Ksylitol to inaczej cukier brzozowy. Nie fermentuje się w przewodzie pokarmowym i jest bezpieczny dla diabetyków. Został on rozpowszechniony na szeroką skalę przez naukowców z Finlandii. Z jakich trzech najważniejszych powodów warto używać go do słodzenia napojów i potraw? Podpowiadamy.
Ksylitol wykazuje działanie przeciwpróchnicze
Ksylitol sklep wykazuje wyjątkowe działanie przeciwpróchnicze. Właściwość tą zawdzięcza temu, że nie ulega fermentacji w jamie ustnej. Zamiast tego przywraca poprawną równowagę zasadowo-kwasową, co w znacznym stopniu utrudnia rozwój niebezpiecznych dla zdrowia bakterii.
Udowodniono również, że dzięki tym właściwościom działa odświeżająco na oddech. Nic więc dziwnego, że stanowi jeden ze składników wielu popularnych gum do żucia. W przypadku jeśli mamy problem z nieświeżym oddechem to warto spożywać posiłki, które mają w swoim składzie cukier brzozowy.
Ksylitol nie podnosi poziomu cukru we krwi
Jedną z bardziej istotnych zalet ksylitolu jest to, że nie podnosi on poziomu cukru we krwi. Z tego też powodu, podobnie jak popularny olej z czarnuszki, zalecany jest szczególnie dla diabetyków. Spożywanie ksylitolu nie powoduje niekorzystnych wahań poziomu insuliny we krwi. Dlatego można go łączyć bezpiecznie z większością posiłków. Warto wiedzieć, że utrzymywanie niskiego poziomu insuliny opóźnia procesy starzenia się organizmu.
Ksylitol przeciwdziała otyłości
Ksylitol to bardzo często wybierany słodzik dla osób, które walczą z otyłością, ale nie mogą sobie odmówić słodkich przypraw. Doskonale zastępuje klasyczny, biały cukier. Jest od niego słodszy, więc wystarczy jego niewielka dawka, aby odczuć różnicę przy spożywaniu różnorakich dań, ciast i przekąsek.
Warto także zwrócić uwagę na jeden bardzo ważny fakt dotyczący kaloryczności. W porównaniu do białego cukru, ksylitol ma prawie dwukrotnie mniejszą ilość ilość kalorii. Jeśli stosujemy go w niewielkich ilościach i sporadycznie to z pewnością nie wpłynie negatywnie na efekty prowadzonej codziennie diety.