wtorek, 29 września

Przepisy na wiosenne kanapki

Każdy potrzebuje czasami prostych rozwiązań. Zamiast spędzać w kuchni długie godziny, wolimy wygodnie usadowić się w ulubionym fotelu na balkonie lub tarasie i zanurzyć się w wiosennej aurze. A jeśli będziemy mieli ochotę na małe i szybkie „co nieco”? Nic prostszego! Możemy wykorzystać jeden z przepisów na pyszne i kolorowe kanapki do przyrządzenia w zaledwie kilka minut.

Kanapki najczęściej kojarzą nam się z prostą przekąską jedzoną „w biegu”. Jednak wcale nie musi tak być. To niepozorne danie bardzo łatwo możemy zamienić w prawdziwe dzieło sztuki – czasem wystarczy jeden niestandardowy składnik i ciekawy pomysł, by wyczarować coś pysznego.

Pasta jajeczna w nowej odsłonie!

To danie należy do tych przekąsek, które nigdy się nie nudzą! Pamiętajmy jednak, że modyfikowanie klasycznych, sprawdzonych przepisów da nam zupełnie nową propozycję smakową. Dzięki kilku dodatkom, nawet najprostsza kanapka nabierze kolorów – i to dosłownie! Jak to zrobić? Dwa jajka gotujemy na twardo, obieramy i rozdrabniamy widelcem. Dodajemy niepełną łyżkę Majonezu Kieleckiego z czosnkiem, połówkę awokado pokrojoną w drobną kostkę oraz sól i pieprz do smaku. Podajemy na grzance z żytniego chleba, ozdabiamy kilkoma plasterkami rzodkiewki i ulubionymi kiełkami. I mamy wiosnę na talerzu!

Smakowity bajgiel

Kto z nas nie lubi tych uroczych bułek z dziurką? Aby przygotować kanapkę, która zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy, wystarczy tylko kilka nieskomplikowanych składników i odrobina fantazji. Zaczynamy od przekrojenia bajgla na pół i podpieczenia go w piekarniku lub tosterze. W tym czasie na patelni smażymy jajko sadzone z odrobiną soli i pieprzu. Kiedy bajgiel będzie gotowy, smarujemy obie połówki Majonezem Kieleckim z czosnkiem. Następnie na jednej z nich układamy plaster wędzonego łososia, a na nim – jajko sadzone i niewielką garść rukoli. Całość przykrywamy drugą połówką bajgla i… cieszymy się smakiem!

Szczypta pikanterii

Ostatnia z naszych kanapkowych propozycji to coś dla fanów ostrzejszych potraw! Dwie kromki chleba tostowego smarujemy Majonezem Kieleckim z czosnkiem. Następnie na jednej z nich kładziemy plaster sera cheddar, pomidora, liście świeżego szpinaku, odrobinę czerwonej cebuli pokrojonej w pióra i zielony, wiosenny szczypiorek. Na sam koniec nasz sekretny składnik – trzy plasterki papryczki jalapeño! Tosta składamy w całość i zapiekamy w opiekaczu lub piekarniku. Smacznego!

Majonez Kielecki z czosnkiem to idealne rozwiązanie dla fanów ciekawych, wyrazistych smaków. Łączy on aksamitną konsystencję z wyjątkowym aromatem czosnku. Taka kombinacja stanowi doskonałe uzupełnienie wielu potraw – od mięs i sałatek, po kanapki, tosty i zapiekanki z wieloma rozmaitymi składnikami. Majonez Kielecki jest produktem z ponad 60-letnią tradycją, niezastąpionym w wielu polskich domach. Wersja z czosnkiem stanowi świeże, niestandardowe spojrzenie na klasyczny wyrób. W sam raz na wiosnę.

Dodaj komentarz