sobota, 25 stycznia

Dieta dzieci i dorosłych przy refluksie – zalecenie i przykładowy jadłospis

przepis na dieteZgaga, której towarzyszy nieprzyjemne wrażenie pieczenia w przełyku – to dolegliwości będące codziennością osób zmagających się z refluksem. Wcale jednak tak być nie musi – wystarczy zmodyfikować dotychczasowe nawyki żywieniowe. Sprawdź, jaka dieta przy refluksie będzie odpowiednia zarówno dla dzieci, jak i dorosłych.

Czy wiesz, że refluks (GERD) jest chorobą charakterystyczną dla krajów wysoko rozwiniętych – szacuje się, że zmaga się z nią nawet 5-10% społeczeństwa?

Czy to refluks?

Refluks żołądkowo-przełykowy jest chorobą, która objawia się m.in. odbijaniem, zgagą, ślinotokiem, ulewaniami, kwaśnym posmakiem w ustach. – Odpowiednio dobrana dieta na refluks i zgagę pozwala wyeliminować te dolegliwości, przywracając komfort i przyjemność z jedzenia. Ważne jest, aby wiedzieć, jakie owoce przy refluksie są dozwolone, czego należy unikać, z jaką częstotliwością spożywać posiłki. Nie bez znaczenia jest także ograniczenie czynników nasilających objawy, tj. pozycja leżąca, aktywność fizyczna, pochylanie się, wielkość posiłków – tak o refluksie pisze dietetyk kliniczny Michał Wrzosek.

Dieta przy refluksie – najważniejsze zalecenia

Nie da się ukryć, że najlepsza jest dieta na refluks. Co można jeść, aby zmniejszyć uciążliwość objawów? Należy przede wszystkim wyeliminować te produkty, których spożycie wywołuje dyskomfort.

Najważniejsze zalecenia to:

  • spożywanie posiłków lekkostrawnych,

  • wyeliminowanie dań ciężkich i tłustych,

  • unikanie gorących potraw,

  • regularne spożywanie posiłków – najlepiej mniejsze porcje w krótszych odstępach czasowych.

Dieta na refluks i zgagę powinna ograniczać do minimum produkty, których spożycie przyczynia się do wydzielania soku żołądkowego oraz spowolnienia opróżniania żołądka. Do tej grupy zalicza się m.in. warzywa cebulowe, wędliny, sery żółte, owoce cytrusowe, czekolady, słodycze, napoje gazowane. Zaleca się także ograniczyć spożycie mocnej kawy oraz herbaty.

Refluks – przykładowy jadłospis dla dziecka i dorosłego

Mimo sporych ograniczeń dietetycznych, codzienna dieta wcale nie jest nudna i monotonna. Jeśli chodzi o refluks, przykładowy jadłospis dla dziecka i osoby dorosłej uwzględnia zróżnicowane posiłki, które są źródłem wszystkich niezbędnych składników odżywczych.

Ratatouille z dorszem, zupa warzywna, kanapka z indykiem pieczonym czy borówkowa owsianka na zimno – to potrawy, które bez obaw możesz spożywać przy refluksie. Świetnie sprawdzi się także sałatka z awokado, szynką parmeńską i jajkiem – jest lekka, dzięki czemu będzie nadawać się na kolację czy przekąskę między posiłkami.

Chociaż refluks przełykowo-żołądkowy jest uciążliwą chorobą, wcale nie musi odbierać ci radości z jedzenia i ograniczać twojej aktywności. Zmiana nawyków żywieniowych oraz stosowanie się do ogólnych zaleceń sprawi, że nieprzyjemne objawy osłabną. Pamiętaj przede wszystkim o regularności posiłków – w tym kolacji spożywanej nie później niż na ok. 3 godziny przed pójściem spać. Warto także włączyć aktywność fizyczną – jednak wyłącznie o umiarkowanej intensywności i nie bezpośrednio po zakończonym posiłku.

Jeżeli chcesz mieć pewność, że komponowane posiłki będą zgodne z zaleceniami diety przy refluksie lub zależy ci na większej różnorodności jadłospisu, możesz skorzystać ze wsparcia specjalisty. Doświadczony dietetyk kliniczny opracuje indywidualną dietę z uwzględnieniem twoich preferencji smakowych.

Dodaj komentarz