czwartek, 22 października

Jak rozpoznać produkty bez glutenu?

Na rynku produktów bezglutenowych nie brakuje. Jest ich bardzo bogaty wybór. Mimo to osoby, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z dietą bezglutenową mają problem z rozróżnieniem tradycyjnych produktów od tych pozbawionych glutenu. Trzeba być niezwykle uważnym, gdyż w wielu artykułach, które na pozór mogą być bez glutenu może posiadać cząstki glutenu, który jest szkodliwy dla osoby na tej diecie. Najlepiej dokonywać zakupów w miejscu takim jak sklep bezglutenowy. Tam mamy pewność, że cały asortyment jest dedykowanym osobom, będącym na diecie wolnej od glutenu.

Jak odróżniać od siebie produkty tradycyjne a bezglutenowe?

Dieta bezglutenowa w dużej mierze składa się z produktów bez glutenu. W trakcie ich zakupu należy pamiętać, by były one czyste, bez różnych dodatków takich jak przyprawy, marynaty czy panierki. Osoby, będące na diecie bezglutenowej muszą posiąść nawyk czytania etykiet, ponieważ czasem produkty mogą zostać zanieczyszczone glutenem podczas takich procesów jak przetwarzanie, pakowanie czy magazynowanie.

W grupie naturalnych artykułów bezglutenowych znajdują się surowe mięsa i ryby, jaja, owoce i warzywa, tłuszcze, mleko, orzechy, ryż, kukurydza, gryka, sorgo czy proso. Produkty oznakowane symbolem przekreślonego kłosa i etykieta z napisem „produkt bezglutenowy” to typowe oznakowanie przetworzonych produktów bezglutenowych. Najlepiej decydować się na wyroby od firm monoprodukcyjnych, ponieważ producenci produkujący różne rodzaje produktów zwiększają ryzyko przenoszenia się glutenu podczas procesu produkcji, magazynowania czy transportowania.

Rodzaje symbolu przekreślonego kłosa

Często spotykany symbol przekreślonego kłosa jest międzynarodowym oznaczeniem bezpiecznej żywności bezglutenowej. Zdarza się jednak, że u różnych producentów znak ten wygląda nieco inaczej. Wynika to z tego, że mają oni możliwość produkowania własnego znaku graficznego przekreślonego kłosa. Czasem korzystają z unijnego oznaczenia, które wzbudza największe zaufanie wśród konsumentów. Jest to spowodowane tym, że produkty te muszą posiadać zawartość glutenu poniżej 20mg/kg, mieć przeprowadzony audyt zakładu produkcyjnego i ukończony w pozytywnym wynikiem oraz co roku mieć przeprowadzaną kontrolę z dobrymi wynikami w celu przedłużenia licencji. Znak ten jest zastrzeżony przez Unię Europejską i jego wykorzystanie jest możliwe jedynie w trakcie posiadania ważnej licencji.

Bez glutenu

Gdzie kupować żywność bezglutenową? – sklep bezglutenowy

W większych miastach nie ma raczej problemu z zakupem żywności bezglutenowej. Coraz częściej na ulicach dużych aglomeracji spotyka się sklep bezglutenowy, który jest dedykowany tylko i wyłącznie produktom pozbawionym glutenu. Ponadto coraz powszechniejsze jest umieszczanie w dużych marketach odrębnych półek, a nawet stoisk z tego typu pożywieniem.

Małe miejscowości, a nawet miasteczka nie mają tak szerokiego pola wyboru jak w większych miastach. Najczęściej źródłem artykułów bezglutenowych jest Internet, gdzie znajduje się mnóstwo sklepów bezglutenowych online. Cieszą się one dużą popularnością, gdyż ich asortyment jest niezwykle bogaty i zróżnicowany.

Dodaj komentarz