o kilku elementach. Przede wszystkim zn...
4 powody, dla których warto jeść orzechy włoskie
Jedzenie i gotowanie

4 powody, dla których warto jeść orzechy włoskie

Naukowcy potwierdzali, iż u osób, do których diety włączono orzechy włoskie, wartość ciśnienia krwi została wyregulowana. Jak tłumaczą badacze to wszystko dzięki tłuszczom nienasyconym, w które ww. orzechy są bardzo bogate. Czy mają one zbawienny wpływ tylko na ciśnienie krwi? Otóż nie. Działają korzystnie na wiele aspektów naszego zdrowia i samopoczucia. Wspomagają odporność oraz działają pielęgnacyjnie na cerę. Zwalczają wolne rodniki oraz obniżają poziom stresu. Bakal przedstawia jeszcze więcej powodów, dla których warto włączyć orzechy włoskie do diety. Powinny się one stać nieodzownym elementem codziennego jadłospisu. Mogą się pojawiać w różnej roli, jako dodatek do deserów i śniadań. Orzechy włoskie wzbogacą również smakowo dania wytrawne, będą świetnym składnikiem zdrowych  koktajl...
Przepisy na wiosenne kanapki
Jedzenie i gotowanie

Przepisy na wiosenne kanapki

Każdy potrzebuje czasami prostych rozwiązań. Zamiast spędzać w kuchni długie godziny, wolimy wygodnie usadowić się w ulubionym fotelu na balkonie lub tarasie i zanurzyć się w wiosennej aurze. A jeśli będziemy mieli ochotę na małe i szybkie „co nieco”? Nic prostszego! Możemy wykorzystać jeden z przepisów na pyszne i kolorowe kanapki do przyrządzenia w zaledwie kilka minut. Kanapki najczęściej kojarzą nam się z prostą przekąską jedzoną „w biegu”. Jednak wcale nie musi tak być. To niepozorne danie bardzo łatwo możemy zamienić w prawdziwe dzieło sztuki – czasem wystarczy jeden niestandardowy składnik i ciekawy pomysł, by wyczarować coś pysznego. Pasta jajeczna w nowej odsłonie! To danie należy do tych przekąsek, które nigdy się nie nudzą! Pamiętajmy jednak, że modyfikowanie klasycznych, s...
Dieta na home office, czyli jak zachować formę
Jedzenie i gotowanie

Dieta na home office, czyli jak zachować formę

W ciągu ostatnich dwóch miesięcy przywykliśmy już do myśli, że praca zdalna jest możliwa. Dostosowaliśmy przestrzeń wokół siebie, nauczyliśmy się też odpoczywać w takich warunkach, ale czy zadbaliśmy o dobre odżywianie? Jeśli nie, najwyższy czas to zrobić! Home office, zwłaszcza w obecnej sytuacji, nie jest łatwy dla nikogo. Niemniej, jeśli zadbamy o wypracowanie odpowiednich nawyków, możemy nie tylko zadbać o swoje zdrowie, ale także polepszyć nasze żywieniowe nawyki. Na wszystko jest miejsce i czas Podczas pracy zwykle planujemy zadania do wykonania i ustalamy harmonogram dnia lub tygodnia. Dokładnie to samo warto zrobić z odżywianiem. Podstawą jest zorganizowanie czasu na posiłki. Zaplanujmy przerwę na obiad, podczas której skoncentrujemy się tylko na jedzeniu. To spokojna chwila ...
Czy wiesz, czym jest tzw. responsive feeding?
Jedzenie i gotowanie

Czy wiesz, czym jest tzw. responsive feeding?

Odpowiednio odżywiony brzuszek ma duże znaczenie dla harmonijnego wzrostu i dobrego samopoczucia malucha. Zbilansowana dieta niemowlęcia to gwarancja jego prawidłowego rozwoju i funkcjonowania w przyszłości. Troska o jadłospis niemowlęcia jest zatem inwestycją w jego zdrowie. Dowiedz się, jak rozpoznać, czy Twój maluch ma już pełny brzuszek, czy może nadal jest głodny. Czym jest responsive feeding? Responsive feeding to określenie na sposób karmienia malucha w reakcji na jego zachowanie[1]. Na czym dokładnie polega? Jest to umiejętność rodziców odpowiedniej interpretacji sygnałów, dzięki którym niemowlę pokazuje, że jest głodne lub że ma już pełny brzuszek. Rodzicu – Twoja prawidłowa reakcja na wysyłane przez dziecko sygnały pozwoli Ci regulować porę jego posiłków i nie przekarmiać ma...
Ziemniak odkryty na nowo – 2 szybkie przekąski z ziemniakiem w roli głównej
Jedzenie i gotowanie

Ziemniak odkryty na nowo – 2 szybkie przekąski z ziemniakiem w roli głównej

Ziemniak, pyra, kartofel, a nawet grula czy bulwa – różnie zwany, lecz przez większość uwielbiany. Skąd pochodzi i dlaczego na stałe zagościł w każdym warzywniaku? Jaki ma związek z Janem III Sobieskim i starożytnymi Inkami? Ile odmian istnieje i czy warto go wprowadzać do swojej diety? Jesteś ciekaw jakie dania można z niego przygotować? Zobacz, co tkwi w ziemniaku – my już wiemy o nim niemalże wszystko! Ziemniak. Niewątpliwie król polskich stołów. Trudno znaleźć kogoś, kto chociaż raz nie spróbowałby tego bulwiastego warzywa. Czy biorąc go do ręki zastanawiasz się jaka jest jego historia? Dziwisz się, kiedy słyszysz, że mówią o nim „grula” albo „kompera”? Skąd jesteś, ziemniaku? Jego kolebką jest Peru. To właśnie tam naukowcy upatrują jego początków, bowiem właśnie w tych rejonach, ...
Jak bezpiecznie kupować żywność w dobie koronawirusa?
Jedzenie i gotowanie

Jak bezpiecznie kupować żywność w dobie koronawirusa?

Pandemia, która tak dogłębnie wpływa na życie całego społeczeństwa, powinna budzić respekt i rzeczywiście to czyni. Z każdym dniem pojawia się coraz więcej pytań i wątpliwości, często kluczowych dla naszego codziennego funkcjonowania. Jednym z częściej analizowanych aspektów jest rozprzestrzenianie się koronawirusa oraz ewentualna rola w tym procederze artykułów spożywczych. Stanowisko Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności na szczęście napawa optymizmem – aktualnie nie ma żadnych dowodów mogących świadczyć, że żywność może być prawdopodobnym źródłem bądź pośrednim ogniwem transmisji koronawirusa. Bycie przezornym zawsze jednak popłaca, wiedzą o tym tak producenci żywności, jak i wszyscy konsumenci. Okiem producenta W dobie koronawirusa na pierwszy plan wysuwa się bezpieczeń...
Wielkanocne bogactwo smaków. Poznajcie potrawy z różnych regionów Polski
Jedzenie i gotowanie

Wielkanocne bogactwo smaków. Poznajcie potrawy z różnych regionów Polski

Z czym najczęściej kojarzy nam się Wielkanoc? Oczywiście z pysznym jedzeniem! Żurek, biała kiełbasa, jajka z chrzanem, sporo majonezu, sałatka jarzynowa i oczywiście lukrowane mazurki. Ale to nie wszystko. Polska kuchnia regionalna to bogactwo ciekawych kulinarnych przepisów. Może warto przyrządzić na święta coś innego niż zwykle? Polskie tradycje wielkanocne to nie tylko Śmigus-Dyngus, święcenie palm czy piękne kraszanki. To mnóstwo bardzo ciekawych regionalnych potraw. Widać tu wpływy kuchni naszych sąsiadów: niemieckiej, czeskiej, ukraińskiej, austriackiej, litewskiej i białoruskiej. Sprawdźmy zatem, co na Wielkanoc przyrządza się w Małopolsce i na Podlasiu, Kujawach czy Śląsku. Zaczynamy naszą kulinarną podróż! Strząska, sodra i chrzonica Polska kuchnia słynie ze wspaniałych zup, ...
Jak przygotować wielkanocną sałatkę
Jedzenie i gotowanie

Jak przygotować wielkanocną sałatkę

Dzięki szczególnym dodatkom – jak pasztet pieczony – sałatka nabierze wykwintnego stylu. Pasztet pieczony Naturrino ma wyrazisty, lekko pikantny smak, nawiązujący do swojskich pasztetów wypiekanych w domu. Jego recepturę oparto na starannym doborze składników mięsnych i specjalnej mieszanki naturalnych przypraw, ziół i warzyw. Składniki: 1 opakowanie Pasztetu Pieczonego Naturrino „Sokołów” 2 garści roszponki (oliwa z oliwek) 1 garść kiełków pora 1/3 kalafiora romanesco 1 słoiczek patisonów konserwowych 10 jajek przepiórczych 1 czubata łyżka majonezu 1 czubata łyżka chrzanu Sól, świeżo mielony pieprz kolorowy Przygotowanie: Majonez mieszamy z chrzanem, aż do uzyskania sosu o jednolitej konsystencji. Jajeczka przygotowujemy na półtwardo. Wkładamy je do garnuszka z wrzącą wodą...